Wszystko co trzeba wiedzieć przed kupnem bulika...

dział dla pytających przed zakupem bula :)
Pablo

Wszystko co trzeba wiedzieć przed kupnem bulika...

Post autor: Pablo »

Witam!

Zakochalem się w tych pieskach. Chcialbym aby był moim kompanem prawie we wszystkim:) Lubie uprawiać sporty, granie w piłke, ogólnie rzecz ujmując jestem ciągle w ruchu. Niedługo może zacznę pracę więc bulik by musiał zostawać w domu sam przej kilka godzin a dokładnie 8h, czy by poradził sobie?

Następna sprawa jaki jest koszt utrzymania mc bulika aby mu było dobrze:) i czy jedzenie domowe jaoś wzbogacone czy są odpowiednie karmy dla tych ślicznych stworzonek? Jeżeli tak to jakiej firmy. No i ostatni problem to moja dziewnczyna cięzko będzie mi ja przekonać bo ona upatrzyła sobie "fałdka" taki jak był w reklamie garniera:(

Preferował bym sunie, chcialbym tez aby była energiczna i skora do zabawy:) Kolor biały ablo czarno bialy z przewaga białego.

Nie orientuje się w hodowcach który jest dobry a ktory zły. BUlik musi mieć rodowó i njabardziej przekonuje mnie po odwiedzeniu kilku stron JA-MAR. Może ktoś też się orientuje o bulikach z okolic pomorza?

Pozdrawiam!
Edyta Nowacka
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

Jak jesteś aktywny to dobrze wybierz szczeniora. Broń boże leniwca.

Te fałdki Sharpei to skarbonki bo są ciagle chore :) już bull jest okaz zdrowia przy tych fałdkowańcach

Bull może zostać 7-8 godzin w domu pod warunkiem że ma porządny spacer przed i duzo aktywności po :)

Karmic według mnie najlepiej Barfem. A dobra karma to 200-300 za wór

Koszt utrzymania bullasa tez zalezy od tego co bedziesz mu kupował :) psie sporty jakby nie było tez troche kosztują :)

A hodowle sobie na spokojnie pooglądaj. Pewnie znajdziesz cos dla siebie. Miłego czytania :D
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
beti9
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: beti9 »

procz kosztów szczeniaka trzeba doliczyc

-karme(zalezy czym byl karmiony u hodowcy zazwyczaj jest to karma sucha lub barf .musisz kupic karme taka jaka byl karmiony dopiero pozniej dodawac inna jesli chcesz zmienic z suchych karm polecam acane (160zl) i orijen (210)worki sa wielkie 15 kg i starcza na 2-4 miesiace sa tez worki 3 kg to koszt 30-60 jesli chodzi o barf to sredni koszt na miesiac to ok 90 zl o diecie przeczytasz wiele na forum)

-witaminy dla szczyla by dobrze sie rozwijał to koszt ok 12 zl(canvit)

-smycz i obroza(10-50)

-miski polecam takie na stojaku w miare rozwoju pieska bedzie sie je podwyzszac (50)

-zabawki dla szczyla by sie w domu nie nudzic(5-30)

-legowisko jesli pies bedzie spal sam a nie w lozku 8) (50)

procz tego trzeba wziasc pod uwage wizyty u weta odrobaczenia coroczne szczepienia ni wscieklizna w sezonie letnim dodatkowo srodek na kleszcze

ps.a ten pies z reklamy jest o 200% drozszy w utrzymaniu trzeba specjalnie pielegnowac jego skore nie polecam amatora takiego zakupu bo reklamowy pies moze sie dziewczynie znudzic jak pokaza yorka 8)
Pablo

.

Post autor: Pablo »

Przekaże wszystko dokładnie:)

Dziękuję za odpowiedzi. PRzynajmniej bedę miał jakąś już orientacje. Jest różnica w aktywności ze względu na płeć bula? To ma jakieś znaczenie? Zapomniałem dodać że piesek nie bedzie żadnym wystawowy.

Pani Edyto, czy zdjęcie pod pani nickiem to towoje maleństwo? bardoz mi się podoba:)

Pozdrawiam!
logo
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: logo »

LOGO mieszka u nas od 6 miesiecy a koszty wciaz rosna. kiedys zabawka starczala na kilka dni, nawet tydodni a teraz to 15 min. i po zabawie.uwielbia te piszczace i chociaz wytrzymuja chwile to i tak je kupujemy zeby mial frajde :lol: co do zostawania w domu to mysle ze nie bedzie problemu- nasz tez 9 godz. jest sam ale po powrocie nie ma zmiloj i godzinny spacer musi byc. proponuje zakup klatki(tez jest na forum) z wlasnego doswiadczenia wiem ze to super sprawa.musisz sie przygotowac na to ze z psem nie da sie okreslic ile bedzie kosztowal nas w miesiacu- kiedy nasza kluska zlamala noge to kilka stowek poszlo... :cry:no i najwazniejszy wydatek to smakolyki- bez tego ani rusz :D pozdrawiamy
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10714;101/st/20070816/e/LOGO+Birthday/dt/-1/k/8989/event.png[/img]
Ulti

Post autor: Ulti »

Chyba te nieprzewidziane koszty są najgorsze :) Głównie jest to wet - u nas alergia i kasa jak na razie na to idzie :/

Ale kupienie zjedzonej ładowarki hehe to też nieoczekiwanie wyskoczyło :P

Mój i tak jest pilnowany non stop ale jak poczytałam co innym bulki zjadły to miałam ciarki :)

Mój jest złodziej biżuterii nawet Paniom na ulicy próbuje kolczyki ściągać :lol:

Najpierw przekonaj dziewczynę, spotkajcie się z kimś kto ma bula. Z jajogłowymi dużo nie trzeba czasu, żeby się w nich zakochać. Wiem bo moja mama to kwękała za każdym razem jak na Tarana patrzyła a teraz chodzi i całuje i całuje :) Bo tyle tego miejsca do buziakowania na jajowatym łbie.

Też myślałam o "fałdziastym" z reklamy - pokaż dziewczynie dorosłego psa tej rasy tam już fałdek mniej. Ten w reklamie to szczenior - wiadomo, że każdy jest rozkoszny - a shar pei ma tyle fałd za młodu a potem się to "rozciąga".

Karmienie i witaminy to chyba koszt podobny jak z każdym innym psem o podobnej masie.

Logo spróbuj zielonego węża piszczącego, o którym Edyta pisała w temacie piszczących zabawek. Jako jedyny wytrzymał ząbkowanie i daje radę do teraz.
... a łyżka na to niemożliwe :P
Edyta Nowacka
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

no i kongi oraz dental kongi 8)
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
ODPOWIEDZ