Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

użytkowość

dział dla pytających przed zakupem bula :)

użytkowość

Postprzez tomek4495 » N sty 02, 11 9:37 am

Czy bullteriery hodowane w Polsce nadają się na psy obronne czy też stały się już zwierzętami tylko do chodzenia po ringu wystawowym. Pytam bo mam pewną książkę o szkoleniu psów i jej autorki bardzo niepochlebnie wyrażają się o bullkach hodowanych w naszym kraju-tzn. twierdzą że nasze bullteriery są po prostu miękkie... :632:

tomek4495
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: użytkowość

Postprzez AV » N sty 02, 11 10:48 am

Bullterrier nigdy nie był psem obronnym i na takiego absolutnie sie nie nadaje. Jeżeli interesuje Cię pies który będzie Cię bronił poszukaj raczej w pierwszej i drugiej grupie FCI
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi"

Obrazek
AV
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3

Postprzez Agniecha » N sty 02, 11 10:50 am

Teraz ludzie głównie kupują bulle do kochania, jako psy rodzinne. Do obrony są owczarki belgijskie, niemieckie czy dobermany.
Wychodząc z takiego założenie, że bulle są miękkie, bo do obrony się je nie szkoli można powiedzieć, że są leniwe, bo nikt już na szczury już je nie hoduje.
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Postprzez tomek4495 » N sty 02, 11 11:33 am

No dobra, a czy chociaż nie uciekają gdy usłyszą wybuchy petard? Pytam, bo chyba większość ras hoduje się dziś tylko na wygląd,a co do bullteriera wszyscy tylko piszą o downface, grubej kości, linii grzbietu itd.a co z użytkowością,"mocną psychiką"? Wiem że są bullteriery hodowane na polowania i to nawet na tzw. grubego zwierza.Ale czy psy hodowane od pokoleń na wygląd nadają się do czegoś więcej niż do leżenia na kanapie? :? Być może bull to nie jest typowy pies obronny ale w swoim czasie znane były tzw. NRD-owskie bulteriery którym nikt nie podskoczył :P
Nie żebym szukał jakiegoś agresora do szpanu tylko coraz bardziej drażni mnie to że dziś psy hoduje się tylko na wygląd, a wygląd ten jeszcze się modyfikuje(np.bassethound,mastino neapolitano-współcześnie ciężkie pomarszczone potwory o widocznych spojówkach, brrrr)

A co do dobermana to podobno powszechnie dziś spotyka się takie z ostrością pozorną-a więc atakujące ze strachu a takie to dopiero bywają nieobliczalne! :cry:

tomek4495
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez ex se natus » N sty 02, 11 12:19 pm

bull wystrzału petard czy innych hałasów nie boi się, i nie ważne, czy większość życia spędza na kanapie obok swojego pana, czy prezentuje się na ringu, charakter i odwaga pozostała, a to, że nie rzuca się na każdego psa przechodzącego obok, tak jak właśnie te sławetne NRDowskie, to chyba dobrze, bo właśnie dzięki nim ciągnie się "sława" za naszymi psami
po to hodowcy pracowali nad rasą, żeby nie tylko miały piękne głowy, ale i były stabilnymi i zrównoważonymi psami
przynajmniej ja mam takie doświadczenie
ex se natus
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez Karin » N sty 02, 11 14:45 pm

Moją bullinkę wyprowadziłem w Sylwestra na dwór o 21. Jakiś namolny facet któremu robiła kupę "kolo" balkonu (mieszkał na 3p.) :)) rzucił specjalnie petardę koło niej. Azumi nawet odbycik nie mrugnął. Bullki maja swój świat albo je się kocha za to jakimi są albo musisz wybrać rasę która bardziej odpowiada twojemu podbudowaniu własnego bytestwa.
Pozdrawiamy Karina, Bolek "Bolas" i nasza AZUMI
Karin
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1

Postprzez agusia_cch » N sty 02, 11 15:24 pm

moja astka to jak nie jest na kolanach - strasznie sie trzesie jak slyszy petardy, bullek ani drgnie...

agusia_cch

Postprzez Agniecha » N sty 02, 11 17:43 pm

Moja bulina nawet oka nie otworzyła jak strzelali ;)

To do czego jest przeznaczony pies nie zmienia mu charakteru. Jak widzisz nasze bulle-kanapowce-do kochania nie boją się.
Mój Okrąglinek jeździ z dzieciakami na ślizgawkach, jednej z użytkowniczek ciągnie sanki, inni pokazują się na ringach. Można psa wystawić do agility, są zawody dla terierów i psów w typie bull (konkurencje w skoku wzwyż, ciągnięcie sanek, wiszenie na gryzaku itd), dają radę w dogtrekkingu. Nawet jest bulterier dogoterapeuta.

