Alcira Gradus Ad Parnassus & Fergus Timar Sodoma i Gomora
-
Monikaaa_1
- Bulomaniak 1

Re: Alcira Gradus Ad Parnassus & Fergus Timar Sodoma i Gomor
Bardzo mi przykro z powodu tych dwóch suń 
[*][*] dla malutkich. Trzymaj się.
viva&Gebo&Bipi
- Jaga
- Pomocny wiedzą: 5

- Kontakt:
<QUOTE author="olivvka"><s>
Olivvka nie myśl, że wytykam Ci jakieś zaniedbania, ale ja z doświadczenia wiem, że suki bule potrafią niesamowicie kombinować
Po numerze jaki wycięła mi dawno temu protoplastka mojej hodowli HOSSA nigdy nie zostawiam (nawet na minutę) szczeniąt bez mojego dozoru do chwili otworzenia oczek i dobrego okrzepnięcia
Całe towarzystwo od zawsze po nakarmieniu i wylizaniu przez sukę ląduje u mnie w dużym pudle na poduszce elektrycznej na wysokim stole lub w klatce (legowisko suki obok) w taki sposób, żeby suka miała je w zasięgu słuchu i wzroku. W tym czasie ja mogłam spokojnie zrobić wiele rzeczy a suka zasłużenie sobie odpocząć
I jeszcze jedna UWAGA! - przy stole nie mogą stać żadne krzesła bo moja cwana HOSSA korzystając z tego, że wyszłam na chwilę z pokoju wlazła po krześle na stół i zaczęła robić po swojemu porządek w pudle na stole
Na szczęście nic złego wtedy się nie stało, ale ja mając taki obrazek przed oczami w pierwszej chwili o mało nie dostałam zawału serca
Od tamtej pory dmucham na zimne i wszystko jest OK czego także życzę Alcirowym szczeniaczkom
</QUOTE>olivvka pisze:</s>Jaga - ja nie zostawiłam ich samych z suką - suka leżała i karmiła pozostałe szczyle, a 3 najsłabsze leżały pod "kwoką" za przegrodą w kojcu - ja prawie nie spuszczałam ich z oka. Poszłam tylko mleko zrobić. Ala wiele wysiłku włożyła aby dosięgnąć tą sunię - musiała oderwać się od ssawek- dzieciorów, przejść parę kroków i daleko głowę wysunąć aby chwycić akurat to maleństwo. Ja odgradzałam te najsłabsze bo Ala od początku namierzała się właśnie na tą suczkę. Innymi szczeniakami - nawet tymi 2 słabymi - opiekowała się bardzo serdecznie. Wyraźnie nie pasowało jej akurat to dziecko.
Olivvka nie myśl, że wytykam Ci jakieś zaniedbania, ale ja z doświadczenia wiem, że suki bule potrafią niesamowicie kombinować
Całe towarzystwo od zawsze po nakarmieniu i wylizaniu przez sukę ląduje u mnie w dużym pudle na poduszce elektrycznej na wysokim stole lub w klatce (legowisko suki obok) w taki sposób, żeby suka miała je w zasięgu słuchu i wzroku. W tym czasie ja mogłam spokojnie zrobić wiele rzeczy a suka zasłużenie sobie odpocząć
I jeszcze jedna UWAGA! - przy stole nie mogą stać żadne krzesła bo moja cwana HOSSA korzystając z tego, że wyszłam na chwilę z pokoju wlazła po krześle na stół i zaczęła robić po swojemu porządek w pudle na stole
Od tamtej pory dmucham na zimne i wszystko jest OK czego także życzę Alcirowym szczeniaczkom
Przykro mi z powodu dwóch małych kruszynek:-(
Trzymam kciuki za resztę!!!
Trzymam kciuki za resztę!!!
Życiowo czyli melanżowo:)
- BluesBulls
- Bulomaniak 1

