DZIWNE LIZANIE !

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
Awatar użytkownika
dusiaaa91
Bulomaniak
Bulomaniak

DZIWNE LIZANIE !

Post autor: dusiaaa91 »

Hej wszystkim ;)

Nie wiem czy pisz↕e w odpowiednim wątku ale raczej tu chyba chodzi o zdrowie. Myślałam ,że to jest normalne ale od pewnego czasu dziwi mnie to ,że mój piesek tak robi ;/

A więc zacznę od tego ,ze raczej wszystkie psy są skłonne do "lizania". Tylko czy to jest normalne aby mój pies lizał wszystko co popadnie ? :| Kiedyś czytałam o tym ,że jak pies liże swoje łapy to coś z nim jest nie tak i zauważyłam ,że mój liżę sobie dosyć często łapy i mu się zaczerwieniły.. :/ dwa co do tego ,że liżę wszystko co popadnie no to to jest właśnie dla mnie dziwne :| On potrafi lizać łóżko, dywan , ciuchy .. nie wiem co jeszcze tu wymieniać . Na początku nie zwracałam na to uwagi ale teraz to jest dobijające:( próbuję go jakoś tego oduczyć mówię mu ,że nie wolno spycham go z łóżka ( jak liże łóżko ) próbowałam już wszytskiego , ale to się powtarza codziennie ;( Nie wiem już co robić czy to coś oznacza , czy to źle ,że on tak robi ? Macie jakieś pomysły żeby się tego oduczył ? Czy muszę się wybierać do weterynarza z nim ? ( Wspomnę jeszcze tylko nie wiem czy to coś da ,że ma on gronkowca złocistego.. )

Dzięki
Bo pies to czasami więcej niż człowiek..,
Bo psia dusza większa jest od psa..,

Wspólną z nami idą drogą:
Cztery łapy,para uszu,oczy,nos i ogon.
Które zawsze Ci pomogą.. <3
Awatar użytkownika
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Re: DZIWNE LIZANIE !

Post autor: Agniecha »

Lizanie łap może być objawem alergii lub nerwicy natręctw.
Awatar użytkownika
dusiaaa91
Bulomaniak
Bulomaniak

w sumie to o łapy zbytnio nie chodzi tylko bardziej o to ,że on l8ze łózko dywan swoje spanie itd ;/

Awatar użytkownika
JonSnow
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5

Post autor: JonSnow »

Nadmierne lizanie różnych rzeczy to typowy bulkowy objaw pewnej formy zachowań stereotypowych. Przybiera ono różne formy. Jeśli bilans przyjemności psa jest poprawny, a lizanie jest prezentowane tylko czasami albo wobec specyficznych obiektów, których eliminacja automatycznie przerywa zachowanie, to można je zignorować. Jeśli problem jest poważniejszy zalecam kontakt z dobrym (podkreślam dobrym) specjalistą. Świecenie zębami, mówienie o energii, dominacji i uległości nie rozwiąże problemu. Każde zachowanie, w którym pies odnosi sukces, ulega wzmocnieniu.
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...

psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
Awatar użytkownika
dusiaaa91
Bulomaniak
Bulomaniak

Juz trochę sie poprawiło odganialiśmy go od tego i widzę poprawę , poczekam jeszcze z tydzień dwa i będę go bardzo dobrze obserwować jeżeli będzie tak dalej chybaa będe musiała poszukać behawiorysty tylko nie wiem czy u nas w Słupsku jest taki..

ODPOWIEDZ