Psy hodowlane

czyli żalimy sie i bluzgamy na świat
anazuzana
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Psy hodowlane

Post autor: anazuzana »

Chciałabym żebyście mi pomogli zrozumieć jedną rzecz...bo jakoś nie potrafię tego zakumać :crazy: :crazy:

Wszyscy się chyba ze mną zgodzą, że oddawanie, sprzedawanie, generalnie pozbywanie się psów (nie mam tu na myśli małych szczeniąt) świadczy o małej wyobraźni, braku serca i rażącej nieodpowiedzialności...wszyscy oczywiście nagle wyjeżdżają za granicę, pies jest kochany, ułożony, kocha dzieci, inne zwierzęta i w ogóle pies idealny...

nie raz czytałam na forum jak tacy "właściciele" zbierali baty...i słusznie

jak zatem jest z psami hodowlanymi???????

dzisiaj znalazłam ogłoszenie na sukę hodowlaną 2,5 roku, z rodowodem FCI, po szczeniakach...jedyne 2500zł

czy ta suczka nie była przypadkiem maszynką do robienia pieniędzy, rodzenia szczeniaków???tylko wszystko w ładniejszej scenerii

nie twierdze,że nie zaznała miłości, opieki itp. bo tego nie wiem...ale myślałam, że w hodowlach również psy są traktowane jak członkowie rodziny?????więc dlaczego nagle przestała być potrzebna?? :roll: :roll:

wiem, że jest tu sporo hodowców więc może ktoś podejmie temat??
Awatar użytkownika
Jaga
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Re: Psy hodowlane

Post autor: Jaga »

<QUOTE author="anazuzana"><s>
anazuzana pisze:</s>
dzisiaj znalazłam ogłoszenie na sukę hodowlaną 2,5 roku, z rodowodem FCI, po szczeniakach...jedyne 2500zł
czy ta suczka nie była przypadkiem maszynką do robienia pieniędzy, rodzenia szczeniaków???
</QUOTE>
<B><s></s>" Powiedz mi, kogo kochasz, a powiem ci, kim jesteś." </B>
Są hodowle i "chodofle" i tu <B><s></s><I><s></s>może </I> </B>być "pies pogrzebany".<B><s></s><I><s></s> Może </I> </B> coś z suką jest nie tak, <B><s></s><I><s></s>może </I> </B>szczeniaki kiepskie, <B><s></s><I><s></s>może </I> </B>...?
Przyczyn <B><s></s><I><s></s>może </I> </B> być wiele i <B><s></s><I><s></s>może </I> </B>dobrze, że ktoś ją kupi (oby zdrowa) bo <B><s></s><I><s></s>może </I> </B> będzie miała normalny dom :idea:
Tak sobie pogdybałam... :roll:
swinka
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Post autor: swinka »

Ta suka ( bo chyba wiem o której suni mowa) kilka miotów odchowała, z tego co zauważyłam śledzę alegratkę...dobrego domku jej życzę!!
Życiowo czyli melanżowo:)
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

Różne jest podejście do hodowli.

Są hodowle gdzie mioty są okazjonalne, suki są członkami rodziny, sypiaja na kanapach i ect. a są hodowle gdzie do sprawy podchodzi się bardziej pragmatycznie i bez większych uczuć - suka ma robione niezbędne minimum jeśli chodzi o wystawy i po prostu rodzi szczeniaki.

Gdy zmienia się profil hodowli ( zmiana rasy ) to się je sprzedaje albo gdy psy nie są już produktywne to się je oddaje.

Koniec końców dla psa to chyba lepiej, że ma sznase zmienić dom na taki, w którym będzie normalnym członkiem rodziny.
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

" suka w wieku 2,5 roku po dwóch miotach " :?

