Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Bulterier pies aktywnym?

dział dla pytających przed zakupem bula :)

Bulterier pies aktywnym?

Postprzez Raszpla » N lip 14, 13 18:22 pm

Witam,
Do kupna drugiego psa zostało mi jeszcze jakieś półtora roku do dwóch. :) Mam więc dużo czasu i jeszcze więcej pytań. :D
Tak jak w temacie, chciałabym się dowiedzieć na ile aktywny jest bulterier? Czy da się go porównać do Amstaffa czy innych bullowatych? Czy jest to pies, który może zarówno biegać godzinami za piłką oraz zająć się sam sobą ( powęszyć, pobawić się z innymi psami, pobiegać po lesie)?
Są to dla mnie rzeczy nadzwyczaj ważne, ponieważ nie wyobrażam sobie posiadać psa bez korby w tyłku. :wink: Wszelkie publikacje twierdzą, że bull jest idealny dla mnie jednak chciałabym zapytać o to właścicieli, którzy mają te potworki na codzień. :)

P.S. Chętnie też odkupię kilka numerów gazet Przyjaciel Pies/ Mój Pies w których są artykuły o Bulterierach! :)

Raszpla
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: Bulterier pies aktywnym?

Postprzez Karin » N lip 14, 13 21:39 pm

Moja lubi spacery ale jakoś nie widzę jej ganiającej przy rowerze. Biegać potrafi tyle że bull jak się znudzi to stanie jak kołek i będą dwa wyjścia albo na rączki i idziesz dalej albo poczekasz aż sobie odsapnie. Myślę ze dużo zależy od wychowania jeżeli trafi ci się bullek bez defektu serducha czy nerek i będziesz od małego miał go aktywnego to może być po twojej myśli.
Bullik potrafi zrobić zabawkę praktycznie ze wszystkiego (but, kanapa itp co się da rozgryźć) więc sam zajęcie sobie znajdzie :)
Pozdrawiamy Karina, Bolek "Bolas" i nasza AZUMI
Karin
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1

Postprzez Kasia » Pn lip 15, 13 10:31 am

Teraz mam bulke, kiedyś hodowałam welshterriery. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że walijczyki są dużo bardziej "wyczynowe" niż bulle. Bulteriery to raczej pieszczochy krótkodystansowe. I bardzo lubią być z człowiekiem, więc nie ma co liczyć na samozatrudnienie. Moja sama w ogrodzie siedzi jak nieszczęście pod drzwiami i czeka aż ktoś wyjdzie i rzuci jej trzymaną w pysku piłęczkę. A jak nie to w najlepszym razie przetrze trawnik do gołej ziemi. Nawet nie oszczeka przechodzących obok ogrodzenia psów czy ludzi.
Tekla i ja

Kasia
Pomocny wiedzą: 4

Postprzez kalli0pe » Wt lip 16, 13 8:56 am

Moja pierwsza bullka miała korbę jak nic, uwielbiała patyki, piłeczki (za czerwona była wstanie wbiec po ścianie ). Mój chłopak ma pitke która startowała w pit bul show'ach i jajko trenowało równo z nią to był pit w skórze bulteriera. Teraz mam miniaturkę i jest prawie tak samo, bieganie, skakanie, demolka . Ale mi to zupełnie nie przeszkadza bo sama jestem aktywna. Niestety wydaje mi się że coraz miej bulli jest wybieranych pod względem charakteru, teraz to musi być potulny kanapowiec kochający wszystkich i wszystko.
kalli0pe
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez ex se natus » Wt lip 16, 13 22:34 pm

co bull to inny charakter, nie da się powiedzieć jednoznacznie, owszem cechy wspólne istnieją, ale są psy nakęcone, psy samotniki, psy przylepy, ważne: bull nie jest długodystansowcem, biega przy rowerze owszem, ale należy pamiętać, że nie mogą to być bardzo długie dystanse, biega za piłką i tu uwaga, trzeba to dozować, bo on sam nie potrafi, będzie biegać aż padnie
ex se natus

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)