ile barfa?

Tematy dotyczące Biologically Appropriate Raw Food
onestone
Bulomaniak
Bulomaniak

ile barfa?

Post autor: onestone »

Jestesmy na barfie juz jakies 7 miesiecy i nigdy tak niechetnie moj pupil nie zjadał skrzydełek,korpusów itd.Zawsze mialem problemy i musialem go zachecać do jedzenia ale nigdy nie bylo tak zle.Probuje mu urozmaicac... to nie jest tak ze skrzydełka na sniadanie obiad i kolacje.Jest w jadłospisie i indyczek wołowinka a nieraz nawet jagniecina.Problem jest taki ze pies je według mnie i nie tylko mnie za mało(na barf.pl obliczalem ze roczny pies o wadze 27 kilo powinien jesc dziennie 2,7 kilo!!moj ma 1 i 3 miechy wiec z 2 powienien zjesc :( ).Juz nie wiem jak go zachecac.Mieliscie może podobne problemy?Wiecie jak temu zaradzic?Fakt nieraz go rozpieszczałem podajac mu jakies smakołyki itd. i teraz wydaje mi sie ze oprocz tego nic nie chce jesc.A suchej karmy to juz wogole nie tknie.

Pozatym jak na 1,3 rocznego bulla jest drobny waży 27kilo i nie ma tej masy z ktorej sa znane.Bull=byk a moj tak troche jałówke przypomina :?
chicomania
emara
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

Hmmm, coś mi się wydaje, że ten kalkulator na barf.pl coś źle liczy :roll: Moja dwuletnia suka dostaje maksymalnie 0,70dkg jedzonka dziennie, obecnie waży 31kg i myślę, że więcej ważyć nie powinna ;)

A co do masy, to pies nabiera jej z wiekiem ;)
Awatar użytkownika
bandida
Pomocny wiedzą: 3

Re: ile barfa?

Post autor: bandida »

<QUOTE author="onestone"><s>
onestone pisze:</s> (...)na barf.pl obliczalem ze roczny pies o wadze 27 kilo powinien jesc dziennie 2,7 kilo!!moj ma 1 i 3 miechy wiec z 2 powienien zjesc :(( ...)
</QUOTE>
<QUOTE author="emara"><s>
emara pisze:</s>Hmmm, coś mi się wydaje, że ten kalkulator na barf.pl coś źle liczy Moja dwuletnia suka dostaje maksymalnie 0,70dkg jedzonka dziennie, obecnie waży 31kg i myślę, że więcej ważyć nie powinna
</QUOTE>
A ja się z Tobą emara zgodzić nie mogę :wink: Coś mi się wydaje, że kwestia dziennej porcji BARF to kwestia osobnicza a BARF Kalkulator jest narzędziem tylko i wyłącznie <B><s></s>poglądowym </B> :!: Nie należy się nim ślepo kierować. <B><s></s>Potrzeby żywieniowe każdego psa należy rozpatrywać indywidualnie </B>, biorąc pod uwagę np. wiek psa, tryb życia itp. :!: Karmienie BARFem to nie tylko podawanie wyliczonych co do grama "porcji rosołowych".
Jak ktoś tego nie rozumie to lepiej sięgnąć do wora po miarkę suchych kulek ;) tam zawsze wiadomo ile gram 256 dniowemu psu należy podać. No i ten BILANS :!: idealny w każdej kulce :)
Pies onestone ma 15 miesięcy Twója suka 2 lata a moja 5. Twoim zdaniem wszystkie powinny zjadać tyle samo :?: :roll:
Awatar użytkownika
bandida

Re: ile barfa?

Post autor: bandida »

<QUOTE author="onestone"><s>
onestone pisze:</s>(...) Pozatym jak na 1,3 rocznego bulla jest drobny waży 27kilo i nie ma tej masy z ktorej sa znane.Bull=byk a moj tak troche jałówke przypomina :?
</QUOTE>
Twój pies ma jeszcze sporo czasu, aby nabrać odpowiedniej masy. Obecnie ciągle się rozwija więc trudno od niego wymagać, aby wglądał jak dorosły osobnik :wink:
lbarthezz
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: lbarthezz »

Witam

Ja kiedyś robiłem tak... (teraz moje psy wcinają jak szalone) jeśli piesek nie chce jesc (jeśli go nie dokarmiasz jakimiś kanapkami w ciągu dnia, słodyczami lub innym ludzkim jedzeniem) to zrób tak... Jak wstaniesz(bo nie wiem czy pracujesz, czy się uczysz i jak wiele czasu masz dla psa) Dajesz pieskowi jedzenie do miski... Po pół godziny zabierasz i nie dajesz nic...(żadnych kanapek i takich tam) pies chodzi głodny aż do 2-go posiłku wieczorem. Jeśli nie zje to zabierasz i dajesz dopiero rano... NIe mart się jak piesek nie będzie chciał jeśc przez pare dni bo mu to nie zaszkodzi jak zgłodnieje to zje i się nauczy że jak dostanie to musi zjeśc wszystko bo następną okazje dostanie dopiero wieczorem... Przede wszystkim pamiętaj o regaularnym odrobaczaniu... Profilaktycznie co 3 mies... Ale wicej info powinien udzielac Twój wet taj jak ja to robię:)

Pozdrawiam Bartek
lbarthezz
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: lbarthezz »

ahaaaa co do mięsa z koścmi to odrazu nie polecam... Pies po spożyciu większej ilości kości może się zatkac(nie robic kupy) raz na jakiś czas okej ale nie codziennie. Mam złe doświadczenie z tym także jak ktoś chce zaczerpnąc informacji to zapraszam do wysłania PW
MadMan

Post autor: MadMan »

Jak już napisano, każdy pies to indywidualny przypadek -należy dietę dostosować do psa a nie na odwrót :)

Rzeczywiście - dobrym sposobem jest przegłodzenie niejadka-psu nawet dwu,trzydniowy post nie zaszkodzi a nie rozpuścimy gagatka.

Oczywiście koniec z dokarmianiem między posiłkami:)

Co do mięsa z kośćmi - Barf to w końcu Bones and Raw Food, to sedno tej diety - jak podają źródła barf-dieta winna się składać w ok. 60- 80 % z surowych kości z mięsem.
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10102;101/st/20050225/n/Leon/dt/5/k/6eab/age.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10103;101/st/20070526/n/Beza/dt/6/k/6c7d/age.png[/img]
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

z własnego i innych doświadczenia...

10 % podaje się szczylkom od 7 tygodnia do 3 miesiąca

5% od 4-8 miesiąca a potem już się przechodzi na 3 % oczywiście ciągle mamy na uwadze indywidualny rozwój psa i odpowiednie proporcje RMB do reszty składników.

15 misięczny bull jedzący 2,7 kg dziennie to będzie tocząca się beczka chocby nie wiem ile ruchu miał :D

Wg mojej tabelki, nawet zakładając, że twój pies osiagnie kiedyś 35 kg to w tej chwili powinien zjadać max 1 kg dziennie ( przy proporcjach 80% RMB i 20 % warzywa i podroby )
onestone
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: onestone »

Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi.Zaczałem stosowac ta metoda co napisal ibarthezz.pol godzinki micha lezy a jak nie to chowam.Zobaczymy jak bedzie i ile bedzie jadl.Tak myslalem ze 2,7 kilo heeh to przesada gruba:) Ile wasze psy przybrały na wadze gdzies od wieku w ktorym moj jest?
chicomania
ODPOWIEDZ