[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - Zakup Bulteriera bez rodowodu
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Zakup Bulteriera bez rodowodu

dział dla pytających przed zakupem bula :)

Re: Zakup Bulteriera bez rodowodu

Postprzez Miro_70 » Cz lis 18, 10 12:39 pm

Czytam ten wątek i jestem trochę zaskoczony poziomem dyskusji i powiedziałbym wręcz agresji. Sam jestem przeciwnikiem pseudohodowli i uważam, że należy zrobić wszystko żeby je ograniczać, z drugiej strony czy z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że psy z hodowli rodowodowych są ok? moim zdaniem tajemnicą poliszynela jest to, że istnieją hodowle, które niewiele się różnią od pseudo poza ceną rzecz jasna. Bądźmy uczciwi i piszmy również o takich przypadkach. Wiem ktoś powie, że trzeba mieć dowody itd., ale postawcie się na miejscu osób, które kupują psa szukają hodowcy i nie obracając się w tym środowisku? czym mają się kierować? czy tylko tym, że pies ma rodowód?

Chciałem się jeszcze odnieść do emocji jakie panują w tym wątku, należy dyskutować merytorycznie lub wcale, a tutaj padają często epitety pod adresem osoby, która kupiła psa z pseudo chyba nie tędy droga.

Na zakończenie jeszcze raz podkreślam, że nie jestem zwolennikiem pseudohodowli, ale również inetresuje mnie z jakich hodowli nie kupwać psa (wiem, że wkładam kij w mrowisko, ale bądźmy uczciwi aż do bólu), tylko wtedy uda się podnieść poziom rasy (moim skromnym zdaniem).

pozdrawiam

M.

Miro_70
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez sebastiandub » Cz lis 18, 10 12:44 pm

białe bulteriery są kalekami tak naprawdę. Wystarczy byle co i chorują.
dorosle ASTy z calym uchem nie podobaja mi sie! Pit z calym uchem - nie mam nic przeciwko, lecz AST to juz nie 'to'.
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez Złośnica » Cz lis 18, 10 13:25 pm

To nie jest takie proste jakby się z pozoru mogło wydawać.
To co jednemu odpowiada innemu niekoniecznie. I wiele już było takich przypadków, że jechało się po jakiejś hodowli, że taka sraka i owaka, bo karmi tym a nie tamtym, że ma w kojcu a nie w domu na kanapie, że nie jeździ intensywnie po wystawach tylko na hodowlankach bazuje, że "tresuje" tradycyjnie a inny klikerowo, że robi/nie robi badań....argumentów jest mnóstwo !!!

Najlepszym wyjściem wg mnie jest pojeździć po wystawach, poznać hodowców ( rożnych, nie tylko tych z kółka adoracyjnego ) , odwiedzić ich w domu, zobaczyć warunki a potem samemu zdecydować zamiast słuchać podszeptywaczy.
Obrazek
Obrazek
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5

Postprzez Miro_70 » Cz lis 18, 10 13:32 pm

W sumie zgadzm się nie jest to takie proste - ale jak sama stwierdziłaś konkluzja jest prosta nie w papierku problem tylko w ludziach, papier nie daje żadnej gwarancji, daje tylko przypuszczenie, że wszystko będzie ok.

Moim zdaniem najważeniejsza jest tutaj etyka hodowcy bo przyznam się szczerze, że niemiałbym czasu żeby jeździć po całym kraju żeby osobiście się przekonać co do sposobu hodowli, tutaj właśnie widzę rolę takich for, które w sposób obiektywny przedstawiają fakty, a wyciaganie wniosków należy już do przyszłych nabywców.

Miro_70
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez NiN » Cz lis 18, 10 14:50 pm

Miro ale pomijasz pewna kwestie. Nikt po dziewczynie nie jedzie z tego faktu, ze kupila psa bez papierow a tylko z powodu bzdur jakie wygaduje o hodowlach, pseudohodowlach i psim nieszczesciu. Osobiscie mam to gdzies skad ma psa, ale tutaj ludize walcza jak moga z pseudo, pomagaja jak moga psom i nie wiem czy zajmujesz sie pomaganiem psom, ale jesli tak to dziwi mnie Twoje podejscie. W chwili gdy my walczymy o psy, wyciagamy je, oplacamy kombinujac kazdy grosz, gdy widzimy w jakim sa stanie, jak cierpia to gdy wejdzie osoba wmawiajaca nam, ze pseudo jest ok, ze papiery sa do dupy, ze jej nie obchodzi los rodzenstwa czy rodzicow jej psa to jak mamy reagowac? To tak jakby ktos na naszych oczach kogos mordowal a ja co? Mam z nim polemizowac rzeczowo w chwili gdy sie juz nie da? (tak wiem ze to wyolbrzymienie)