- Kontakt:
Widzisz Jaga - Ty masz doświadczenie - a ja świeża jestem. Nie uważam też, że wytykasz mi zaniedbanie
- ale wolałam się wytłumaczyć
Uznałam, że nie powinnam oddzielać mamuśki od dzieci - bo to takie naturalne, że dzieci są z mamą.
Obecnie szczeniaki są cały czas z mamuśką - dzięki czemu laktacja jest wystarczająca aby bez dokarmiania wykarmiła 10 dzieciaków. Ale nie tylko dlatego - nie bagatelizuję sytuacji tragicznej śmierci pierwszej z suczek - Ala jest teraz cudowną mamą - ona nic nie robi tylko karmi - jak one śpią to je wylizuje. Nawet na jedzenie nie wychodzi - podaję jej w kojcu. Tylko na podwórko na siku 4 razy dziennie wynoszę - dosłownie wynoszę
- lekka nie jest
Oczywiście cały czas mam brygadę na oku i uchu - więc jak tylko Ala zmienia pozycję jestem czujna czy nie gniecie. W poniedziałek za tydzień muszę wracać do pracy - kończy mi się 2-tygodniowy urlop - i tego się boję.. Co to będzie? 9 godzin sama ze szczeniakami.... Jak myślisz? Może coś złego (tfu tfu) się stać? Dzieciaki będą miały 2 tygodnie.
Obecnie szczeniaki są cały czas z mamuśką - dzięki czemu laktacja jest wystarczająca aby bez dokarmiania wykarmiła 10 dzieciaków. Ale nie tylko dlatego - nie bagatelizuję sytuacji tragicznej śmierci pierwszej z suczek - Ala jest teraz cudowną mamą - ona nic nie robi tylko karmi - jak one śpią to je wylizuje. Nawet na jedzenie nie wychodzi - podaję jej w kojcu. Tylko na podwórko na siku 4 razy dziennie wynoszę - dosłownie wynoszę
Aluta & Replay
-
emara
- Pomocny wiedzą: 4

Hmmmm, nie mam doświadczenia w hodowli, ale ja bym raczej nie ryzykowała i nie zostawiała suki samej ze szczeniakami. Dwutygodniowe szczylki to nadal bezbronne istotki... Może poszukaj kogoś, kto na czas gdy jesteś w pracy będzie doglądał stado. Powodzenia w odchowywaniu tak licznej gromadki buldzidiusiów 
- Jaga

- Kontakt:
<QUOTE author="olivvka"><s>
</QUOTE>olivvka pisze:</s> 1/ Uznałam, że nie powinnam oddzielać mamuśki od dzieci - bo to takie naturalne, że dzieci są z mamą.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>1/ Natura naturą a bezpieczeństwo bezpieczeństwem! </COLOR>
2/ Obecnie szczeniaki są cały czas z mamuśką - dzięki czemu laktacja jest wystarczająca aby bez dokarmiania wykarmiła 10 dzieciaków.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>2/ Laktacja jest być może narazie wystarczająca dla tygodniowej 10-tki, ale za chwilę będzie to głodne stadko - suka nie da rady bez dokarmiania! Grozi to dużym wyeksploatowaniem suki i stadkiem głodomorków z niedowagą</COLOR>
3/ Ala jest teraz cudowną mamą - ona nic nie robi tylko karmi - jak one śpią to je wylizuje. Nawet na jedzenie nie wychodzi - podaję jej w kojcu. Tylko na podwórko na siku 4 razy dziennie wynoszę - dosłownie wynoszę- lekka nie jest
Oczywiście cały czas mam brygadę na oku i uchu - więc jak tylko Ala zmienia pozycję jestem czujna czy nie gniecie.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>3/ Ja bym suce i sobie dała trochę odpoczynku/snu bo na dłuższą metę taka harówka to nie wróży nic dobrego</COLOR>
4/ W poniedziałek za tydzień muszę wracać do pracy - kończy mi się 2-tygodniowy urlop - i tego się boję.. Co to będzie? 9 godzin sama ze szczeniakami.... Jak myślisz? Może coś złego (tfu tfu) się stać? Dzieciaki będą miały 2 tygodnie.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>4/ Myślę, że to stanowczo za krótki termin urlopu na odchowanie 10 szczeniąt bulterierówDwu tygodniowe bulki są jeszcze nieporadne i za malutkie na pozostanie na tak długi czas bez nadzoru człowieka. Nie chcę krakać, ale mogą w tym czasie zdarzyć się różne rzeczy. Chcąc odchować bez strat miot bulterierów (szczególnie tak duży miot) trzeba było wcześniej pomyśleć o długim urlopie. Trzeba pokombinować jakiś urlop bezpłatny lub złamać nogę i pojść na L4
![]()
Zostawienie nawet starszych bulków samych na 9 godzin bez nadzoru też jest ryzykowneNie mówiąc już o tym, że w domu w tym czasie może być przysłowiowa "sodoma i gomora" a szczeniaki głodne i zasrane po czubek nosa
![]()
Pozdrawiam i życzę złamania nogi</COLOR>
- BluesBulls
- Bulomaniak 1

