[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - Kupno bulla
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Kupno bulla

dział dla pytających przed zakupem bula :)

Kupno bulla

Postprzez TResh » Śr lis 01, 06 19:31 pm

Hej!
Właśnie zaczynam planować kupno bulka. Niewiedziałem gdzie to pisać więc pisze tu.
Mam kilka pytań:
1. Jakie wymagania ma ten piesek (ilość czasu na spacerach, rodzaj pokarmu itp. )?
2. Jakie są koszty (chce psa z rodowodem, koszt karmy, weta ...)?
3, Czy trudno jest go wychować (moge robić to sam czy musze zapisać się na jakieś szkolenia)?

Tyle mi narazie przychodzi do głowy. Prosze o wszelkie porady i uwagi.

TResh

Postprzez niezwyciężona » Śr lis 01, 06 19:36 pm

witaj,napewno bedzie latwiej odpowiedz jesli troche o sobie napiszesz. poczytaj forum jest tu bowiem duzo odpowiedzi na nurtujace pytania przyszlych wlasciceli buli. milej lektury :D

niezwyciężona

Postprzez kasia&goro » Śr lis 01, 06 20:33 pm

kasia&goro

Postprzez SAURON » Śr lis 01, 06 22:15 pm

SAURON

Postprzez TResh » Śr lis 01, 06 22:51 pm

TResh

Postprzez MiMi » Śr lis 01, 06 23:33 pm

hej, czy bulik ma mieszkac w domu z psami rodziców? jesli tak- nie jestem do konca pewna czy to dobry pomysł.

co do twoich pytan w pierwszym poscie -

1. ruch- na szczescie bulik to nie husky, nie potrzebuje biegania kilkudziesieciu km przy rowerze, jest raczej krotkodystansowcem- intensywny i niedlugi trening czy zabawa. oczywiscie uwielbia wielogodzinne zabawy z panem czy przepychanki z innymi psami, wiele jednak zalezy od osobniczych predyspozycji. zimą czy w deszczowa pogode woli generalnie spac pod koldrą. jako szczeniak zy mlody pies jest bardzo absorbujacy i potrzebuje duzo ruchu i nowych bodzcow, ale ulozony dorosly pies stanie sie raczej wiekszym leniuchem i spiochem. ja wychodze obecnie 3 razy na godzinny spacer, psy nie chca wiecej. jak byly mlodsze wychodzily 5 razy dziennie. ale ja mialam czas i moglam je rozpieszczac. nie kazdy moze tyyle poswiecic a mimo to bulek jest szczesliwy. rodzaj pokarmu- jako ze nie miales bulika proponuje suchą karmę dobrej firmy. nie ma szans aby to byla karma z biedronki, lepiej aby to nie bylo pedigree. dobra, markowa karma, uzytkownicy ci doradza jaka albo hodowca od ktorego wezmiesz psa. koszt to miesiecznie okolo 150-250zl w zaleznosci od karmy.
2. ceny bulikow spadly odkad jest duzo miotow, kupisz rodowodowego juz od okolo 1500zł, w zaleznosci od rodowodu, przodkow, wygladu pieska i przeznaczenia- wystawowy czy tylko pupil. jesli chcesz starszego psa mozesz znalezc jeszcze taniej. sa hodowcy ktorzy chetnie sprzedadza podrosnietego bulka za nizsza cene.
jesli chodzi o weterynarza- buliki dosc czesto go potrzebuja. moje np chodza wprawdzie najczesciej tylko na szczepienia, ale sa takie co albo coś pożrą i trzeba operowac, albo mają alergię, albo problemy z zołądkiem. to raczej wrazliwe psy. musisz byc przygotowany na koszty weterynarza. oczywiscie to czarny scensariusz, ale nei wolno go wykluczyc.
3. niech hodowca pomoze ci wybrac szczeniaka odpowiedniego dla ciebie. niech to bedzie szczeniak w miare spokojny i srednio dominujacy. hodowca pewnie bedzie wiedzial ktory z miotu taki jest. zawsze o pomoc w wychowaniu mozna prosic forumowiczow czy wlascicieli buli z twojego miasta (skad jestes?) jesli okaze sie ze sa trudnosci, mozesz zapisac sie na skzolenie. jesli jestes konsekwentny i refleksyjny, umiesz wyciagac wnioski i szybko sie uczysz, powinienes sobie poradzic. musisz byc pewny siebie w wychowaniu bulteriera. wszyscy ktorzy z nim mieszkaja powinni tacy byc, konsekwencja to podstawa.
powodzenia :)

