Alcira Gradus Ad Parnassus & Fergus Timar Sodoma i Gomora

tu można zareklamować swój miot czy szczenię.
Monikaaa_1
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Re: Alcira Gradus Ad Parnassus & Fergus Timar Sodoma i Gomor

Post autor: Monikaaa_1 »

Bardzo mi przykro z powodu tych dwóch suń :cry:
Awatar użytkownika
viva
Pomocny wiedzą: 2
Pomocny wiedzą: 2

Post autor: viva »

[*][*] dla malutkich. Trzymaj się.
viva&Gebo&Bipi
Awatar użytkownika
agata_ch
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: agata_ch »

przykro...
Awatar użytkownika
zeta
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: zeta »

:( szkoda kruszynek , moja suczka ta co jest w awatarze tez byla najmniejsza z miotu odeszla majac 5 lat bardzo to przezylem ;( Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Jaga
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Jaga »

<QUOTE author="olivvka"><s>
olivvka pisze:</s>Jaga - ja nie zostawiłam ich samych z suką - suka leżała i karmiła pozostałe szczyle, a 3 najsłabsze leżały pod "kwoką" za przegrodą w kojcu - ja prawie nie spuszczałam ich z oka. Poszłam tylko mleko zrobić. Ala wiele wysiłku włożyła aby dosięgnąć tą sunię - musiała oderwać się od ssawek- dzieciorów, przejść parę kroków i daleko głowę wysunąć aby chwycić akurat to maleństwo. Ja odgradzałam te najsłabsze bo Ala od początku namierzała się właśnie na tą suczkę. Innymi szczeniakami - nawet tymi 2 słabymi - opiekowała się bardzo serdecznie. Wyraźnie nie pasowało jej akurat to dziecko.
</QUOTE>
Olivvka nie myśl, że wytykam Ci jakieś zaniedbania, ale ja z doświadczenia wiem, że suki bule potrafią niesamowicie kombinować :!: Po numerze jaki wycięła mi dawno temu protoplastka mojej hodowli HOSSA nigdy nie zostawiam (nawet na minutę) szczeniąt bez mojego dozoru do chwili otworzenia oczek i dobrego okrzepnięcia :idea:
Całe towarzystwo od zawsze po nakarmieniu i wylizaniu przez sukę ląduje u mnie w dużym pudle na poduszce elektrycznej na wysokim stole lub w klatce (legowisko suki obok) w taki sposób, żeby suka miała je w zasięgu słuchu i wzroku. W tym czasie ja mogłam spokojnie zrobić wiele rzeczy a suka zasłużenie sobie odpocząć :idea:
I jeszcze jedna UWAGA! - przy stole nie mogą stać żadne krzesła bo moja cwana HOSSA korzystając z tego, że wyszłam na chwilę z pokoju wlazła po krześle na stół i zaczęła robić po swojemu porządek w pudle na stole :o Na szczęście nic złego wtedy się nie stało, ale ja mając taki obrazek przed oczami w pierwszej chwili o mało nie dostałam zawału serca :546:
Od tamtej pory dmucham na zimne i wszystko jest OK czego także życzę Alcirowym szczeniaczkom :thumleft:
swinka
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Post autor: swinka »

Przykro mi z powodu dwóch małych kruszynek:-(

Trzymam kciuki za resztę!!!
Życiowo czyli melanżowo:)
Awatar użytkownika
BluesBulls
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1
Kontakt:

Post autor: BluesBulls »

Widzisz Jaga - Ty masz doświadczenie - a ja świeża jestem. Nie uważam też, że wytykasz mi zaniedbanie :655: - ale wolałam się wytłumaczyć :oops: Uznałam, że nie powinnam oddzielać mamuśki od dzieci - bo to takie naturalne, że dzieci są z mamą.

Obecnie szczeniaki są cały czas z mamuśką - dzięki czemu laktacja jest wystarczająca aby bez dokarmiania wykarmiła 10 dzieciaków. Ale nie tylko dlatego - nie bagatelizuję sytuacji tragicznej śmierci pierwszej z suczek - Ala jest teraz cudowną mamą - ona nic nie robi tylko karmi - jak one śpią to je wylizuje. Nawet na jedzenie nie wychodzi - podaję jej w kojcu. Tylko na podwórko na siku 4 razy dziennie wynoszę - dosłownie wynoszę :644: - lekka nie jest :) Oczywiście cały czas mam brygadę na oku i uchu - więc jak tylko Ala zmienia pozycję jestem czujna czy nie gniecie. W poniedziałek za tydzień muszę wracać do pracy - kończy mi się 2-tygodniowy urlop - i tego się boję.. Co to będzie? 9 godzin sama ze szczeniakami.... Jak myślisz? Może coś złego (tfu tfu) się stać? Dzieciaki będą miały 2 tygodnie.
Aluta & Replay
emara
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

Hmmmm, nie mam doświadczenia w hodowli, ale ja bym raczej nie ryzykowała i nie zostawiała suki samej ze szczeniakami. Dwutygodniowe szczylki to nadal bezbronne istotki... Może poszukaj kogoś, kto na czas gdy jesteś w pracy będzie doglądał stado. Powodzenia w odchowywaniu tak licznej gromadki buldzidiusiów :)
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