Sebastianie statystyku - sterylizacja lub kontrolowany rozrod bardzo mocno ograniczy ilosc psow w schronisku. Tak wlasnie tych bez papierow. Pomijasz w tych swoich statystykach fakt, ze psy z papierami zwykle sa drozsze, w 80% kupuja je pasjonaci i milosnicy rasy i tacy ludzie nie wyzbywaja sie problemu z byle powodu. Zatem cale te obliczenia diabli biora. Wydajac 1-3tys na psa uwazasz ze beda tak samo licznie oddawane do schronisk? No prosze Cie. Zatem nagle w schroniskach nie pojawia sie setki psow z papierami, a jedynie pozostana lub pojawia sie te wyzucane przez nielegalne pseudohodowle, po walkach psow czy innych tego typu przejsciach. Jednak gdyby prawo uleglo zmianie zakazujac rozmnazania moznaby wtedy z latwoscia scigac wszystkich ktorzy owego sie dopuszcza. Wszystko wiec ladnie, ale jesi chcesz sie wykazywac statystyka to musisz brac pod uwage kazdy wplywajacy czynnik, a te ktore wymienilam sa akurat czynnikami ksztaltujacymi. Oczywiscie, ze beda pojawiac sie psy z papierami w schronach ale sam sobie zobacz ile w Polsce jest bulikow, ile jest buli oddawanych, wyrzucanych itp i ile wsrod nich ma papiery - bardzo niewiele. Po wejsciu prawa regulujacego odsetek ten moglby sie nieco zwiekszyc, ale na pewno nie do stopnia jakiego sugerujesz.

Jest w Polsce sporo hodowli glosno pietnowanych przez innych wlascicieli buli czy hodowcow i jak sie chce to wiedziec to sie wie. Tak a propo solidarnosci.
NiN
Pomocny wiedzą: 2

Postprzez oliwka » Cz lis 18, 10 15:03 pm

Papier stanowi swiadectwo pochodzenia psa a nie gwarancje zdrowia,i daje jakąś możliwość prześledzenia kolejnych pokoleń pod kątem zdrowotnym,psychicznym itp(oczywiście jak sie dobrze pogrzebie,popyta,czy zna rasę).
A internet który był i będzie nieobiektywny jest wg. mnie ostatnim miejscem na szukanie wiedzy na temat danej hodowli,bo na czym się opierać-na tym co piszą inni hodowcy nie bardzo bo może akurat nie są z tego kółka zainteresowań,na ładnych zdjęciach szczeniaczków też raczej nie,no może wyniki wystaw coś wnoszą ale nie do końca.
Moim zdaniem należy najpierw sobie poogladać psy i hodowle na stronach,popisać majle do paru hodowcow ale nie tylko z zapytaniem o cene,wybrać ze trzech którzy najbardziej się spodobaja no i jechać osobiście porozmawiać.Zresztą z moich spostrzezeń jako wieloletniego hodowcy to nabywca szuka hodowcy o podobnych cechach charakteru do siebie i to jest słuszne bo w końcu będą mieli ze sobą kontakt przez najbliższe lata(przynajmniej tak powinno być)a cieżko się kontaktować z kimś kogo się nie lubi od pierwszego wejrzenia.
A taki ranking niepolecanych hodowli mógłby się skończyć pozwem sądowym o naruszenie dóbr osobistych i słusznie moim zdaniem.Bo niby jakie kryteria przyjąc polecania czy niepolecania danej hodowli.
Zresztą wszystko wydaje się bardzo proste dopóki się w tym nie siedzi.A w hodowli pomijając wszystko inne biologia zawsze może figla spłatać,to nie fabryka śrubek gdzie łatwo zmierzyć i policzyć.Np.jeżeli komuś się zdarzy wyhodować chore potomstwo po przebadanych rodzicach to czy należy go piętnować.Mnie się wydaje ze nie bo używajac do hodowli zdrowych przodków zrobił co się da żeby zapobiec ewentualnym wadom czy chorobom,albo jak miot wyjdzie kanalasty po pieknych rodzicach to też może się zdarzyć.Bo hodowca naturze może starać się pomagać ale nie może zmienić jej biegu.
oliwka
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez Natalia » Cz lis 18, 10 15:25 pm

Dragulcowe perypetie - viewtopic.php?f=32&t=4899&start=135

Is it true that Bullteriers grab and hold on? YES But what they most often grab and refuse to let go of is your heart.
Natalia
Bulomaniak 4
Bulomaniak 4

