podawanie cynku

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
misiek
Bulomaniak
Bulomaniak

podawanie cynku

Post autor: misiek »

Gutek na zrogowacenia miał zalecone podawanie cynku i dostawał go nie przerwanie przez dwa lata :(

Dopiero pani doktór w Lublinie kazała podawać 1 miesiąc cynk i robić 2 tygodnie przerwy

może się komuś ta informacja przyda :)
Moniq
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: Moniq »

Misiek ,a te zrogowacenia to na łokciach były/są? Mojemu dziadowi wyłysiały łokcie.Smaruję mu je maścią z wit. A . Podawałam mu też cynk ,ale przerwałam bo nie wiedziałam jak długo można mu go podawać.
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10701;98/st/20071211/e/My+Birthday/k/570d/event.png[/img]
misiek
Bulomaniak
Bulomaniak

Post autor: misiek »

Zrogowacenia ma na poduszkach łap.
Mortiis
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: Mortiis »

Befi miała łyse łokcie z rogowaciejącą skórą. Wet zalecił podawanie kropli Biotyna+Cynk z innego powodu, ale odkąd Befi dostaje te kropelki łokcie wyglądają dużo lepiej - zrogowacenia i łysinka znikają
Lepiej rządzić w piekle niż służyć w niebie :P
maszkara
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: maszkara »

My podajemy cynk odkąd Bono ma na czole małą łysinkę...łokcie na szczęście są ok i nie mamy zmartwień z nimi związanych :)

Natomiast jeśli chodzi o łysinkę to nie wiem od czego to zależy ale czasami jest tak, że po dwóch tygodnaich systematycznego podawania powoli się zasklepia (wyrasta sierść) a czasami jest tak ze po podaniu całego opakowania niewiele się poprawia...może to wynika z faktu, że przy podawaniu cynku ważna jest systematyczność, o której nie zawsze pamietam, niestety :( I jak już Bono wyglada spoko to cynk "idzie w kąt" a tu niestety trzeba walczyć do końca ;)
www.TickerFactory.com
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;52;101/st/20070923/n/Bono/k/2a72/age.png[/img]

"Nie popełniaj błędu i nie traktuj swojego psa jak człowieka, albowiem on potraktuje cię jak psa." - Martha Scott
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

Mała łysinka na czubku głowy jak i te na ogonie związane są z hormonami i cynk na to nie ma wpływu.
maszkara
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

No więc jakoś sama nie wiem co o tym mysleć, bo już się spotkałam z opiniami że to zmiany hormonalne...Nasz bulek ma takieog placka na głowie dobre pół roku jak nie więcej i nasz weterynarz juz na samym początku zalecił podawanie cynku, ale czy on wspominał coś o "burzy hormonów"...?? Na ogonie też była mała łysinka ale zarosła, a stosując ten cynk wydawało nam się, że to właśnie jego zasługa...
www.TickerFactory.com
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;52;101/st/20070923/n/Bono/k/2a72/age.png[/img]

"Nie popełniaj błędu i nie traktuj swojego psa jak człowieka, albowiem on potraktuje cię jak psa." - Martha Scott
maszkara
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Z tego co sobie przypominam to nasz weterynarz nazwał tą przypadłość "łysinki" u naszego bula dermatozą cynkozależną...
www.TickerFactory.com

emara

Post autor: emara »

Maszkara, ta łysinka to zmiany hormonalne ;) Moja poprzednia suka też taką miała przez kilka miesięcy, tak, jak i na ogonie. Z czasem i ogon i czółko zarosły same :)
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

<QUOTE author="maszkara"><s>
maszkara pisze:</s>Z tego co sobie przypominam to nasz weterynarz nazwał tą przypadłość "łysinki" u naszego bula dermatozą cynkozależną...
</QUOTE>
Z tego co znalazłam w necie to jest choroba kojarzona z "psami północy" ( syberiany, malamuty ) o podłożu albo genetycznym albo żywieniowym.
Nie są to dermatozy wywołane niedoborami cynku, lecz takie, które da się leczyć poprzez podawanie cynku.
Większość bullków to ma i tak jak pisała <B><s></s>emara </B> mało kto akurat specjalnie na to podaje cynk, po prostu samo przechodzi.
Podobno należy używać cynku, który nie jest na bazie siarczanu cynku, pozostałe związki są ok dla psa.
Kiedyś już była dyskusja nt cynku i był dylemat- zielony ZINCAS czy różowy...( nie pamiętam nazwy, ma mocniejszą dawkę).
Osobiście podaję ZINCASa jeśli zachodzi taka potrzeba, tzn pogarsza się stan skóry lub sierści.
maszkara
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Dzięki wielkie dziewczyny za rozwinięcie tematu :) bo wiem, że już wcześniej się przewijał... :oops: W każdym razie naszemu Bonkowi łysinka na głowie nie przechodzi i zastanawiam się czy jeśli rzeczywiście jest ona spowodowana zmianami hormonalnymi to czy przejdzie kiedykolwiek :( i czy można coś zrobić, żeby ten proces przyspieszyć...???
www.TickerFactory.com

Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Ja nic konkretnego w tym kierunku nie robiłam, samo przeszło i nawet niezauwazyłam kiedy :)
ODPOWIEDZ