Ranking Polskich Bulterierów
-
Wojtek - Lakonga
- Pomocny wiedzą: 4

- Kontakt:
Może w pierwszym roku bierzmy pod uwagę wyłącznie wystawy w Polsce i ocenimy za rok jak to wyszło w praniu. Ci którzy mieszkają blisku granicy będą jeżdzili na zagraniczne wystawy gdzie nie będzie "godnej konkurencji", (Niemcy, Litwa, Rosja, Estonia, Ukraina),a jak już udowodniliśmy to w Polsce Buliki są na bardzo wysokim poziomie. Pomysł Szyca z przedstawieniem opisów z 8 dowolnych wystaw jest bardzo sensowny, tylko ja w tym przypadku kładłbym duży nacisk na ilość zgłoszonych psów. Proponowany współczynnik ma sens. Wojtek
Bohater umiera raz, tchórz tysiąckroć
- Karmacoma
- Pomocny wiedzą: 5

- Kontakt:
<QUOTE author="Wojtek - Lakonga"><s>
Wojtek ale my mowimy o braniu pod uwage glownie wystaw sedziowanych przez hodowcow. Wiec nie mozna sie ograniczyc do wystaw w Polsce bo jest ich ile? 2?. Ja nie przypominam sobie by ostatnio ktorys z hodowcow sedziowal w tych krajach: Litwa, Rosja, Estonia, Ukraina. A do kogo w Pl chcesz jezdzic oprocz Czestochowy? Na Wystawe Championow do Leszna gdzie proponowana obsada jest Myszkowski czy Jadwiga Niciewicz (kto to **Mamma mia!** w ogole jest???) - przeciez to wystawa championow
A widzac poczatek obsady na rok 2009 - Rzeszow - Selimovic, Katowice - Jungblut to jest jakis smiech na sali.
</QUOTE>Wojtek - Lakonga pisze:</s>Może w pierwszym roku bierzmy pod uwagę wyłącznie wystawy w Polsce i ocenimy za rok jak to wyszło w praniu. Ci którzy mieszkają blisku granicy będą jeżdzili na zagraniczne wystawy gdzie nie będzie "godnej konkurencji", (Niemcy, Litwa, Rosja, Estonia, Ukraina),a jak już udowodniliśmy to w Polsce Buliki są na bardzo wysokim poziomie. Pomysł Szyca z przedstawieniem opisów z 8 dowolnych wystaw jest bardzo sensowny, tylko ja w tym przypadku kładłbym duży nacisk na ilość zgłoszonych psów. Proponowany współczynnik ma sens.
Wojtek ale my mowimy o braniu pod uwage glownie wystaw sedziowanych przez hodowcow. Wiec nie mozna sie ograniczyc do wystaw w Polsce bo jest ich ile? 2?. Ja nie przypominam sobie by ostatnio ktorys z hodowcow sedziowal w tych krajach: Litwa, Rosja, Estonia, Ukraina. A do kogo w Pl chcesz jezdzic oprocz Czestochowy? Na Wystawe Championow do Leszna gdzie proponowana obsada jest Myszkowski czy Jadwiga Niciewicz (kto to **Mamma mia!** w ogole jest???) - przeciez to wystawa championow
-
Buteo

- Kontakt:
wojtek ale jakie wystawy w pl?? zobacz kto w tym roku sedziowal caciby u nas i to maja byc ludzie ktorzy nam beda wybierac reprezenatcje?
poza tym jak mozna porownac takie katowice gdzie z reguly jest ok 40bulli wiec sporo naj na nasze realia a wystawy klubowe w czechach,slowacji czy austri gdzie oprocz najczesciej dobrego sedziego jest dwa czy trzy razy wiecej psow zgloszonych i to nie tylko z polski
poza tym jak mozna porownac takie katowice gdzie z reguly jest ok 40bulli wiec sporo naj na nasze realia a wystawy klubowe w czechach,slowacji czy austri gdzie oprocz najczesciej dobrego sedziego jest dwa czy trzy razy wiecej psow zgloszonych i to nie tylko z polski
-
Wojtek - Lakonga

- Kontakt:
<QUOTE author="Buteo"><s>
Piotrek w 2009r też będzie lipa na naszych CACIB'owych wystawach ponieważ w przyszły roku na wschodzie jest dużo "ważnych" wystaw i tam na 100% będą sędziowali nasi arbitrzy i dla tego oni zapraszają do nas badziewiaków, bo sami chcą byc zapraszani. I koło się zamyka bo nie ma klubu i nie ma kto o nas walczyć w ZG ZK
</QUOTE>Buteo pisze:</s>wojtek ale jakie wystawy w pl?? zobacz kto w tym roku sedziowal caciby u nas i to maja byc ludzie ktorzy nam beda wybierac reprezenatcje?
Piotrek w 2009r też będzie lipa na naszych CACIB'owych wystawach ponieważ w przyszły roku na wschodzie jest dużo "ważnych" wystaw i tam na 100% będą sędziowali nasi arbitrzy i dla tego oni zapraszają do nas badziewiaków, bo sami chcą byc zapraszani. I koło się zamyka bo nie ma klubu i nie ma kto o nas walczyć w ZG ZK
-
Buteo

