Nasza Fundacja zaprasza serdecznie na szkolenie pt:
"ANIMALOTERAPIA W OPIECE PALIATYWNEJ"
http://www.fundacjarazemlatwiej.pl/index.php/szkolenia "Szanowni Państwo,
Nazywam się Ewa Lewińska. Jestem pielęgniarką pracującą w szpitalu przy ul Banacha. Z wykształcenia jestem też pedagogiem. Z zamiłowania kynologiem - ukończyłam studia podyplomowe na warszawskim SGGW "Pies i jego rola w społeczeństwie ".
Od 2004 roku łącząc wykształcenie zawodowe i pasję pracuję jako wolontariusz w Fundacji Razem Łatwiej - zwierzęta przełamują bariery".
W 2006 w ramach tej działalności dostałam zadanie, aby zorganizować i koordynować pracę wolontariuszy ze zwierzętami w hospicjum onkologicznym.
Miałam wiele obaw. W Polsce nikt wcześniej tego nie robił - nie prowadził regularnych wizyt wolontariuszy ze zwierzętami w hospicjum.
Jednak nie tworzenie standardów dla takiej pracy było najtrudniejsze.
Najgorszy był opór we mnie samej przed miejscem, gdzie ludzie odchodzą, umierają, pozostawiając bliskich w żałobie. Spodziewałam się, że w hospicjum spotkam się z ciężką, smutną i żałobną atmosferą, która mnie przytłoczy.
Rzeczywistość okazała się zupełnie inna.
Hospicjum to miejsce, gdzie ludzie żyją godnie, otoczeni opieką i wsparciem aż do samej śmierci. Hospicjum to miejsce, gdzie można naładować się pozytywną energią.
Razem z pozostałymi wolontariuszami naszej Fundacji chciałabym podzielić się z Państwem naszym doświadczeniem, oraz nie ukrywam, że mam nadzieję zachęcić Państwa do podjęcia właśnie takiej formy realizacji siebie dla dobra innych.
Z pozdrowieniami,
Koordynator wolontariuszy Fundacji Razem Łatwiej - Zwierzęta Przełamują Bariery w hospicjum onkologicznym Ewa Lewińska"