ps
dobry hodowca zanim sprzeda ci psa, zrobi dogłębny wywiad na temat nie tylko twojego stylu zycia, ale pewnie i cech charakteru, mozliwosci materialnych etc. to wszystko bardzo wazne aby dobrze wybrac szczeniaka dla ciebie a takze dowiedziec sie czy w ogole jestes odpowiedni :)

MiMi

Postprzez TResh » Śr lis 01, 06 23:50 pm

MiMi wielkie dzieki. Z psami rodziców musiałby mieszkać jakieś 2 miesiące, czy to jest możliwe, czy lepiej żeby sam mieszkał od początku? Wtedy musiałbym poczekać z zakupem.
Jestem z warszawy ale nie znam żadnego hodowcy ani właściciela. Rozmawiałem tylko z hodowcą z Radomia. A co do ceny to tak jak sie orientowałem po stronach to rodowodowe psy były w cenie 2000-3000. Za 1500 proponowano psa głuchego na jedno ucho:( .
Może znacie jakieś warte polecenia hodowle w warszawie lub okolicy?

ps. jak tu sie przyznaje jakies punkty na forum , coś typu "pomógł"

TResh

Postprzez MiMi » Cz lis 02, 06 0:06 am

jest naprawde mnostwo hodowli i mnostwo miotow. mozna przebierac.
zapewne wielu ludzi niedlugo zacznie ci pisac na priw czy maila, wielu hodowcow i tych ktorzy oczekuja szczeniat w nablizszym czasie. :lol: teraz o klienta podobno sie dba.. :wink:

nie napisales czy chcesz wystawiac bulika? jesli nie, nie szkodzi ze jest gluchy na jedno ucho, w praktyce nawet tego nie zauwazysz!! taki pies nie odbiega niczym od slyszacego, zachowuje sie tak samo, przypuszczam ze tak samo sie uczy. co innego obustronnie gluchy- ten potrzebuje specjalnej troski. jednakze i gluchy i polgluchy nie nadaje sie do rozmnazania.
obawiam sie ze głuchota w polsce wystepuje duuuzo czesciej niz to pisza w ksiazkach. jest to powazny problem u tej rasy. dlatego wybieraj szczeniaka tylko z testem BAER. to jedyny test ktory stwierdza z pewnoscia czy pies slyszy. w polsce byly przebadane na razie tylko trzy mioty, z jednego z nich pochodzi pewnie proponowany tobie polgluchy bulek. tylko zastanow sie co lepiej- wiedziec ze jest gluchy na jedno ucho czy nie wiedziec nic na temat jego sluchu. oczywiscie nie namawiam cie do nabycia głuchego bulka, namawiam cie do nabycia bulka przebadanego aby twoj wybor byl swiadomy i wiedzial co kupujesz. dowiedziec sie po kilku dniach czy miesiacach, ze nabyles zupelnie gluchego bulika jest koszmarem, wiem bo taka sytuacja jest mi bliska. kilka uzytkownikow tego forum niestety to przezylo. dlatego mamy akcję badania naszych psów. dlatego tez ja tez zbadam obie moje suki bo chce miec pewnosc, a jesli okaze sie glucha lub polglucha, wiadomo, nie rozmnozę.

zwroc uwagę jeszcze na kondycje szczeniat, czy sa czyste, pulchne, żywotne i zadowolone, czy maja czyste uszy, czy czyste oczy, łapy, zeby nie bylo zmian skornych. ja ci radze abys sie nie spieszyl. nie polecam bulka do yorka ani w ogole do malego szczekacza, ale jesli bul ma mieszkac z nim 2 mce, nie ma problemu, troche sie zsocjalizuje. gorzej jak podrosnie.

z opcją pomogl - mozesz zglosic administratorowi albo moderatorowi dzialu.