<QUOTE author="olivvka"><s>
olivvka pisze:</s> 1/ Uznałam, że nie powinnam oddzielać mamuśki od dzieci - bo to takie naturalne, że dzieci są z mamą.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>1/ Natura naturą a bezpieczeństwo bezpieczeństwem! </COLOR>
2/ Obecnie szczeniaki są cały czas z mamuśką - dzięki czemu laktacja jest wystarczająca aby bez dokarmiania wykarmiła 10 dzieciaków.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>2/ Laktacja jest być może narazie wystarczająca dla tygodniowej 10-tki, ale za chwilę będzie to głodne stadko - suka nie da rady bez dokarmiania! Grozi to dużym wyeksploatowaniem suki i stadkiem głodomorków z niedowagą :? </COLOR>
3/ Ala jest teraz cudowną mamą - ona nic nie robi tylko karmi - jak one śpią to je wylizuje. Nawet na jedzenie nie wychodzi - podaję jej w kojcu. Tylko na podwórko na siku 4 razy dziennie wynoszę - dosłownie wynoszę :644: - lekka nie jest :) Oczywiście cały czas mam brygadę na oku i uchu - więc jak tylko Ala zmienia pozycję jestem czujna czy nie gniecie.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>3/ Ja bym suce i sobie dała trochę odpoczynku/snu bo na dłuższą metę taka harówka to nie wróży nic dobrego :idea: </COLOR>
4/ W poniedziałek za tydzień muszę wracać do pracy - kończy mi się 2-tygodniowy urlop - i tego się boję.. Co to będzie? 9 godzin sama ze szczeniakami.... Jak myślisz? Może coś złego (tfu tfu) się stać? Dzieciaki będą miały 2 tygodnie.
<COLOR color="#0000FF"><s></s>4/ Myślę, że to stanowczo za krótki termin urlopu na odchowanie 10 szczeniąt bulterierów :!: Dwu tygodniowe bulki są jeszcze nieporadne i za malutkie na pozostanie na tak długi czas bez nadzoru człowieka. Nie chcę krakać, ale mogą w tym czasie zdarzyć się różne rzeczy. Chcąc odchować bez strat miot bulterierów (szczególnie tak duży miot) trzeba było wcześniej pomyśleć o długim urlopie. Trzeba pokombinować jakiś urlop bezpłatny lub złamać nogę i pojść na L4 :]
Zostawienie nawet starszych bulków samych na 9 godzin bez nadzoru też jest ryzykowne :? Nie mówiąc już o tym, że w domu w tym czasie może być przysłowiowa "sodoma i gomora" a szczeniaki głodne i zasrane po czubek nosa :shock:
Pozdrawiam i życzę złamania nogi :)
</COLOR>
</QUOTE>
Awatar użytkownika
BluesBulls
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1
Kontakt:

Dziękuję Jaga za pomoc.

Idę robić zdjęcia maluszkom.
Aluta & Replay
Awatar użytkownika
Ann_Ki
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1
Kontakt:

Post autor: Ann_Ki »

My mieliśmy w sumie 6 tyg urlopu do "dzieciaków" ;) po tym czasie zostawały same w pokoju a Yoko miała do dyspozycji całe mieszkanie - nie raz przyłapywałam ją jak siedziała np na łóżku i obserwowała maluchy "z góry". W każdej chwili mogła do nich wskoczyć, ale jakoś nie korzystała z tej opcji zbyt często :)

Fakt, że były to szczeniaki już jedzące startera i pijące wodę więc cyc mamy nie był im niezbędny podczas naszej obecności w pracy.

2 tygodniowe maluchy są moim zdaniem jeszcze za małe, żeby nie jeśc tak długo, a jak zostawisz z nimi sucz to tez nie do końca będzie dobry pomysł...

Jak nie dasz rady sama to poproś o pomoc kogoś, wiem, że znajoma korzystała z jakichś studentek, które chciały "dorobić" ale raczej wybrałabym kogos ze znajomych ;)

Powodzenia!
Monikaaa_1
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Jak maluchy ? :)
Awatar użytkownika
BluesBulls
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1
Kontakt:

WItam.

Maluszki czują się świetnie (cała dziesiątka) - jedzą, śpią i rosną jak na drożdżach. Straszę zdjęciami od jakiegoś czasu, ale nie mam wolnej chwili, żeby obfotografować całą bandę. Mam jeszcze dwoje ludzkich dzieci, które muszę obrobić, staffinkę 5-miesięczną, chałupę, sprzątanie, pranie, dokarmianie maluszków alcirowych i etc. :) a małżonek musi na naszą bandę zarabiać więc niestety nie ma go w domu (raz w miesiącu na 4 dni przyjeżdża) - wszystko na mojej głowie :583: Nie mam czasu w nosie podłubać :) Ale obiecuję, że się sprężę i zrobię parę zdjęć.
Aluta & Replay
Monikaaa_1
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Trzeba jakoś dać radę ;) . Chętnie bym pomogła, bo lubię sprzątać. :mrgreen: . No i przy okazji może skradła bym jednego bula czy dwa :lol:
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

Rozglądałam się kiedyś za taką pomocą z ekwiwalentem za wikt + szczeniak, ale nie znalazłam nikogo odpowiedniego :(

Olivvka radzę szybko skorzystać z takiej deklaracji i super propozycji :thumleft:

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Monikaaa_1 - polecam się na przyszłość :)
ODPOWIEDZ