przez Szajba » Wt wrz 14, 10 17:42 pm
Słuchaj zgadzam się z Tobą, ale stało się jak stało. Też mnie to nie cieszy, ale widzę jakieś tam światełko w tunelu. Może zaoszczędzili temu psu własnie tego, że obciążony bagażem złych doświadczeń trafił do SOS Bullterier, bo nie tylko o to chodzi, żeby adoptować stamtąd psy, ale ratować je, żeby tam nie trafiały.
Co do dobra rasy to masz 200% racji Tosca. Skupmy się na tym, że mamy pewność, że chociaż jeden pies z pseudo nie trafi do kolejnego pseudo. Już nie wspomnę o sytuacjach kiedy to ktoś dobroduszny adoptuje psa z SOS po pseudo, wydaje się być w porządku, dostaje psa z rodowodem za darmo i robi z nim co chce, sprzedaje byle komu, rozmnaża go jeśli nie był sterylizowany.
Co zrobić z miotem z pseudo? Utopić? Również walczę z pseudo. Ale jak pomyślę, że ja nie wspieram pseudo, bo mam psa z prawdziwej hodowli to takie pójście trochę na łatwiznę też. Bo gdzieś tam te psy z pseudo jakoś trafiają do ludzi, którzy nie pomyślą o tym, żeby wejść na to czy inne forum poświęcone rasie, nie mają świadomości, są nieodpowiedzialni. To jest przerażające! My wiemy o co chodzi, znamy realia, jesteśmy świadomi. Zdajemy sobie sprawę z konsekwencji. Ludzie kupujący psy z pseudo to tacy, którzy nie słuchają. Oni myślą, że mają bullteriera, a dodatkowo pewnie maja mylne przeświadczenie o tym, że suka powinna być chociaż raz w życiu matką. Jeśli już na forum jest osoba, która ma psa z pseudo i mówi nam o tym to chyba lepiej, żeby jej nie zrażać. Wolę widzieć posty, zdjęcia, które mówią o dobrej kondycji takiego psa, który ma właścicieli świadomych i wiem, że psa wysterylizują. Wolę tak, bo jestem spokojniejsza, że chociaż ten pies nie kontynuuje tradycji pseudo.
Co do właścicieli, to nie ważne jaki pies i skąd. To żywe stworzenie! Czy pies ze schroniska, adopcji, ze śmietnika, najlepszej angielskiej hodowli, ważne, aby właściciele byli świadomi, odpowiedzialni, kochali i dbali o zwierzę!
Ile razy słyszeliście, że ktoś bez kasy wziął psa w podhodostwo i zniknął z nim? Nie wiadomo co się z psem dzieje, gdzie przebywa, w jakich warunkach? Oszuści są wszędzie i zawsze będą próbowali ubić interes z zyskiem. Tego nie tolerujemy, linczujemy i walczymy z tym!
Bądźmy dla siebie ludźmi i dla swoich zwierząt (nie pije tutaj do nikogo).
Avec L'Amour KIA Sunflower Power