przez anazuzana » So lut 18, 12 11:47 am
Mój bulek ma dopiero 4,5 miesiąca i powiem szczerze, że minęło ponad pół roku zanim kupiłam tego wymarzonego. Ma rodowód jednak nie będę go wystawiała, nie mam takiej potrzeby. Na początku tez zamierzałam kupić psa bez papierów twierdząc, że nie są mi potrzebne jednak przeglądając różne aukcje i fora zobaczyłam że szczeniaki różnią się miedzy sobą...nie tylko ceną (700zł a 2000 zł i więcej) ale wyglądem, warunkami i tym, że na zdjęciach "kanapowych" były cholernie wystraszone i brudne...Przeważył telefon do jednego pseudo hodowcy, który powiedział, że szczeniaki nie są szczepione bo są różne szczepionki zależne od województwa, że do kupienia są od 6 tygodnia bo mają już zęby i matka je odrzuca... !!!!bzdura do kwadratu!!! i wtedy zaczęłam czytać o pseudo hodowlach...wiem o tym, że rodowód nie daje "cudownego psa" ale zwiększa szanse na na jego zdrowie i stabilność psychiczną!!! bulterier ma dużą siłę i duże szczęki. Ja nie chciałam ryzykować.
Poza tym starczy popatrzeć na foty z pseudo...psy wyglądają tragicznie!!!! znajoma z fundacji uratowała buldożkę...pazury zawinięte pod łapy, grzyb prawie na całym ciele, pchły, wychudzona...konieczność usunięcia dróg rodnych 4-letniej suni!!! długie miesiące zanim doszła do siebie!!! Nie wiem kto świadomie decyduje się na popieranie takiego stanu rzeczy!!!