hej, czy bulik ma mieszkac w domu z psami rodziców? jesli tak- nie jestem do konca pewna czy to dobry pomysł.
co do twoich pytan w pierwszym poscie -
1. ruch- na szczescie bulik to nie husky, nie potrzebuje biegania kilkudziesieciu km przy rowerze, jest raczej krotkodystansowcem- intensywny i niedlugi trening czy zabawa. oczywiscie uwielbia wielogodzinne zabawy z panem czy przepychanki z innymi psami, wiele jednak zalezy od osobniczych predyspozycji. zimą czy w deszczowa pogode woli generalnie spac pod koldrą. jako szczeniak zy mlody pies jest bardzo absorbujacy i potrzebuje duzo ruchu i nowych bodzcow, ale ulozony dorosly pies stanie sie raczej wiekszym leniuchem i spiochem. ja wychodze obecnie 3 razy na godzinny spacer, psy nie chca wiecej. jak byly mlodsze wychodzily 5 razy dziennie. ale ja mialam czas i moglam je rozpieszczac. nie kazdy moze tyyle poswiecic a mimo to bulek jest szczesliwy. rodzaj pokarmu- jako ze nie miales bulika proponuje suchą karmę dobrej firmy. nie ma szans aby to byla karma z biedronki, lepiej aby to nie bylo pedigree. dobra, markowa karma, uzytkownicy ci doradza jaka albo hodowca od ktorego wezmiesz psa. koszt to miesiecznie okolo 150-250zl w zaleznosci od karmy.
2. ceny bulikow spadly odkad jest duzo miotow, kupisz rodowodowego juz od okolo 1500zł, w zaleznosci od rodowodu, przodkow, wygladu pieska i przeznaczenia- wystawowy czy tylko pupil. jesli chcesz starszego psa mozesz znalezc jeszcze taniej. sa hodowcy ktorzy chetnie sprzedadza podrosnietego bulka za nizsza cene.
jesli chodzi o weterynarza- buliki dosc czesto go potrzebuja. moje np chodza wprawdzie najczesciej tylko na szczepienia, ale sa takie co albo coś pożrą i trzeba operowac, albo mają alergię, albo problemy z zołądkiem. to raczej wrazliwe psy. musisz byc przygotowany na koszty weterynarza. oczywiscie to czarny scensariusz, ale nei wolno go wykluczyc.
3. niech hodowca pomoze ci wybrac szczeniaka odpowiedniego dla ciebie. niech to bedzie szczeniak w miare spokojny i srednio dominujacy. hodowca pewnie bedzie wiedzial ktory z miotu taki jest. zawsze o pomoc w wychowaniu mozna prosic forumowiczow czy wlascicieli buli z twojego miasta (skad jestes?) jesli okaze sie ze sa trudnosci, mozesz zapisac sie na skzolenie. jesli jestes konsekwentny i refleksyjny, umiesz wyciagac wnioski i szybko sie uczysz, powinienes sobie poradzic. musisz byc pewny siebie w wychowaniu bulteriera. wszyscy ktorzy z nim mieszkaja powinni tacy byc, konsekwencja to podstawa.
powodzenia
ps
dobry hodowca zanim sprzeda ci psa, zrobi dogłębny wywiad na temat nie tylko twojego stylu zycia, ale pewnie i cech charakteru, mozliwosci materialnych etc. to wszystko bardzo wazne aby dobrze wybrac szczeniaka dla ciebie a takze dowiedziec sie czy w ogole jestes odpowiedni