--------------------------------------------------------

Produktywna jest w takim wieku :faja: więc co takiego się stało :roll: że już więcej nie chcą z niej wyprodukować? :evil:

W takim tempie produkcji to mieliby szanse na 8 miotów! :537:
anazuzana
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

chyba błędnie założyłam, że jeżeli Hodowca to znawca rasy, jeżeli znawca rasy to również miłośnik rasy, a jeżeli miłośnik to jak My wszyscy świr zakochany w swoim psie...nie ważne czy ma się jednego czy pięć...i nie mam tu na myśli spania w jednym łóżku, dawania smakołyków itp. ale o zapewnieniu miłości, opieki, zabawy...o wzajemnym braniu i dawaniu tego co najlepsze :D

Nie wiem, nie znam się ale hodowla psów nie wydaje się być interesem na którym można porządnie zarobić...

Powiem szczerze, że jestem zawiedziona :roll: ale cóż moja wina, za naiwność się płaci :roll:

Mam nadzieję, że sunia faktycznie znajdzie miły, kochający dom

http://allegro.pl/bulterier-suka-hodowl ... 62463.html text="http://allegro.pl/bulterier-suka-hodowl ... 62463.htmlhttp://allegro.pl/bulterier-suka-hodowlana-bullterier-i2348662463.html>
Kasia
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: Kasia »

Pierwszą sucz walijską kupiłam od hodowcy (wtedy szefowej ZK we Wrocku). Sprzedała, bo jak się okazało suka w miocie miałą max 2 szczeniaki - ot, "wybrakowany towar". A byłą to totalna medalistka, 25 medali i 3 lata!
Tekla i ja
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

" suka w wieku 2,5 roku po dwóch miotach rodziła naturalnie po 6 szczeniąt "

-------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wygląda to na "wybrakowany towar" w sensie rodzenia :idea:

Natomiast na innym forum pojawił się "wredny wpis" :wink: nabywcy szczeniaka, który ostrzegał przed tą hodowlą :idea:

Okazało się, że szczeniak był poważnie chory :?
Awatar użytkownika
gaga
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1
Kontakt:

Post autor: gaga »

Nie wiem jak o Hodowli bo osobiście jej nie znam, ani przedstawiciela ani psów z niej ;)

Ale o szczeniakach na sprzedaż z tej hodowli kilkukrotnie się pisało po forach.... Niekoniecznie psy zaniedbane - jednak zdjęcia mało trafne do ogłoszeń psiaków za jakieś 2 tysiące (?) ;)

Sam fakt sprzedaży dorosłej suki jedynie logicznie widząc to ogłoszenie też jakiś czas temu tłumaczyłam sobie brakiem miejsca na trzymanie kolejnej suki, a chęcią zmiany krwi w hodowli.... :roll: (że tak to nazwę :) )

A jak już temat tej hodowli jest to mnie zawsze na ich aukcjach gnębiło to :

"3.ewentualny dowóz szczenięcia odbywa się poprzez Stowarzyszenie Miłośników Psów Jagbull

i jest w zgodzie z art. 10b Ustawy
"

Po co Hodowli dodatkowo stowarzyszenie? Ktoś wie? Będę wdzięczna za jakąś logiczną informację :oops:
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

Awatar użytkownika
Karin
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1
Kontakt:

Post autor: Karin »

Jeżeli to prawda co napisali to uważam że sunia powinna być wysterylizowana i nie sprzedawana za taką kasę. Oczywista że następca będzie chciał ją kryć by zwróciła mu się kasa choćby zakup.
Pozdrawiamy Karina, Bolek "Bolas" i nasza AZUMI
anazuzana
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

tak pisała Złośnica... :roll: :twisted:

inna hodowla

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/uwaga-o ... 8b709c2b99 text="http://ale.gratka.pl/ogloszenie/uwaga-o ... 8b709c2b99http://ale.gratka.pl/ogloszenie/uwaga-okazja-bulterier-miniaturowy-z-20875113.html?h=bbdb948b709c2b99>
ODPOWIEDZ