Pytanie do administartora

dział dla pytających przed zakupem bula :)
Awatar użytkownika
yoki
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Pytanie do administartora

Post autor: yoki »

Mam parę pytań do Horacego.

1. Czy nie można by było dopisać obowiązku wstawiania scanów badań lub linka do scanów na stronie/serwisie e-bullterrier? Nie było by wtedy problemu że ludzie twierdzą że pies jest przebadany a nikt nigdy nie widział wyniku badań. Oczywiście nie było by to obowiązkowe ale jeżeli piszesz że pies ma BEAR/echo/nerk zbadane to wstaw fotki.

2. Czy przy zapowiedzi miotu będzie link do strony czy tak jak w przypadku zapowiedzi miotu link do profilu użytkownika?

Dodano: Horacy nie piszę tego by się kłócić tylko by przynajmniej dla mnie ustalić jaśniej zasady. Czy w przypadku pokrycia psem który jest zinbredowany też nie będzie można wstawić zapowiedzi miotu? Może wyznaczysz współczynnik inbredu?
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

Re: Pytanie do administartora

Post autor: HoRacy »

<QUOTE author="yoki"><s>
yoki pisze:</s>Mam parę pytań do Horacego.
1. Czy nie można by było dopisać obowiązku wstawiania scanów badań lub linka do scanów na stronie/serwisie e-bullterrier? Nie było by wtedy problemu że ludzie twierdzą że pies jest przebadany a nikt nigdy nie widział wyniku badań. Oczywiście nie było by to obowiązkowe ale jeżeli piszesz że pies ma BEAR/echo/nerk zbadane to wstaw fotki.
</QUOTE>
Jeżeli hodowca pisze iż ma badania będzie dobrze jak wstawi skany, jednak nie będę tego wymagał gdyż spreparowanie takich skanów nie jest problemem więc tak czy siak pozostaje liczyć na uczciwość hodowcy.
Jedyna rzetelna weryfikacja dokumentów to poproszenie hodowcy przed odbiorem szczeniaka o wgląd w dokumenty, a do tego forum nie jest potrzebne.
<QUOTE author="yoki"><s>
yoki pisze:</s>
2. Czy przy zapowiedzi miotu będzie link do strony czy tak jak w przypadku zapowiedzi miotu link do profilu użytkownika?
</QUOTE>
jak napisałem: link do profilu z forum, lub inne dane teleadresowe
<QUOTE author="yoki"><s>
yoki pisze:</s>
Dodano: Horacy nie piszę tego by się kłócić tylko by przynajmniej dla mnie ustalić jaśniej zasady. Czy w przypadku pokrycia psem który jest zinbredowany też nie będzie można wstawić zapowiedzi miotu?<B><s></s> Może wyznaczysz współczynnik inbredu? </B>
</QUOTE>
Współczynnik inbredu raczej nie ma sensu przecież na jego wielkość nie ma wpływu tylko to co w rodo ale również dalsze pokolenia a jak to jest u bulterierów wszyscy wiemy.
Co do użycia psa zinbredowanego nie widzę problemu, większym problemem dla mnie jest krycie jednym psem większej ilości suk przez co bardzo zawęża się pulę genetyczną.
Mała ciekawostka:
Można bowiem przyjąć, że każdy pies, nawet jeśli sam jest zdrowy, jest nosicielem 5 do 6 genów recesywnych, odpowiedzialnych za wady genetyczne. Przy konsekwentnej hodowli wsobnej może to doprowadzić to tzw. “depresji”, inaczej “załamania”, kiedy to nagromadzone wadliwe geny trwale zdominują daną rasę.
ODPOWIEDZ