- Kontakt:
<QUOTE author="K."><s>
moze byc i ten BOB ale to bez znaczenia jesli zwyc mlodziezy dostanie tyle pukntow ile NPwR czy NSwR
</QUOTE>K. pisze:</s>no i jak kiedy pies lub suka na poczontku bendie w mlodiezi, potym do posrednej i na Holandie bendie juz ponad 2 lata... dla tego BOB, zdobyc BOB to znaczi pokonac kolejne 3 i to mas jak w klasie na lokatach, w koncu tego porownania ti moze brakowac, do wybrania psa...
<QUOTE author="Buteo"><s></QUOTE>Buteo pisze:</s>Pavel,my mamy wyybrac najlepszego mlodego i "starego" psa/suke wiec po co ma mlody konkurowac ze starym??
Przemek ale o jakie mnozniki chodzi?Nie wystarcza male i duze punkty?
moze byc i ten BOB ale to bez znaczenia jesli zwyc mlodziezy dostanie tyle pukntow ile NPwR czy NSwR
<QUOTE author="Buteo"><s>
dokładnie ZM i NSwR - to to +- to samo z uwzględnieniem wieku psa
a bob no najładniejszy nie patrząc ile ma
Ranking ma wybrać najładniejszego a nie najrówniejsze
Po to się hoduje... a to ponoć wystawa hodowców
</QUOTE>Buteo pisze:</s>
moze byc i ten BOB ale to bez znaczenia jesli zwyc mlodziezy dostanie tyle pukntow ile NPwR czy NSwR![]()
dokładnie ZM i NSwR - to to +- to samo z uwzględnieniem wieku psa
a bob no najładniejszy nie patrząc ile ma
Ranking ma wybrać najładniejszego a nie najrówniejsze
<QUOTE author="HoRacy"><s>
Generalnie ranking można przecież zrobić z punktami za BOBa, żeby wogóle wyłonić tego najlepszego, jedynego, wspaniałego i cudnego lecz jest jedno małe ale... Mianowicie wybieramy reprezentacje która jest w taki, a nie inny sposób skonstruowana - osobno psy , osobno suki i dam Wam przykład tego w jaki sposób dodatkowe punkty za BOBa mogą wypaczeć wytypownie tego "lepszego" składu:
Występują: Kuba i Leon (takie fikcyjne imiona, bez skojarzeń z rzeczywistością
)
Mamy powiedzmy ustalone, że do punktacji bierzemy pod uwagę wyniki z 4 wystaw. Każdy z chłopców brał udział w 4 wystawach i na dwóch spotkali się w jednej klasie, a pozostałe dwie każdy ma inne.
Wystawa nr 1, Kuba i Leon w klasie championów, Leon wygrywa, Kuba drugi, jednak Leon nie bierze NDPwR
Wystawa nr 2, Kuba i Leon w klasie championów, Leon wygrywa, Kuba drugi, znowu Leon nie bierze NDPwR
Na następnych dwóch wystawch (każdy z nich na innej) obydwoje wygrywają swoje klasy, biorą NDPwR jednak Leon dwa razy nie bierze BOBa, a Kubie udaje się zgarnąć zwycięstwa, dostaje ekstra punkty i...
Konkluzja: Mimo, iż w bezpośrednim starciu Kuba dwa razy miał zlaną dupę to wyprzedza Leona w punktacji bo ma dwa BOBy i to on idzie do reprezentacji. Gdzie sens i logika?? Chyba brak...
</QUOTE>HoRacy pisze:</s>Ranking ma wybrać najładniejszego a nie najrówniejszePo to się hoduje... a to ponoć wystawa hodowców
![]()
Generalnie ranking można przecież zrobić z punktami za BOBa, żeby wogóle wyłonić tego najlepszego, jedynego, wspaniałego i cudnego lecz jest jedno małe ale... Mianowicie wybieramy reprezentacje która jest w taki, a nie inny sposób skonstruowana - osobno psy , osobno suki i dam Wam przykład tego w jaki sposób dodatkowe punkty za BOBa mogą wypaczeć wytypownie tego "lepszego" składu:
Występują: Kuba i Leon (takie fikcyjne imiona, bez skojarzeń z rzeczywistością
Mamy powiedzmy ustalone, że do punktacji bierzemy pod uwagę wyniki z 4 wystaw. Każdy z chłopców brał udział w 4 wystawach i na dwóch spotkali się w jednej klasie, a pozostałe dwie każdy ma inne.
Wystawa nr 1, Kuba i Leon w klasie championów, Leon wygrywa, Kuba drugi, jednak Leon nie bierze NDPwR
Wystawa nr 2, Kuba i Leon w klasie championów, Leon wygrywa, Kuba drugi, znowu Leon nie bierze NDPwR
Na następnych dwóch wystawch (każdy z nich na innej) obydwoje wygrywają swoje klasy, biorą NDPwR jednak Leon dwa razy nie bierze BOBa, a Kubie udaje się zgarnąć zwycięstwa, dostaje ekstra punkty i...
Konkluzja: Mimo, iż w bezpośrednim starciu Kuba dwa razy miał zlaną dupę to wyprzedza Leona w punktacji bo ma dwa BOBy i to on idzie do reprezentacji. Gdzie sens i logika?? Chyba brak...
tak moze byt dokladnie, ze jakes extra BOB kdiez roztrignie to.
no i tak bendie z BOB lub bez BOB, moze treba zrobyc ranking komplenty, mozetie tak wylonic najlelsze polske jak suka tak psow
wogole, szoda naprawde ze niema klub, bo tak by ranking byl jakos oficialne zaszticzony.
zawsze jest wazne kto sendziuje te wystawy a muse powiedzec ze mialem jakys czas porypac w resultatach a jeden sendzia barzo tiakawo punktowal
skakac w typach psow, ale tak jest zawsze, ta wystawa to zabava, jak TOP bulowie 07 i 08 UK otrzimaja BDB to pokazuje ze czasami tiezko coz wogole wymyslic 
no i tak bendie z BOB lub bez BOB, moze treba zrobyc ranking komplenty, mozetie tak wylonic najlelsze polske jak suka tak psow
wogole, szoda naprawde ze niema klub, bo tak by ranking byl jakos oficialne zaszticzony.
zawsze jest wazne kto sendziuje te wystawy a muse powiedzec ze mialem jakys czas porypac w resultatach a jeden sendzia barzo tiakawo punktowal
K. www.bohemian.bulterier.com
-
Buteo

