Pazurowy prolem

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
Awatar użytkownika
AV
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Post autor: AV »

Nie wiem co to znaczy "bruszą", ale z dalszego opisu wynika, że są przerośnięte. Idz do weta. Jeśli są za długie obetnie.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi"

[img]http://www.animavillis.pl/bannery/avbanner.jpg[/img]
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

Mój ma kilka takich pazurów, zwłaszcza po 2 w przednich łapach które zawijają się w bok przez co się nie ścierają i wrastają w poduszkę tworząc rany. Jedyne wyjście to bardzo częste przycinanie lub spiłowywanie.

Próbowałam także, przy okazji uśpienia do zabiegu u weta, obciąć dość wysoko te pazury piłką mechaniczną. Oczywiście naruszyliśmy naczynia krwionośne bardzo, ale pazur i tak odrósł dokładnie tak samo czyli w bok :?

Też nie wiem co znaczy "bruszą", może są łamliwe, odpryskują częściowo ? Generalnie na problemy z pazurami jest cynk z biotyną, można podawać osobno w tabletkach a można w płynie - jest taki preparat dla zwierząt KERABOL bardzo niesmaczny więc trzeba się nagimantykować podając go.
Awatar użytkownika
AV
Kontakt:

Post autor: AV »

Ale jeśli pazury są twarde i się nie ścierają, biotyna tylko pogłębi problem. Bruszy to może kruszy, tyle że z literówką :wink: Jeśli się kruszą, to tak jak pisała Złośnica, te preparaty na pewno pomogą.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi"

[img]http://www.animavillis.pl/bannery/avbanner.jpg[/img]
Marcislava
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: Marcislava »

bruszą to ścieraja, to czeskie/slowackie slowo :)
ODPOWIEDZ