przez Wojtek - Lakonga » N lis 23, 08 13:34 pm
Ranking musi być dostępny dla każdego, więc propunuję wrócić do wariantu Szyca czyli 8 najlepszych wystaw danego psa. Jeżeli będziemy brali pod uwagę wystawy sędziowane wyłącznie przez hodowców, to przy następnej reprezentacji ktoś może nam zarzucić, że kryteria do rankingu były ustawiane pod garstkę ludzi. Zwróćcie uwagę jak mało osób bierze udział w tym temacie, bo zostali przyhaltowani na wstępie. Nie każdy będzie jeżdził na wystawy za miedzę. Musimy myśleć o innych którzy też będą wystawiać ale wyłącznie w Polsce. To nie sztuka zrobić ranking z wygórowanymi zasadami naboru. Sztuką jest żeby każdy na starcie miał równe szanse. Ja wiem, że tym roku wystaw w Polsce sędziowanych przez hodowców rasy boło mało, ale nie mówcie, że poza tymi wystawami w każdym przypadku sędziowie się mylili. Oczywiście moje zdanie na temat kilku sędziów, którzy "sadzą kwietki", już znacie bo wyraziłem je wcześniej.
Przecież ranking można modernizować w przyszłym roku. Dajmy równe szanse innym, a nie wykańczajmy ich na starcie. Pozdrawiam Wojtek
Bohater umiera raz, tchórz tysiąckroć