- Kontakt:
no dobry przyklad,dlatego uwazam ze jesli maja byc przyznawane pkt za BOBa to jaies symboliczne np +1pkt bo przeciez nie chodzi o to zeby jakis pies/suka nastukaly jak najwiecej punktow tylko zeby wybrac te najlepsze i jesli pierwszego od drugiego bedzie dzielil tylko jeden punkt to dla mnie jest OK
no i trzeba sie zastanowic ile czy tez ewentualnie wszystkie wystawy sa brane pod uwage (te ktore uznamy za "punktujace")
no i trzeba sie zastanowic ile czy tez ewentualnie wszystkie wystawy sa brane pod uwage (te ktore uznamy za "punktujace")
-
Wojtek - Lakonga

- Kontakt:
Ranking musi być dostępny dla każdego, więc propunuję wrócić do wariantu Szyca czyli 8 najlepszych wystaw danego psa. Jeżeli będziemy brali pod uwagę wystawy sędziowane wyłącznie przez hodowców, to przy następnej reprezentacji ktoś może nam zarzucić, że kryteria do rankingu były ustawiane pod garstkę ludzi. Zwróćcie uwagę jak mało osób bierze udział w tym temacie, bo zostali przyhaltowani na wstępie. Nie każdy będzie jeżdził na wystawy za miedzę. Musimy myśleć o innych którzy też będą wystawiać ale wyłącznie w Polsce. To nie sztuka zrobić ranking z wygórowanymi zasadami naboru. Sztuką jest żeby każdy na starcie miał równe szanse. Ja wiem, że tym roku wystaw w Polsce sędziowanych przez hodowców rasy boło mało, ale nie mówcie, że poza tymi wystawami w każdym przypadku sędziowie się mylili. Oczywiście moje zdanie na temat kilku sędziów, którzy "sadzą kwietki", już znacie bo wyraziłem je wcześniej.
Przecież ranking można modernizować w przyszłym roku. Dajmy równe szanse innym, a nie wykańczajmy ich na starcie. Pozdrawiam Wojtek
Przecież ranking można modernizować w przyszłym roku. Dajmy równe szanse innym, a nie wykańczajmy ich na starcie. Pozdrawiam Wojtek
-
margolciabull

bauz, czy możesz odzywać się w tym temacie ale na temat? jest ustalane coś bardzo ważnego i wszystko idzie ku dobremu i nie musisz tu mieszać wcale. przeczytaj sobie po co ten topic.
ja czekam na to co ustalicie bo ja w liczeniu nie jestem dobra i już gdzieś przy pierszym Horaca poście się zgubiłam
więc czekam na to co ustalicie 
ja czekam na to co ustalicie bo ja w liczeniu nie jestem dobra i już gdzieś przy pierszym Horaca poście się zgubiłam
pozdrawiam, margolcia