Pozatym jak na 1,3 rocznego bulla jest drobny waży 27kilo i nie ma tej masy z ktorej sa znane.Bull=byk a moj tak troche jałówke przypomina
ile barfa?
ile barfa?
Jestesmy na barfie juz jakies 7 miesiecy i nigdy tak niechetnie moj pupil nie zjadał skrzydełek,korpusów itd.Zawsze mialem problemy i musialem go zachecać do jedzenia ale nigdy nie bylo tak zle.Probuje mu urozmaicac... to nie jest tak ze skrzydełka na sniadanie obiad i kolacje.Jest w jadłospisie i indyczek wołowinka a nieraz nawet jagniecina.Problem jest taki ze pies je według mnie i nie tylko mnie za mało(na barf.pl obliczalem ze roczny pies o wadze 27 kilo powinien jesc dziennie 2,7 kilo!!moj ma 1 i 3 miechy wiec z 2 powienien zjesc
).Juz nie wiem jak go zachecac.Mieliscie może podobne problemy?Wiecie jak temu zaradzic?Fakt nieraz go rozpieszczałem podajac mu jakies smakołyki itd. i teraz wydaje mi sie ze oprocz tego nic nie chce jesc.A suchej karmy to juz wogole nie tknie.
Pozatym jak na 1,3 rocznego bulla jest drobny waży 27kilo i nie ma tej masy z ktorej sa znane.Bull=byk a moj tak troche jałówke przypomina
chicomania
Re: ile barfa?
<QUOTE author="onestone"><s>
<QUOTE author="emara"><s>
A ja się z Tobą emara zgodzić nie mogę
Coś mi się wydaje, że kwestia dziennej porcji BARF to kwestia osobnicza a BARF Kalkulator jest narzędziem tylko i wyłącznie <B><s></s>poglądowym </B>
Nie należy się nim ślepo kierować. <B><s></s>Potrzeby żywieniowe każdego psa należy rozpatrywać indywidualnie </B>, biorąc pod uwagę np. wiek psa, tryb życia itp.
Karmienie BARFem to nie tylko podawanie wyliczonych co do grama "porcji rosołowych".
Jak ktoś tego nie rozumie to lepiej sięgnąć do wora po miarkę suchych kulek
tam zawsze wiadomo ile gram 256 dniowemu psu należy podać. No i ten BILANS
idealny w każdej kulce
Pies onestone ma 15 miesięcy Twója suka 2 lata a moja 5. Twoim zdaniem wszystkie powinny zjadać tyle samo
</QUOTE>onestone pisze:</s> (...)na barf.pl obliczalem ze roczny pies o wadze 27 kilo powinien jesc dziennie 2,7 kilo!!moj ma 1 i 3 miechy wiec z 2 powienien zjesc...)
<QUOTE author="emara"><s>
</QUOTE>emara pisze:</s>Hmmm, coś mi się wydaje, że ten kalkulator na barf.pl coś źle liczy Moja dwuletnia suka dostaje maksymalnie 0,70dkg jedzonka dziennie, obecnie waży 31kg i myślę, że więcej ważyć nie powinna
A ja się z Tobą emara zgodzić nie mogę
Jak ktoś tego nie rozumie to lepiej sięgnąć do wora po miarkę suchych kulek
Pies onestone ma 15 miesięcy Twója suka 2 lata a moja 5. Twoim zdaniem wszystkie powinny zjadać tyle samo
Re: ile barfa?