To do czego wykorzystasz (pozytywnie) swojego psa charakteru mu nie zmieni. Można jedynie psa zepsuć. Co byśmy z nimi nie robili, czy renifery czy sportowców nadal są urocze i odważne :)
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Postprzez tomek4495 » N sty 02, 11 18:55 pm

Ja nie muszę podbudowywać swego bytestwa,zresztą psa już mam-coś w rodzaju AST lub APBT ze schroniska.Pytam tylko z ciekawości.Ktoś tu napisał że jego astka boi się huku petard a przecież teoretycznie też nie powinna... :?

tomek4495
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez Tosca » N sty 02, 11 21:47 pm

Tomku ja bardzo ubolewam nad tym że w Polsce bulle nie są psami użytkowymi i przy dobieraniu psa do suki na charakter nikt uwagi nie zwraca , niestety przez to psy straciły na temperamencie .
Hodowcą psów nie chce się szkolić i właściciele też nie przywiązują do tego wagi , na szkoleniach z IPO 99% psów to Asty .
Coraz więcej jest psów lękliwych lub po prostu " byle jakich " nie chce żeby to źle zabrzmiało ale znaleźć bulla z prawdziwym charakterem terriera jest bardzo ciężko .
I mi tu wcale nie chodzi o agresje , bo dobry pies z twardym charakterem jest zrównoważony pewny siebie a przy tym zacięty , wykazuje dużą chęć pracy z przewodnikiem .
Tomku ja myślę że jak dobrze poszukasz to znajdziesz szczeniaka dla siebie , sama szukam psa przede wszystkim użytkowego i wierze w to że uda mi się takiego znaleźć :)
Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji.

Mark Twain
Tosca
Pomocny wiedzą: 2

Postprzez OLKAiDEXTER » Pn sty 03, 11 18:18 pm

Mój bull się wystrzałów nie boi, w sylwestra na balkonie z nami o 24 oglądał fajerwerki, natomiast suka Ast'a nie wyszła z swojej klatki i na drugi dzień 'siła' trzeba było ją wyprowadzić na siku itd. Mój jest kanapowcem, ale zaciętości, odwagi, pewności siebie, indywidualizmu Mu nie brakuje... sama nie lubię zapuszczać się w jakieś dziwne, ciemne miejsca, ale z Nim jest mi raźniej:)
' Once a Bullterrier, always a Bullterrier !! '

'Dobry bądź dla zwierząt
One też kochać ciebie chcą'

Dexterek :*
OLKAiDEXTER
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Postprzez tomek4495 » Pn sty 03, 11 18:58 pm

Ech...czyli książka którą mam niestety nie kłamie.Mało który hodowca interesuje się charakterem psa i cechami użytkowymi(chociaż w minimalnym stopniu)-mam na myśli psy w ogóle, nie tylko bullteriera.Tylko medale i czempionaty,perfekcyjnie ustawione łopatki i ogony,idealna barwa i kształt głowy... :cry:

tomek4495
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez Magda&Tomek » Pn sty 03, 11 19:50 pm

A czym ma sie objawiac uzytkowosc Twojego bulla w dzisiejszych czasach ? Chcesz go podpiac do psich zaprzegow ? czy ma pilnowac jakiejs dzialki ? czy nie wiem ... odganiac niedzwiedzie, wilki, dziki ? moze chcesz psa do walk ? co rozumiesz przez uzytkowosc ... mysle, ze kazdy pies nawet wystawowy jest po czesci tez uzytkowy dla kazdego mniej wiecej w takim samym zakresie ...
always in motion is the future
Magda&Tomek
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez ex se natus » Pn sty 03, 11 20:09 pm

wbrew pozorom te "perfekcyjnie ustawione łopatki" są również bardzo ważne, dla zdrowia fizycznego...
bo właśnie ta perfekcyjna budowa ciała wpływa na to jak pies się porusza, jaką ma pojemną klatkę a co za tym idzie ile jest miejsca na płuca i serce itd itd, to można jak najbardziej podciągnąć pod użytkowość
ex se natus

Postprzez Tosca » Wt sty 04, 11 19:36 pm

Dla mnie pies użytkowy/pracujący to taki który jest wyszkolony w PT i IPO oraz w sportach WP , TOW , HJ i inne , to że pies nie boi się fajerwerk to żadna oznaka odwagi użytkowości czy czego tam tylko dobrego socjalu i naturalnej stabilności .
Cechy użytkowe powinny iść w parze z eksterierem , ja osobiście nie chciałabym garbatego bulla z lisią głową który by miał charakter i temperament idealny do szkolenia , dobry pies to eksterier + temperament .
Problem z kupieniem szczyla z odpowiednimi predyspozycjami polega na tym ze hodowcy nie znają się na tym i nie są w stanie wskazać które szczenie z miotu nadaje się na psa pracującego , nie można się też kierować osiągnięciami rodziców bo takich nie mają .
Praca z psem to na prawdę niesamowita rzecz i dziwi mnie to że tak mało właścicieli bolków decyduje się na szkolenie i sporty , bull stał się typowo ozdobnym i kanapowym psem .

A Tu filmiki ze szkoleń na jednym jest bulinka

http://www.youtube.com/user/filarska?fe ... vtnbBvIJKk
http://www.youtube.com/user/filarska?fe ... Q9Rhk5dLUc
http://www.youtube.com/watch?v=Gkvu1ffGNgs

piękna praca przewodnik pies
http://www.youtube.com/watch?v=ICYnZEMR7PE&feature=fvsr
Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji.

Mark Twain
Tosca

Następna strona

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)