Wszystko zależy od tego co ktoś rozumie przez użytkowość psa?
każdy może do tego tematu podejść w inny sposób i będzie miał swoją rację
w swojej egzystencji na tym padole miałem możliwość przez 20 lat obcować z rasami psów
które to w rozumieniu użytkowości są jedne z pierwszych tzw przyswajalnych
mowa tu o owczarku niemieckim i dogu arlekinie
pierwszy czyli owczarek był z nami prawie 10 lat a druga bo była to suka prawie 9 lat
można tu powiedzieć że owczarek to pies towarzyszący i obronny bardzo dobrze przyswajalny wszelkie
komendy i polecenia,dajacy poczucie bezpieczeństwa z racji populacji rasy która to przez wiele lat pracowała na ten staus
natomiast dog to wielki indywidaulista który zna swoją siłę i nie musi nikomu udowadniać że jest silny bo i tak góruje
nad wszystkimi
obie te rasy jednak bardzo sie rożnią jeżeli chodzi o ułozenie tych psów
owczarek od samego poczatku bytności w domu przyswajał sobie komendy i juz w wieku szczeniecym był podporządkowany
swojemu opiekunowi co skutkowało w późniejszym czasie całkowitym posłuszeństwem wobec swojego pana
dog do wieku dojrzałego zawsze stwarzał problem posłuszeństwa czyli komendy czy tez polecenia traktował wybiórczo ale gdy osiagnął wiek dojrzały był równiez bardzo posłuszny
oba te psy mimo że rasy nie małe były bardzo przyjazne w stosunku do ludzi a mimo to ludzie się ich bali
nie potrzebowały żadnych szkoleń by być psami użytkowymi a co za tym idzie gnetyka nie miała tu nic do powiedzenia bo wszystko tak naprawdę zależy od ułożenia psa przez jego własciciela
od prawie dziesięciu miesięcy jest w naszym domu bullterierka która to wymaga całkowicie innego podejścia ponieważ to nie pies obronny a kochajacy ludzi ponad wszystko
tyle miłości ile daje ten pies dla swoich właścicieli to naprawdę oba wcześniejsze razem wzięte by tego nie przebiły
moim zdaniem własnie tu leży użytkowośc tej rasy że tak bardzo kochają ludzi i chcą być kochane
na marginesie tylko powiem że nie byłem zwolennikiem tej rasy z racji samego wygladu a nie interesowałem się ich psychiką
nie szukajmy w tej rasie wad a pozytywy a jej uzytkowość bardzo wzrośnie
pzdr