MiMi

Postprzez MiMi » Cz lis 02, 06 0:07 am

a tutaj masz spis wszystkich hodowli:

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=6339

MiMi

Postprzez TResh » Cz lis 02, 06 0:43 am

hmm. Czyli tylko 3 takie badania sie odbyly? Znaczy jest małe prawdopodobieństwo że trafie do hodowli po testach.
Co do wystawiania to jeszcze nie wiem, nie wiem ile pracy to wymaga.
Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy szczeniak słyszy?
A i jeszcze z tym spisem hodowli. Już go kiedyś znalazłem ale, jest niewiele informacji. Właściwie jezeli hodowla nie ma stronki internetowej to niewiele o niej wiadomo. Jest gdzieś może jakaś lista hodowców z Mazowsza (najlepiej z warszawy) albo czy ZKwP może mi podać takie informacje?

Mój york nie jest szczekaczem :). Czy bule żle reagują na szczekanie innych psów?

Jak mam zgłosić pomoc do moderatora?

TResh

Postprzez Magdalena » Cz lis 02, 06 7:02 am

Cze !!! Witam z Yadzią z pod Wawki :P Osobiście mam sunie z Dziedzictwa Tudora(Kielce) ale jeśli chcesz psiaka z Warszawy do Hodowla godna polecenia to napewno Jedi :)

Ps. Ja miałam dwie sunie przed bulkiem i stwierdzam że bulki mają zupełnie inne wymagania i rodzaj wychowawczy...

Magdalena
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez aniuchna » Cz lis 02, 06 7:14 am

Wielokrotnie ludzie wskazują,że jako pierwszego bullowatego warto rozważyc sukę( łatwiejsza w wychowaniu).

Ja osobiście polecałabym rozwagę,cierpliwość i dogłębną analizę -czy jest się w stanie zapewnic optymalne warunki psu oraz czy jest sie gotowym na pracę i zabawę z bullem ( bądż jakimkolwiek innym zwierzęciem) .

Ostrożność wynika ze zwiekszającej sie ilości ogloszeń o oddaniu psa z powodu dziecka,braku czasu,wyjazdu ,niemozliwosci poradzenia sobie z pupilem oraz wiele innych powodów poniekąd wynikajacych z podjęcia nieprzemyślanej decyzji o adopcji/zakupie nowego członka rodziny. :)
Powodzenia :D

aniuchna

Postprzez MiMi » Cz lis 02, 06 9:50 am

tak, ZKwp poda ci wszelkie informacje. jednak hodowle warszawskie sa drogie w porownaniu z innymi, jesli oczywiscie to dla ciebie istotne. warto czasem wziac pod uwage caly kraj. my jechalismy po nasza suke w sumie 2400km :lol: :wink:

w warszawie masz:

jedi
timar
sirius
rodzina soprano
tridacna
oraz hodowle miniatur bodajze

ja znam wiele innych godnych polecenia., ale nie w warszawie. z wystawianiem rzeczywiscie jest zakręt, tracisz kupę czasu i pieniedzy ale niektorzy to lubia i traktuja jak hobby.

na głownej stronie forum jest spis działów.
pod kazdym działem jest napoisane kto jest jego moderatorem. wystarczy kliknąc na nick. przeniesie cię do profilu uzytkownika. klikasz przycisk "PM" co oznacza private mesage - prywatna wiadomosc.przenosi cie do okna priwa, gdzie mozna pisac i przesylasz wiadomosc do dowolnego uzytkownika. pod postami kazdego z nas jest takze przycisk "PM" a także "PROFIL" niektorzy maja www i gg. pozdrawiam.

MiMi

Postprzez mia_mia » Cz lis 02, 06 11:47 am

ja przed Bułką nie mialam zadnego psa a jakos sobie radzimy i to chyba nawet niezle 8) a szczeniaka z papierami mozna nawet za 1000zł nabyc i wcale nie jest gluchy/slepy albo pet

mia_mia
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3

Postprzez TResh » Cz lis 02, 06 11:49 am

gdzie? ja do tej pory znalazłem tylko jednego poniżej 2000 i to był piesek nie hodowlany (głuchy na jedno ucho)

TResh

Następna strona

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)