Kaganiec

czyli aspekty prawne
cezaryna2

Post autor: cezaryna2 »

A z jakiego to artykułu kodeksu wykroczęń ci panowie chcieli cię ukarać za brak kagańca, bo bardzo jestem ciekawy?

Chyba że mieli sami zamiar sprowokować wykroczenie z art. 78kw.
Maniek88805634

Post autor: Maniek88805634 »

A gdzie można takie uchwały znaleźć ??
cezaryna2

W tym naszym kraju zulu gula, obywatel podlega odpowiedzialności z kodeksu wykroczeń i kodeksu karnego a także z ustawy o ohcornie zwierząt.Są to przepisy w formie ustaw-przepisy najwyższe i jeżeli ustawa nie daje takiej możliwości to pytam, na jakiej podstawie gminy wprowadzają swoje rozporządzenia dotyczące znakowania psów, czy też by wszystkie psy chodziły w kagańcach.
BoJa
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: BoJa »

<QUOTE author="Maniek88805634"><s>
Maniek88805634 pisze:</s>A gdzie można takie uchwały znaleźć ??
</QUOTE>
Na stronie internetowej interesującego Cię miasta lub jeśli taka nie istnieje, to w Urzedzie Miasta lub Gminy :wink: :wink:
cezaryna2

Miasta i gminy mogą wprowadzać uchwały porządkowe, które jednak musza być zgodne z ustawami.I nikt nie powinien ślepo w nie wierzyć bo nie do końca tak jest. W końcu to my włłaściciele psów dbamy o nasze pociechy i by im się nie działa krzywda, a nie straznicy czy też niebieskie smerfy.Niech oni zajmą się lepiej bezdomnymi psiakami, i tymi , nad którymi się ludzie znęcają,a wszystko będzie ok. i nie będzie żadnych zgrzytów. Przykłądem może być uchwała dotycząca obowiązku znakowania psów w różnych miastach.Czy ktoś się zastanowił czy jest ona zgodna z ustawą o ochronie zwierząt, która władzą miast i gmin określa co mogą robić by walczyćz bezdomnymi zwierzętami art. 11a i na pewno nie ma tam mowy o znakowaniu psa.

MNie po prostu trafia, jak czytam takie komentarze, o działalnosć instytucji, które tak się martwią o nasze psiaki, idące na smyczy,normalne psychicznie,i przy nodze swpojego pana, a nie zajmują się problemami bezdopmnych zwierząt.
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

<QUOTE author="cezaryna2"><s>
cezaryna2 pisze:</s>W tym naszym kraju zulu gula, obywatel podlega odpowiedzialności z kodeksu wykroczeń i kodeksu karnego a także z ustawy o ohcornie zwierząt.Są to przepisy w formie ustaw-przepisy najwyższe i jeżeli ustawa nie daje takiej możliwości to pytam, na jakiej podstawie gminy wprowadzają swoje rozporządzenia dotyczące znakowania psów, czy też by wszystkie psy chodziły w kagańcach.
</QUOTE>
Przypuszczam że panowie z Policji wyskoczyli z tekstem o art. 77 Kodeksu Wykroczeń który o kagańcu w ogóle nie wspomina. Polemizowanie z tym art. w sądzie jest jesdnak dość ryzykowne :?
Uchwały są po to, żeby dookreślać ustawy, jeśli ustawy czegoś ściśle nie określają.
Inaczej się sprawa ma jeśli gmina wprowadziła uchwałę na naszą korzyść, czyli tak jak np u mnie i w Bielsku ( miasto ) i w Wilkowicach ( gmina ) mam obowiązek TYLKO prowadzić psa na smyczy i mogą mi skoczyć.
Jeśli masz przepis na swoją niekorzyść to polecam Halti ( kantarek ) jako atrapa kagańca jest świetny i nieuciążliwy dla psa.
Maniek88805634

Post autor: Maniek88805634 »

No na stronie nie ma są tylko jakieś plany , a o psach nic nie napisali ... :? Wiec chyba będę musiał się przejść do urzędu miasta bo innego wyjścia chyba nie ma :D
Whiteye
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: Whiteye »

http://www.forum.bulterier.pl/4-vt206.html?start=45

post na samej gorze dotyczy Poznania ;]
ODPOWIEDZ