<QUOTE author="onestone"><s>
Twój pies ma jeszcze sporo czasu, aby nabrać odpowiedniej masy. Obecnie ciągle się rozwija więc trudno od niego wymagać, aby wglądał jak dorosły osobnik
</QUOTE>onestone pisze:</s>(...) Pozatym jak na 1,3 rocznego bulla jest drobny waży 27kilo i nie ma tej masy z ktorej sa znane.Bull=byk a moj tak troche jałówke przypomina![]()
Twój pies ma jeszcze sporo czasu, aby nabrać odpowiedniej masy. Obecnie ciągle się rozwija więc trudno od niego wymagać, aby wglądał jak dorosły osobnik
Witam
Ja kiedyś robiłem tak... (teraz moje psy wcinają jak szalone) jeśli piesek nie chce jesc (jeśli go nie dokarmiasz jakimiś kanapkami w ciągu dnia, słodyczami lub innym ludzkim jedzeniem) to zrób tak... Jak wstaniesz(bo nie wiem czy pracujesz, czy się uczysz i jak wiele czasu masz dla psa) Dajesz pieskowi jedzenie do miski... Po pół godziny zabierasz i nie dajesz nic...(żadnych kanapek i takich tam) pies chodzi głodny aż do 2-go posiłku wieczorem. Jeśli nie zje to zabierasz i dajesz dopiero rano... NIe mart się jak piesek nie będzie chciał jeśc przez pare dni bo mu to nie zaszkodzi jak zgłodnieje to zje i się nauczy że jak dostanie to musi zjeśc wszystko bo następną okazje dostanie dopiero wieczorem... Przede wszystkim pamiętaj o regaularnym odrobaczaniu... Profilaktycznie co 3 mies... Ale wicej info powinien udzielac Twój wet taj jak ja to robię:)
Pozdrawiam Bartek
Ja kiedyś robiłem tak... (teraz moje psy wcinają jak szalone) jeśli piesek nie chce jesc (jeśli go nie dokarmiasz jakimiś kanapkami w ciągu dnia, słodyczami lub innym ludzkim jedzeniem) to zrób tak... Jak wstaniesz(bo nie wiem czy pracujesz, czy się uczysz i jak wiele czasu masz dla psa) Dajesz pieskowi jedzenie do miski... Po pół godziny zabierasz i nie dajesz nic...(żadnych kanapek i takich tam) pies chodzi głodny aż do 2-go posiłku wieczorem. Jeśli nie zje to zabierasz i dajesz dopiero rano... NIe mart się jak piesek nie będzie chciał jeśc przez pare dni bo mu to nie zaszkodzi jak zgłodnieje to zje i się nauczy że jak dostanie to musi zjeśc wszystko bo następną okazje dostanie dopiero wieczorem... Przede wszystkim pamiętaj o regaularnym odrobaczaniu... Profilaktycznie co 3 mies... Ale wicej info powinien udzielac Twój wet taj jak ja to robię:)
Pozdrawiam Bartek
Jak już napisano, każdy pies to indywidualny przypadek -należy dietę dostosować do psa a nie na odwrót
Rzeczywiście - dobrym sposobem jest przegłodzenie niejadka-psu nawet dwu,trzydniowy post nie zaszkodzi a nie rozpuścimy gagatka.
Oczywiście koniec z dokarmianiem między posiłkami:)
Co do mięsa z kośćmi - Barf to w końcu Bones and Raw Food, to sedno tej diety - jak podają źródła barf-dieta winna się składać w ok. 60- 80 % z surowych kości z mięsem.
Rzeczywiście - dobrym sposobem jest przegłodzenie niejadka-psu nawet dwu,trzydniowy post nie zaszkodzi a nie rozpuścimy gagatka.
Oczywiście koniec z dokarmianiem między posiłkami:)
Co do mięsa z kośćmi - Barf to w końcu Bones and Raw Food, to sedno tej diety - jak podają źródła barf-dieta winna się składać w ok. 60- 80 % z surowych kości z mięsem.
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10102;101/st/20050225/n/Leon/dt/5/k/6eab/age.png[/img]
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10103;101/st/20070526/n/Beza/dt/6/k/6c7d/age.png[/img]
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10103;101/st/20070526/n/Beza/dt/6/k/6c7d/age.png[/img]
- Złośnica
- Pomocny wiedzą: 5

- Kontakt:
z własnego i innych doświadczenia...
10 % podaje się szczylkom od 7 tygodnia do 3 miesiąca
5% od 4-8 miesiąca a potem już się przechodzi na 3 % oczywiście ciągle mamy na uwadze indywidualny rozwój psa i odpowiednie proporcje RMB do reszty składników.
15 misięczny bull jedzący 2,7 kg dziennie to będzie tocząca się beczka chocby nie wiem ile ruchu miał
Wg mojej tabelki, nawet zakładając, że twój pies osiagnie kiedyś 35 kg to w tej chwili powinien zjadać max 1 kg dziennie ( przy proporcjach 80% RMB i 20 % warzywa i podroby )
10 % podaje się szczylkom od 7 tygodnia do 3 miesiąca
5% od 4-8 miesiąca a potem już się przechodzi na 3 % oczywiście ciągle mamy na uwadze indywidualny rozwój psa i odpowiednie proporcje RMB do reszty składników.
15 misięczny bull jedzący 2,7 kg dziennie to będzie tocząca się beczka chocby nie wiem ile ruchu miał
Wg mojej tabelki, nawet zakładając, że twój pies osiagnie kiedyś 35 kg to w tej chwili powinien zjadać max 1 kg dziennie ( przy proporcjach 80% RMB i 20 % warzywa i podroby )