Męska decyzja

dział dla pytających przed zakupem bula :)
MiMi

Post autor: MiMi »

juz ludzie odpowiedzieli ci na wiekszosc pytan, ja jeszcze chcialam dodac co nastepuje :) dla mnie fakt, ze napisales tu na forum przez nabyciem bula swiadczy bardzo dobrze o Tobie, znaczy ze przygotowujecie sie do tego odpowiedzialnie, nie na hop siup. to jest bardzo dobry znak.

natomiast nikt nie zagwarantuje ci ze pies nie pozre dziecka, bo w najwiekszym stopniu to zalezy od ciebie i zony. mysle ze 10letnia dziewczynka ( i jak piszesz rezolutna) to juz bardzo dobry wiek byy bulek przybyl. tez polecam suke ale ze wzgledu na gabaryty, nie charakter, bo charakter nie jest moim zdaniem az tak bardzo zwiazany z plcia jak w innych rasach. znam samce przemile i lagodne i twarde, silne psych suki i na odwrot. hodowca powinien wam pomoc wybrac charakter. proscie o opisy charakterow, mowcie ze to jest dla was priorytet.

poza tym uwazam, ze obawa ze bul pozre dziecko wynika tylko i wylacznie z braku obycia z rasa. dlatego ja na waszym miejscu przelozylabym nabycie bulka o kilka miesiecy, a w tym czasie znalazla wlascicieli bulkow i umowila sie na bulowe spotkanie albo najlepiej kilka, albo odwiedzila pare hodowli abyscie oboje obyli sie z zachowaniem buli, zebyscie przekonali sie jakie sa naprawde. ja pamietam moje pierwsze spotkanie z bulem. byl magiczny, wielki i wydawal sie bardzo grozny, mialam obawy aby poglaskac :) dlatego rozumiem te uczucia ale wiem ze one szybko znikna, jesli poznacie bulowa specyfike, zniknie obawa o pozarcie dziecka, zwlaszcza przez psa bedacego u was od szczeniecia i (mam nadzieje) prawidlowo wychowanego.
Anita
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Post autor: Anita »

Ja jestem za jak największą klatką nie dlatego,że bull się w mniejszej nie zmieści tylko dlatego,że im więcej ma miejsca tym swobodniej się czuje.Może mieć w niej miejsce do spania, do sikania, do jedzenia i różne zabawki.Może pobrykać.Do spania może być mniejsza ale do spędzania 8 godzin powinnam być większa.

Trzeba uważać gdzie sie zmawia.Np. w zooplus klatka XL (106cm x 81cm x71cm) kosztuje najtaniej, bo 249 zł minus bonusy i promocje, ale na bezczelnego przysyłają mniejszą o dwa numery, a procedura odwoławcza jest skomplikowana (sama tego doswiadczyłam). Na dodatek siedziba firmy jest gdzieś w Niemczech.Czekaj tatka latka.Odradzam ten sklep internetowy.

Taka duża klatka kosztuje w innych sklepach internetowych ok. 350 zł i jest to dobra cena.Może się wydawać wysoka ale się opłaca, bo niekontrolowany szczeniak zasika dywany,pogryzie meble, kable,ciuchy itp.

Tak powinna wyglądać klatka: metalowa konstrukcja, dwoje drzwi, wodoszczelny spód w postaci metalowej lub plastikowej tacy.

http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_3256.jpg

mozna dokupić fajną zawieszaną na prętach miskę na wodę

http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_1215.jpg

Klatkę można przykryć prześcieradłem lub kocem, wtedy pies ma przytulniej,ciszej.
Aga31

Post autor: Aga31 »

<QUOTE author="Anita"><s>
Anita pisze:</s>Ja jestem za jak największą klatką nie dlatego,że bull się w mniejszej nie zmieści tylko dlatego,że im więcej ma miejsca tym swobodniej się czuje
</QUOTE>
Anito - odwrotnie. Jak kopały norki to raczej małe i ciasne - nie salony :wink: uczłowieczamy ciut psy, a im wcale nie sa potrzebne przestrzenie. Raczej odpowiedni do temperamentu spacer i święty spokój do regeneracji sił.
stara prawda - kto kapciem wojuje od bambosza ginie ;]]]]
Kpt Z
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: Kpt Z »

<QUOTE author="MiMi"><s>
MiMi pisze:</s>juz ludzie odpowiedzieli ci na wiekszosc pytan, ja jeszcze chcialam dodac co nastepuje :) dla mnie fakt, ze napisales tu na forum przez nabyciem bula swiadczy bardzo dobrze o Tobie, znaczy ze przygotowujecie sie do tego odpowiedzialnie, nie na hop siup. to jest bardzo dobry znak.
natomiast nikt nie zagwarantuje ci ze pies nie pozre dziecka, bo w najwiekszym stopniu to zalezy od ciebie i zony. mysle ze 10letnia dziewczynka ( i jak piszesz rezolutna) to juz bardzo dobry wiek byy bulek przybyl. tez polecam suke ale ze wzgledu na gabaryty, nie charakter, bo charakter nie jest moim zdaniem az tak bardzo zwiazany z plcia jak w innych rasach. znam samce przemile i lagodne i twarde, silne psych suki i na odwrot. hodowca powinien wam pomoc wybrac charakter. proscie o opisy charakterow, mowcie ze to jest dla was priorytet.
poza tym uwazam, ze obawa ze bul pozre dziecko wynika tylko i wylacznie z braku obycia z rasa. dlatego ja na waszym miejscu przelozylabym nabycie bulka o kilka miesiecy, a w tym czasie znalazla wlascicieli bulkow i umowila sie na bulowe spotkanie albo najlepiej kilka, albo odwiedzila pare hodowli abyscie oboje obyli sie z zachowaniem buli, zebyscie przekonali sie jakie sa naprawde. ja pamietam moje pierwsze spotkanie z bulem. byl magiczny, wielki i wydawal sie bardzo grozny, mialam obawy aby poglaskac :) dlatego rozumiem te uczucia ale wiem ze one szybko znikna, jesli poznacie bulowa specyfike, zniknie obawa o pozarcie dziecka, zwlaszcza przez psa bedacego u was od szczeniecia i (mam nadzieje) prawidlowo wychowanego.
</QUOTE>
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Tak więc wakacje poświęcę na "bliskie spotkania 3 stopnia" z bulami :)
Awatar użytkownika
ex se natus
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4
Kontakt:

Post autor: ex se natus »

zapraszam więc na taki spacer z kilkoma bullami

zwykle zabieram 3 sztuki, spotykam się jeszcze z jusi, która ma Vadera, będziesz miał okazję zobaczyć i zapoznać się z kilkoma przedstawicielami rasy
Kpt Z
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: Kpt Z »

<QUOTE author="ex se natus"><s>
ex se natus pisze:</s>zapraszam więc na taki spacer z kilkoma bullami
zwykle zabieram 3 sztuki, spotykam się jeszcze z jusi, która ma Vadera, będziesz miał okazję zobaczyć i zapoznać się z kilkoma przedstawicielami rasy
</QUOTE>
Super - dzięki. Teraz przez dwa tygodnie mnie nie będzie, ale po powrocie odezwę się i chętnie wybiorę się na spacerek.
agati&maciek
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: agati&maciek »

A może i my byśmy się przedstawili z Antkiem vel Anusiakiem?

Poznałbyś też bulka schroniskowego...wszak też z Łodzi :) a i nam pewnie przydałoby się pare wskazówek...
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10731;131/st/20090405/e/Antek+is+with+us/dt/6/k/59df/event.png[/img]
ODPOWIEDZ