Bullterier vs Amstaff

dział dla pytających przed zakupem bula :)
patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

Bullterier vs Amstaff

Post autor: patryk »

Witam was. Mam 17 lat w prawdzie już 18 leci. Od jakichś 4 lat rozważam na poważnie zakup psiaka. Na początku rozmyślałem nad amstaffem ale cały czas po głowie chodzi mi bull. I jeden i drugi ma w sobie coś pięknego. Chciałbym abyście mi trochę pomogli. Czy za 2000zł kupię bulla? Czym się z grubsza różni bull od asta(chodzi o charakter, styl bycia itp), jak jest u bulli z samoobroną bo spotkałem się z tym, że zaatakowany bull nie reaguje(chodzi by pies był przyjazny ale zaatakowany, czując zagrożenie powinien reagować). Mam w domu małego kundelka jest to suczka około 5 letnia. Mała jest, sypia na noc w domu, czy to jakoś przekreśla nabycie bulla/asta? Możecie mnie jeszcze jakoś ukierunkować? Może odp na pytania, moze był ktoś w podobnej sytuacji?

pzdr
Awatar użytkownika
AV
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Post autor: AV »

Bull i AST to dwa różne psy. bull jest bardzo niezależny, wesoły, a AST to pies idealny do tresury. Bardziej służalczy, kochający pracę. Nie da się w dwóch zdaniach opisać różnic. Zresztą ludzie mają leniwe ASTy i pracujące bulle, więc też nie można generalizować.

To że masz już psa w domu nie przeszkadza w nabyciu TTB.

Natomiast mnie osobiście baaaardzo mierzi jak człowiek który planuje nabyć TTB myśli o tym aby pies go bronił. Jest wiele innych ras typowo obronnych. Poza tym, jeżeli sam nie czujesz sie pewnie, nie powinieneś swojej pewności siebie budować wizerunkiem psa. To tym masz być opiekunem psa, a nie on ma bronić Ciebie. To jest najprostsza droga do wychowania znerwicowanego agresywnego psa. No i oczekiwania co do psa; pies orkiestra- cudowny, miły przytulaśny, niańka dla dzieci, które mogą z nim zrobić wszystko, wydłubać oko np, a on nawet krzywo nie spojrzy, ale gdy wydasz komendę nieustraszony, nieustępliwy roszarpie przeciwnika na strzępy... :roll:
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi"

[img]http://www.animavillis.pl/bannery/avbanner.jpg[/img]
patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

Sorry AV ale nie zrozumieliśmy się. Chodzi o to, że przeczytałem tu na forum i widziałem sytuację, że zaatakowany BULL nie bronił SIEBIE. Nie chodzi o mnie tylko o niego zaatakowanego przez innego niezrównoważonego psa.
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

A to ja nie wiem. nie słyszałam o sytuacji, żeby pies sie nie bronił. U bulli i astów to raczej w drugą stronę, nie powinno sie dopuszczać do zabaw z agresywnymi psami. To musiał być pies bardzo zalękniony chyba.

patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

Na forum pewna kobieta o tym pisała, nie jestem pewny, że na tym. Zmartwiło mnie to troszkę bo to dziwne raczej chyba nie normalne zachowanie dla tych ras. Czy przebywanie w domu kundelka nie wpłynie źle na bulla i jeśli jest to suczka(wysterelizowana) jaką płeć bulla wybrać, by nie było konfliktu?
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

Myśle, że samca, skoro sunia jest wysterylizowana. A suczka jest duża czy mała?? Łagodna w stosunku do innych psów czy zadzira??

patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

Sunia jest niewielka, wielkości miniaturowego bulla, jest zadziorek do innych psów z pewnością, do obcych ludzi także ale jest to mała psina więc takiego za bardzo się ludzie nie boją ;) . Ten kundelek to także kochana zasłużona w łowieniu mysz itp psinka i na pewno nie ma mowy o jej usunięciu. A zakup bulla rozważam już w wieku ok 5mc może trochę mniej żeby zostawał sam w domu w klatce kilka godzin.
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

Nie no suni w żadnym wypadku sie nie pozbywajcie. Skoro łapie myszy, to pewnie ma coś z terriera :wink: Bulle i ASTy to nie potwory; dogadują sie z innymi psami, kotami...

patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

A co z ich zabawą. Co jak zaczną się bawić, gryść dla zabawy? Mogą być potem jakieś negatywne skutki u bulla?
kleoo
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Post autor: kleoo »

Praca, praca, praca... Bulle są silne i zazwyczaj nie zdają sobie sprawy ze swojej mocy. Wypadki w zabawie mogą się zdarzyć i trzeba to poprostu kontrolować. Z czsem i bull potrafi się bawić z wyczuciem :wink:
patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

A co myślicie na temat zakupu bulla kilku miesięcznego takiego żebym na czas szkoły zamknął go w klatce. Rano mogę z nim wyskoczyć na 30 min, a po południu myślę że ze 3 razy wystarczy w tym raz dłuższy i intensywny...
Aga31

Post autor: Aga31 »

<QUOTE author="patryk"><s>
patryk pisze:</s>A co myślicie na temat zakupu bulla kilku miesięcznego takiego żebym na czas szkoły zamknął go w klatce. Rano mogę z nim wyskoczyć na 30 min, a po południu myślę że ze 3 razy wystarczy w tym raz dłuższy i intensywny...
</QUOTE>
szczególnie jak będzie mały to 30 min. rano może być za mało. Trzeba wstać wcześniej i psa porządnie wybiegać. A co jeżeli sunia nie zaakceptuje szczylka ???? dlaczego zależy Ci żeby się bronił ???
stara prawda - kto kapciem wojuje od bambosza ginie ;]]]]
panda
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: panda »

Dziwi mnie planowanie przez Ciebie spacerów z psem.

Ja mam sznaucera, który po operacji wymagał częstych kilku minutowych spacerów. Tak w pracy musiałem sobie pokombinować abym mógł to robić zanim zjawi się inny z domowników.

Bardzo mnie cieszy, że chcesz stosować klatkę, ale to jest jeden ze sposobów. Nie chcę uchodzić za specjalistę bo nim nie jestem i nie będę. Dla mnie pies to członek rodziny a nie tyko pies.

Pozdrawiam i powodzenia w zakupach :)
Człowiek jest wynikiem sumy stosunków przeciwieństw...

Natomiast pies jest psi :)
patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

O jego obronę pytałem gdyż nurtowało mnie to co kilka razy wyczytałem i raz sam widziałem a porównuje bulla z astem. Nie jest to specyficzny grafik wychodzenia tylko chodzi o to czy nie wystarczy jak raz go wezmę rano i po powrocie do domu ok 3 razy na dwór na spacerki i zabawy, 3 razy od godz. 15 będzie za mało?
patryk
Bulomaniak
Bulomaniak

I może większość moich pytań jest głupia, może banalna ale ja chcę wiedzieć wszystko ile tylko się uda o tej rasie przed zakupem a nie po zakupie. Czy to prawda, że maść biała jest narażona na alergie iep, bo tylko taka maść wchodzi w grę...
ODPOWIEDZ