Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

termin odbioru szczeniaka

dział dla pytających przed zakupem bula :)

termin odbioru szczeniaka

Postprzez moni-alb » So cze 25, 11 18:38 pm

O "okresie utrwalania strachu" słyszałam już kiedyś; czy należy na to zwracać uwagę :632: Jeśli nie w siódmym tygodniu (to oczywiście za wcześnie), to dopiero po dziesiątym tyg.szczeniak powinien trafić do nowego domku :638: Jak to wygląda u bulików? Problem przypomniał mi się po zajrzeniu do przytoczonego przy innej okazji linku (patrz - rozdział 8-10tydzień życia -okres utrwalania strachu):
http://www.owczarki.webd.pl/glowna.php?s=30

moni-alb
Pomocny wiedzą: 3

Re: termin odbioru szczeniaka

Postprzez Agniecha » So cze 25, 11 23:26 pm

Piesek powinien zostać zabrany po ukończeniu 8 tygodnia życia. Nie wcześniej. Dobry hodowca nie wyda wcześniej psa.

edit:
I nie sugerowałabym się tą stroną, ze względu na to co oni tam wypisują.
Masakra, hodowla owczarków pisze o tym żeby nie kopiować uszu u psa między 8-1o tygodniem, bo będzie dla niego to trauma, chyba że jest to konieczne :lol: Hodowca, a nie wie, że kopiowanie jest zabronione i karane. :crazy:
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Postprzez moni-alb » N cze 26, 11 20:38 pm

Sęk w tym, że o odbiorze szczeniąt po 10 tyg lub w 7 tyg - słyszałam (czytałam) dużo wcześniej(nie pamiętam, przy jakiej okazji) -nie jest to kwestia tylko tej strony o owczarkach. Może coś w tym jest :crazy:

moni-alb

Postprzez Anita » Pn cze 27, 11 8:49 am

Jak kupisz z dobrej hodowli, w której szczenięta są socjalizowane, to nie będzie problemu z agresją,strachem.

Anita

Postprzez moni-alb » Wt cze 28, 11 22:49 pm

Jasne, że tak. Jednak warto zrobić wszystko, co się da dla optymalnego rozwoju szczenięcia - jeśli termin odbioru może mieć znaczenie... to czemu nie :)
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale u bulków ten optymalny termin był chyba trochę przesunięty na tydzień lub dwa później... Naprawdę, nie pamiętam, gdzie o tym słyszałam, czy czytałam :632:

moni-alb

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)