Ja proponowałabym odczulać to szczekanie. O ile sie oczywiście nie chce mieć dorosłego drącego na wszystko mordę bulla- bo poki pies jest mały to jest to może zabawne ale miec dorosłego samca który bedzie sie darł to już inna sprawa. Mniej smieszna- bynajmniej dla mnie.
Mówię tak bo sama mam ten problem. Jozin na mocny charakter i stróżuje. Szczekanie u psa może mieć kilka podłoży- jednym jest bojaźliwość- kiedy pies reaguje szczekaniem na wszystko czego sie boi i w swoim umysle dzieki darciu mordy widzi siebie jako wielkiego i mężnego a strachy uciekają. Jest też stróżowanie o którym tu mowa. Ja wykluczyłam u Jozina bojaźliwość. Ten pies nie ma strachów. On po prostu stróżuje.
Pilnuje domu, pilnuje mnie, po ciemku jego pilnowanie wzrasta o jakies 300%, pilnuje klatki schodowej i trawnika przed domem. W domu siedzi przed lustrem i sie ćwiczy w szczekaniu. Nie szczeka na siebie, nie denerwuje sie- po prostu ćwiczy szczekanie i postawy obronne. Niezły kolo
Staram sie to wyeliminować i opanowac. Bo bardzo fajnie - jak jest mały to sie wszyscy smieją ale jak bedzie miał 35 kilo i kogoś obszczeka to już nikomu nie bedzie miło.
Nie pozwalam pilnowac trawnika ani na nim warczec i szczekac, nie powalam szczekac i warczec przy wychodzeniu z klatki schodowej - rozpraszam albo "fuj" albo czesciej smakołykiem. Zabieram go w miare możliwości w rózne miejsca zeby to pilnowanie wyłączyc. Chodzi na spacerki po ciemku samemu
Na spacery wieczorem albo moment w którym pies sie na cos rozszczeka najlepiej nadaje sie pasztet albo serek topiony. smarowac po dziąsłach, geba sie zamyka, odwracamy uwage psa. (zreszta to jest sposób na który możecie mu zamknąć jadaczke zamiast zabawki
Mnie jest niepotrzebny wielki biały szczekajacy pilnujacy bull
Chcemy tez wyklikac warczenie i szczekanie. Przyda sie do treningu.
Zostawie tylko szczekanie jak ktoś puka do drzwi. Mnie to akurat sie podoba- taki psi dzwonek
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]