Jest chudy
Jest chudy
oj bul ma 8 miesięcy i waży 20 kg, 1,5 miesiąca temu go ważyłem ważył 23 kg i troche się nie pokoję bo tył już ma taki cieniutki. Wtedy dawałem mu karmę i zawsze diostawał coś gotowanego teraz chce się wziąć za niego bardziej, i chcę mu np. gotować ryż, ale rodzice mówią że odkąd właśnie brat przyjechał dostał ryżu i taki się zrobił. Co to może być ? Może jest przejedzony czy coś ?
Re: Jest chudy
Pies jest odrobaczany regularnie tzn co 3 miesiące? Badania krwi robiliście mu? Pies jest zabezpieczany przeciwko kleszczom?
A może dostaje za mało jedzenia lub małokalorycznego w porównaniu do ilości ruchu?
A może dostaje za mało jedzenia lub małokalorycznego w porównaniu do ilości ruchu?
-
Anita
- Pomocny wiedzą: 3

- Kontakt:
<QUOTE author="Kundel"><s>
Od samego ryżu musi być strasznie przejedzony
A tak serio, napisz jaką karmę podawałeś, ile, ile razy dziennie?
Ten ryż to w jakiej ilości był podawany, z czym, ile razy dziennie?
Jak bulterier jest chudy to mamy trzy mozliwości:
1. jest chory
2. Jest źle karmiony
3. To nie jest bulterier
</QUOTE>Kundel pisze:</s>chcę mu np. gotować ryż, ale rodzice mówią że odkąd właśnie brat przyjechał dostał ryżu i taki się zrobił. Co to może być ? Może jest przejedzony czy coś ?
Od samego ryżu musi być strasznie przejedzony
A tak serio, napisz jaką karmę podawałeś, ile, ile razy dziennie?
Ten ryż to w jakiej ilości był podawany, z czym, ile razy dziennie?
Jak bulterier jest chudy to mamy trzy mozliwości:
1. jest chory
2. Jest źle karmiony
3. To nie jest bulterier
Brit junior karma, dwa razy dziennie rano, wieczór.
Spróbuj dawać częściej, to młody pies, w sumie ledwo wyrósł ze szczenięcych miesięcy. Dwa razy dziennie może być dla niego mało. Weź pod uwagę też inną karmę, bardziej energetyczną.
Życiowo czyli melanżowo:)
-
Anita

- Kontakt:
Dwa razy dziennie wystarczy ( w końcu to juz 8-miesieczny pies), jeśli porcje są odpowiedniej wielkości. Nie nalezy jednak walić w miske po brzegi. Może ta karma jest dla niego niodpowiednia.
Dobra karma to taka,po której pies nabiera masy, nie pierdzi, nie robi wielkich kup.
Dobra karma to taka,po której pies nabiera masy, nie pierdzi, nie robi wielkich kup.
Co do tego przejedzenia nie chodziło mi tylko o ryż, tylko ktoś mu dał np. kiełbasy kawałek zaraz po tym brat dał mu do zjedzenia pół paczki paluszków , i dostał za dużo tego wszystkiego, i potem nie jadł karmy. Mam psa od 2 miesięcy na początku dostawał Royal Canin bo bratu jeszcze zostało. Potem mu kupiłem tego Brita i przez pierwszy miesiąc nie widziałem problemu, nie pierdział , kup wielkich nie robił dopiero potem jak wszyscy przyjechali , to go napaśli i od tego momentu kupe jak widziałem to robił taką inną, karmy nie chciał jeść. A odpowiednie ilości karmy to tak ile ? Teraz widzę że no więcej je tej karmy, wcześniej dałem zaledwie 50g to nie ruszył wczoraj wieczorem dałem 120g to zjadł wszystko , ale znowu dzisiaj rano nie ruszył . Ma on 52cm w kłębie i waży 21 kg 1,5 miesiąca temu waży jakieś 23kg tyle że wtedy miał jakieś 46-48 cm w kłębie.
- Karolcia555
- Bulomaniak

Mi się wydaje, że on po prostu obecnie rośnie w górę i dlatego może wygladać chudo. Lusi też mniej wiecej w tym miesiącu robiła się wyraźnie chudsza, ale też wyższa. Teraz ma 11 miesięcy i widać, że ostatnio przybrała ładnie na masie. Pies sam sobie reguluje ile ma zjeść jeśli jest zdrowy. Lusi też czasem zje wszystko i chce jeszcze, czasem nie chce nic. Ona miała takie dwa wyraźne etapy wzrostu w górę i też wtedy wyglądała chudziej
A teraz taka nawet powiem mała kluseczka hihi 
- nadine22

Zosik też do 1,5 roku jakoś była w typie charta
taki przecinek a teraz jak ostatnio weszliśmy do znajomego weta to usłyszałam "co ten pies taki gruby"
ja myślę że dorośnie i wyrośnie ale twierdzę to tylko na podstawie mojego doświadczenia z Zosią.
Mogę tylko pocieszyć, że mój ma 4 lata i nie przekroczył nigdy wagi 30kg
W porównaniu do suki to on jest wysoki przecinek, a ona niska klucha.
On może jeść ile wlezie i nie przytyje, ona jak była u mamusi mojej 3 miesiące spasła się i wróciła 7kg grubsza - 29kg białego cielska.
Taran jak był szczeniakiem też potrafił ważyć 25kg potem spadł o 2-3kg.
Oboje ważą 23kg na dzień dzisiejszy.
Tak jak z ludźmi po prostu jedni mają predyspozycje do bycia grubszym, a inni ile by nie zjedli pozostają suchotnikami.
Warto obserwować psa ale nie ma powodu do paniki. Jeżeli nie jest osowiały, wiecznie śpiący i zmęczony to po prostu pilnować, żeby dostawał dobrą karmę dla rosnących szczeniaków w jego wieku. Jeżeli ma odpowiednio dużo ruchu to nie ma groźby, że obrośnie tłuszczem więc dawać mu pełną michę zwłaszcza, że spada waga.
Mój sam w sobie jest mega aktywny, ruchliwy więc dostaje dużą michę dwa razy dziennie, czasem zjada a czasem zostawi ale nie tyje.
A co do stwierdzenia:
W porównaniu do suki to on jest wysoki przecinek, a ona niska klucha.
On może jeść ile wlezie i nie przytyje, ona jak była u mamusi mojej 3 miesiące spasła się i wróciła 7kg grubsza - 29kg białego cielska.
Taran jak był szczeniakiem też potrafił ważyć 25kg potem spadł o 2-3kg.
Oboje ważą 23kg na dzień dzisiejszy.
Tak jak z ludźmi po prostu jedni mają predyspozycje do bycia grubszym, a inni ile by nie zjedli pozostają suchotnikami.
Warto obserwować psa ale nie ma powodu do paniki. Jeżeli nie jest osowiały, wiecznie śpiący i zmęczony to po prostu pilnować, żeby dostawał dobrą karmę dla rosnących szczeniaków w jego wieku. Jeżeli ma odpowiednio dużo ruchu to nie ma groźby, że obrośnie tłuszczem więc dawać mu pełną michę zwłaszcza, że spada waga.
Mój sam w sobie jest mega aktywny, ruchliwy więc dostaje dużą michę dwa razy dziennie, czasem zjada a czasem zostawi ale nie tyje.
A co do stwierdzenia:
... a łyżka na to niemożliwe :P