Weź pod uwagę to ,że piszę to na podstawie "znajmości" swojego psa i kilku innych bulków poznanych osobiście . Musisz wziąć poprawkę na to ,że nie każdy pies mieści się w tym opisie .
Bulteriery cenię sobie za niepowtarzalny wygląd , pieszczochowatość i to ,że jak kochają ludzi to całym sobą .Potrafią być też aż nadto wylewne w okazywaniu swojej sympatii ,co nie każdemu może się podobać. Swoją sympatię manifestują lizaniem , podszczypywaniem i skakaniem .Bule są zabawne jeśli można tak określić psa . Uczą się może wolno ,ale nie są to psy głupie. Trzeba po prostu znaleźć na nie sposób . Jak to mówią : " jednego przekupić, drugiego zastraszyć- byleby go trafić'. W przypadku bulteriera chodzi raczej o przekupienie

Są to psy zazwyczaj łase na żarcie i zabawę . W ich przypadku komenda :"do mnie!" raczej nie działa i zastępuję się nią słowem " masz! " Bulterier to indywidualista i zarazem egoista - nie zrobi nic , jeśli nie uzna ,że się mu to opłaca. Nie można jednak pozwolić na rozpieszczenie totalne i ustępowanie mu we wszystkim. Ordnung must sein! W sumie jak każdy inny pies ! Ale... Bulterier to nie pies dla każdego. Jest to pies silny i często uparty ( jeśli już znasz na niego sposób, to pół biedy) , tak więc osoby cherlawe i słabe psychicznie nie mają co się porywać na posiadanie bulteriera.
Jakkolwiek bulki lubią ludzi , niekoniecznie muszą pałać miłością do swych czteronożnych bliźnich . Przykładowo mój pies kocha ludzi , cieszy się tez do innych zwierząt ,ale się z nimi nie bawi , bo zabawa trwa 3 minuty i kończy się awanturą. Dlatego też nie daję mojemu psu okazji do zabaw kończących się bójką z innym psem .
Pytasz o koszty posiadania bulka. U każdego mogą wyglądać inaczej . Jeśli wliczyć w to pogryzione meble, buty itp . to koszty wzrastają . Jeśli pytasz tylko o utrzymanie psa , to myślę ,że dramatu nie ma . Bulterier to nie hipopotam i nie zjada 40kg pokarmu dziennie. Cena dobrej suchej karmy oscyluje w granicach 150 - 250 zł za 15 -20kg . Na ile starcza tego Ci nie określę, ponieważ to jest uzależnione od tego czy żywisz psa tylko suchą. Na pewno pies nie zje 15 kg karmy w ciągu miesiąca. Można psa żywić surowizną (BARF) .Według mnie jest to wygodne i nie tak kosztowne jakby się wydawało , no chyba ,że chcesz psa karmić polędwicą wołową i mięsem ze strusia
Akcesoria dla bulteriera nie mogą być tandetne , to pies silny ,dlatego smycz , szelki czy obroża muszą być dobrej jakości . Szczeniaków się to nie tyczy - bo i tak wyrastaja szybko ze swoich obróżek i smyczek .
Średnio dobra obroża kosztuje ok 50 zł , smycz parciana ok 40 zł , smycz Flexi od 65 do 130 zł ( w zależności od sklepu )
Jak pies zdrowy i nic mu nie dolega to koszty , nazwijmy je, weterynaryjne ograniczają się do szczepionek i odrobaczeń .
Zabawki dla bulteriera muszą być wytrzymałe . Pamiętaj tylko ,że nie każdy bulek to chodzący blender . Mój skasuje niemal wszystko w 10min . Jego zabawkami są : lana gumowa piłka, sznur do ciągania , gryzak trójramienny Trixie , kość winylowa Karlie oraz Jack Gryź Orka i gumowy ring . Ten zestaw zabawek był w przypadku mojego psa wymieniany już przynajmniej 3 krotnie , a August nie ma jeszcze 2lat. Nie liczę zabawek , które w międzyczasie wykończył z prędkością światła .
A teraz mnie fajne aspekty nabycia/ posiadania bulka:
-Prawdziwe bulteriery nie kosztują 500 czy 700zł , tylko więcej
- Bulteriery pierdzą

Smrodliwość i częstotliwość gazów uzalezniona jest od tego co pies je.
-Bulteriery to fleje i mają dziurawe brody . Jak piją to kałuże w okolicach miski gwarantowane !
-Bulteriery mają szorstkie jak papier ścierny stopy
-Bulteriery nie są zbyt delikatne ani ostrożne
-Bulteriery plączą się pod nogami i łatwo się o nie przewrócić
-Bulteriery rozpychają się w łóżku
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10701;98/st/20071211/e/My+Birthday/k/570d/event.png[/img]