- Kontakt:
Dziękuję Jaga za pomoc.
Idę robić zdjęcia maluszkom.
Idę robić zdjęcia maluszkom.
Aluta & Replay
- Ann_Ki
- Pomocny wiedzą: 1

- Kontakt:
My mieliśmy w sumie 6 tyg urlopu do "dzieciaków"
po tym czasie zostawały same w pokoju a Yoko miała do dyspozycji całe mieszkanie - nie raz przyłapywałam ją jak siedziała np na łóżku i obserwowała maluchy "z góry". W każdej chwili mogła do nich wskoczyć, ale jakoś nie korzystała z tej opcji zbyt często
Fakt, że były to szczeniaki już jedzące startera i pijące wodę więc cyc mamy nie był im niezbędny podczas naszej obecności w pracy.
2 tygodniowe maluchy są moim zdaniem jeszcze za małe, żeby nie jeśc tak długo, a jak zostawisz z nimi sucz to tez nie do końca będzie dobry pomysł...
Jak nie dasz rady sama to poproś o pomoc kogoś, wiem, że znajoma korzystała z jakichś studentek, które chciały "dorobić" ale raczej wybrałabym kogos ze znajomych
Powodzenia!
Fakt, że były to szczeniaki już jedzące startera i pijące wodę więc cyc mamy nie był im niezbędny podczas naszej obecności w pracy.
2 tygodniowe maluchy są moim zdaniem jeszcze za małe, żeby nie jeśc tak długo, a jak zostawisz z nimi sucz to tez nie do końca będzie dobry pomysł...
Jak nie dasz rady sama to poproś o pomoc kogoś, wiem, że znajoma korzystała z jakichś studentek, które chciały "dorobić" ale raczej wybrałabym kogos ze znajomych
Powodzenia!
-
Monikaaa_1
- Bulomaniak 1

- BluesBulls
- Bulomaniak 1

- Kontakt:
WItam.
Maluszki czują się świetnie (cała dziesiątka) - jedzą, śpią i rosną jak na drożdżach. Straszę zdjęciami od jakiegoś czasu, ale nie mam wolnej chwili, żeby obfotografować całą bandę. Mam jeszcze dwoje ludzkich dzieci, które muszę obrobić, staffinkę 5-miesięczną, chałupę, sprzątanie, pranie, dokarmianie maluszków alcirowych i etc.
a małżonek musi na naszą bandę zarabiać więc niestety nie ma go w domu (raz w miesiącu na 4 dni przyjeżdża) - wszystko na mojej głowie
Nie mam czasu w nosie podłubać
Ale obiecuję, że się sprężę i zrobię parę zdjęć.
Maluszki czują się świetnie (cała dziesiątka) - jedzą, śpią i rosną jak na drożdżach. Straszę zdjęciami od jakiegoś czasu, ale nie mam wolnej chwili, żeby obfotografować całą bandę. Mam jeszcze dwoje ludzkich dzieci, które muszę obrobić, staffinkę 5-miesięczną, chałupę, sprzątanie, pranie, dokarmianie maluszków alcirowych i etc.
Aluta & Replay
-
Monikaaa_1
- Bulomaniak 1

Trzeba jakoś dać radę
. Chętnie bym pomogła, bo lubię sprzątać.
. No i przy okazji może skradła bym jednego bula czy dwa 
- Jaga

- Kontakt:
Rozglądałam się kiedyś za taką pomocą z ekwiwalentem za wikt + szczeniak, ale nie znalazłam nikogo odpowiedniego
Olivvka radzę szybko skorzystać z takiej deklaracji i super propozycji
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Monikaaa_1 - polecam się na przyszłość
Olivvka radzę szybko skorzystać z takiej deklaracji i super propozycji
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Monikaaa_1 - polecam się na przyszłość