Tabliczka "ostrzegawcza"

czyli aspekty prawne
Awatar użytkownika
Ann_Ki
Pomocny wiedzą: 1
Kontakt:

Tabliczka "ostrzegawcza"

Post autor: Ann_Ki »

Zaraz za blokiem, w którym mieszkam zaczyna się łąka, za nią jest las, a w lasku stoi sobie samotny domek :) Ostatnio przechodziłam dośc blisko, a tam tabliczki - jedna standartowa :"uwaga zły pies", ale druga hmmm cytuję "jeżeli on (tu rysunek pieska) cie nie zagryzie to ja cię zabiję (rysunek pistoletu) " tabliczka widać, ze kupowana w sklepie lub robiona na zamówienie - szczerze mówiąc zaskoczył mnie mocno ten napis. :shock:

Powiedzcie mi, czy taka tabliczka jest w ogóle zgodna z prawem????
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

Trzeba by zapytać prawnika, bo kwestia "zabijania" podlega pod groźby karalne a tabliczka sama się nie wywiesiła :roll:
Anita
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Post autor: Anita »

1) Tabliczki są na płocie? Jesli na płocie to lepiej, bo nikt nie powinien włazić komuś na posesję, a tabliczki dodatkowo ostrzegają. Jesli płotu nie ma to nie ma prawa spuszczać psa ,a tabliczki może sobie w d..pę włozyć.

2) Czy tam w ogóle jest pies? Jesli psa nie ma tzn.,że właściciel posesji zabija od razu.
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Oczywistym jest, że skoro ktoś ma ogrodzony i zamknięty teren i dodatkowo wywieszoną tabliczę " Uwaga zły pies" to sobie "nie życzy" aby byle kto mu właził.

Są różne formy "informowania" ludzi z ulicy, że na posesji jest pies który na dodatek może stwarzać zagrożenie, ale sformułowanie jeżeli on (tu rysunek pieska) cie nie zagryzie to ja cię zabiję (rysunek pistoletu)" wykracza poza ogólnie przyjęte normy , choć część osób pewnie sie uśmiechnie na widok takiej tabliczki.

Na szczęście to Polska a nie Ameryka bo tam mogłoby nie być już tak śmiesznie.
Awatar użytkownika
Ann_Ki
Kontakt:

Post autor: Ann_Ki »

Domek jest ogrodzony, ale tabliczki o których piszę są na słupie pare metrów przed domkiem.

Szczerze mówiąc to wcale nie chciało mi się uśmiechać jak zobaczyłam ww. :?

Ale efekt zamierzony osiągnięto - bo mocno nieswojo się czuje przechodząc w pobliżu tejze posesji.
Dorota

Post autor: Dorota »

Również widziałam taką tabliczkę tylko z napisem "jeżeli on cię nie zagryzie,to ja cię zastrzelę"

Tabliczka nie kierowana konkretnie do jakiejś osoby, raczej nie podchodzi pod groźbę,ale ja się na tym nie znam.
Zdeklarowana Fanka najlepszej hodowli bullterrierów,TIMAR!
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Pytałam stróżów prawa :lol: teoretycznie nic nie można zrobić, bo groźba, żeby była karalna musi nosić znamiona spełnienia i podmiot musi mieć uzasadnione obawy.

Czyli w tym wypadku Ann_Ki może się tylko obawiać i w związku z tym nie chodzić tamtędy.

W USA pewnie miałaby już wygrany proces :lol:
ODPOWIEDZ