Postprzez NiN » Cz lis 18, 10 15:33 pm

Olivka to tez nie do konca jest takie proste. Z wiekszoscia sie oczywiscie zgadzam ale rozwaz zwykly scenariusz gdzie tak jak radzisz ktos wyszukuje sobie 3 hodowle i z nimi utrzymuje kontakt i pozniej ma podjac decyzje. Czym ma sie kierowac? Wiadomo ze pojedzie i sprawdzi warunki psow - nawet jakby bylo cos nie tak to juz hodowca sie postara zeby wszystko bylo super. Czesc hodowcow tych bardziej zapatrzonych na sprzedanie jak najwiecej i jak najdrozej bedzie rowniez bardzo milych dla potencjalnego nabywcy. Jesli wybierzesz 3 a nie znasz sie na rodowodach, nie wiesz jaka linia moze niesc jakie choroby, nie wiesz u ktorego hodowcy idzie masowka, gdzie nie liczy sie eksterier, gdzie psy dozywaja max 4 lat i co gdy wsrod swoich 3 bedziesz miec takich samych ewenementow? Kicha ;) To ja juz wole jak hodowca jest opryskliwy, jak mnie dokladnie sprawdza, jak nie jest pewien czy chce komus psa sprzedac bo to czesto swiadczy o tym ze bardziej mu zalezy na dobrym domu dla psa niz na kasie. W kazdej ze stron moze wyjsc naciagacz lub osoba majaca za nic swoje zwierzeta i traktujaca je jak maszynke do robienia pieniedzy. Internet czesto sieje rozne bzdury, ale mozna poznac wielu ludzi ktorzy lata siedza juz w bulkach i nie hoduja, mozna poznac hodowcow, popatrzec jak dbaja o psy, ktory z nich np. chadza z psami na spacery, a nie tylko daje zdjecia z domu czy ogrodu, mozna wyszukac infa jaki hodowca jak reaguje na zle warunki sprzedanych zwierzat, czy odbiera psa, czy nie interesuje go ze jego szczeniak np. trafil na allegro. Dla mnie to bardzo dluga i meczaca droga. Wiekszosc ludzi nie ma czasu i wlasnie pokieruje sie pierwszym lepszym ogloszeniem i kupi psa. Ja obserwuje to juz 2 lata i szczerze powiem, ze bardzo niewiele jest hodowli w tym kaju od ktorych moglabym kupic w przyszlosci psa - tak na palcach jednej reki moge zliczyc.
NiN

Postprzez sebastiandub » Cz lis 18, 10 15:41 pm

Ostatnio edytowano Cz lis 18, 10 15:51 pm przez sebastiandub, łącznie edytowano 1 raz
dorosle ASTy z calym uchem nie podobaja mi sie! Pit z calym uchem - nie mam nic przeciwko, lecz AST to juz nie 'to'.
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez Miro_70 » Cz lis 18, 10 15:48 pm

Nin - powiem tak, rozumiem emocje jakie wzbudza ten temat, ale to nie znaczy ze muszę walić między oczy, ponieważ puściły mi nerwy. Ogólnie zgadzam się z argumentami, tylko chodzi mi o styl - ot co.

Wracając do mozliwości zakupu psa i rozeznania w hodowlach to zgadzam się z Tobą NiN, własnie o opinie takich osób, które same nie są hodowcami ale od długiego czasu siedzą w temacie chciałbym uzyskiwać informacje, to jest najcenniejsza wiedza. Jasne każdy musi sam wyciągać wnioski i podejmować ostatecznie decyzje, ale takie osoby mogą w tym pomóc.

Co do koleżanki, która kupiła psa z pseudohodowli- ona i tak podjęłaby taką decyzję, ponieważ usprawiedliwiła się przed sobą stwierdzając, że ratuje takie szczeniaki i nie ma sensu więcej na ten temat dyskutować (przynajmniej w jej kontekscie).

Miro_70
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez NiN » Cz lis 18, 10 15:50 pm

Tak biora szlag bo robiles te wyliczenia wzgledem sterylizacji psow nierasowych, ktorych liczba narodzin obnizy sie diametralnie , co przy minimalnym wzroscie ilosci psow rasowych w schronie da mimo wszystko znaczacy spadek psow bezspanskich.
NiN

Postprzez sebastiandub » Cz lis 18, 10 15:54 pm

Posluchaj prosze :633:
jesli juz by nie bylo psow bez rodowodu,czyli bylyby tylko rodowodowe,a psow w polsce byloby 100 000,to ile byloby porzuconych w schroniskach?Ileś,i nie 7,tylko troszke wiecej,wiec prosze wyjasnij mi swoj wywod,podaj jakies cyfry
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez Miro_70 » Cz lis 18, 10 16:19 pm

Myślę, że nie ma co się łudzić ilość psiaków w schroniskach będzie zawsze na wysokim poziomie. Ekonomia jest nieubłagana, zawsze znajdą się osoby, które wolą kupić taniej. Myślę, że również rozwój zwykłych hodowli przyczyni sie do tego zjawiska ponieważ ceny spadając umożliwią zakup piesków przez większą liczbę osób. Wśród tych osób zapewne znajdzie się odsetek, który później porzuci psiaka.

Więc nie ma co się łudzić tego zjawiska tak do końca nie da się wyeliminować.

Miro_70
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez Jaga » Cz lis 18, 10 16:26 pm

http://www.tridacna.republika.pl
Obrazek
Prawd jest tyle ile doop - każdy ma swoją!
Jaga

Postprzez sebastiandub » Cz lis 18, 10 17:51 pm

moznaby dodac,że zgodnie z zasadą,że układ dąży do równowagi,im mniej będzie pseudohodowli,tym więcej będzie rozmnażalni działających zgodnie z regulaminem PZwK,tylko po to ,żeby zaspokoić potrzeby rynku.oczywiście lepsze jest to drugie,jako mniejsze zło..
sebastiandub
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytajnik czyli zielono mi :)