NIE CHCE CHODZIC NA DWORZU....

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.
Madzia
Bulomaniak
Bulomaniak

NIE CHCE CHODZIC NA DWORZU....

Post autor: Madzia »

witajcie. od niedzieli mam 2 panienke bulowa w domu, ktora nie chce za nic chodzic. starsza Astra ma prawie 2 lata,mlodsza 4,5 m-ca. mieszkala w domku i byla wypuszczana na podworko bez obrozy i smyczy.

problem pojawia sie ze sunia

1)nie chce chodzic na klatce po schodach-w domu biega cale dnie...

2)po zniesieniu jej na dwor po kostce wylozonej przed blokiem nie chce chodzic. jak ja zaniose na trawe to tak zaczyna chodzic, ale tez nie jest za specjalnie zadowolona.

probowalam proszac, sila smakolykami i nic... od tygodnia nosze ja na rekach.. i juz powoli mnie rece bola.

prosze pomozcie.

w niedziele jade do psiego przedszkola moze tam cos pomoga
swinka
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Post autor: swinka »

Po prostu się boi :!: Trzeba małymi kroczkami... mała jest w nowym miejscu, wszystko takie nie znane i straszne... w końcu do wszystkiego się przyzwyczai :D
Życiowo czyli melanżowo:)
Madzia
Bulomaniak
Bulomaniak

las tez jest dla niej nowy i sie nie boi... trawa pod blokiem tez jest fajna tylko zeby do niej dotrzec trzeba przejsc po asfalcie a ona nie chce za nic isc..... :(
agusia_cch

Post autor: agusia_cch »

skoro smaki nie dzialaja... lubi np pilke? pobaw sie z nia pilka na trawie ( niech za nia biega ) nagle rzuc/kulnij ja w strone asfaltu, na pewno po nia poleci ;)
Madzia
Bulomaniak
Bulomaniak

ok.... jakos wraca pod klatke tylko nie chce isc jak z nia wychodze... w powrotna strone wraca. staje pod klatka i czeka az ja wniose...pomimo iz w domu biega sama po schodach:/
Awatar użytkownika
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Post autor: Agniecha »

Moja suka tak samo nie chciała chodzić po betonie, a tylko po miękkim. Nie wiem czy było to spowodowane tym, że w rodzinnym domu był tylko ogród i nie znała chodników. Najpierw układałam trasy spacerów po trawnikach, później dołączałam takie utwardzone drogi, a teraz już śmiga bez problemu po betonie.

Edit:

I też był problem z wyjściem spod bramy, dlatego najpierw wynosiłam ją na podwórko obok i tam już szła.
Madzia
Bulomaniak
Bulomaniak

dzieki za pomoc.dziwne bo druga suka chodzi od malego i wszystko ok.

martwie sie bo mini ciezka, z kazdym dniem coraz ciezsza a ja nie moge codziennie nosic psa:/
Awatar użytkownika
Agniecha
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Post autor: Agniecha »

No 4,5 miesiąca to nie 2 więc waży zapewne o wiele więcej niż moja.
Madzia
Bulomaniak
Bulomaniak

w poniedzialek u weta ja zwaze ale tak chcialabym zeby juz chodzila sama na smyczy i po chodniku ze nei mozecie sobie wyobrazic. za nic nie chce brac przykladu ze starszej kolezanki
Marcislava
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: Marcislava »

załóż jej smycz i powoli, stanowczo ale bez szarpania przeprowadz przez kostke kilka razy. Jasne, bedzie sie opierac na poczatku ale zachowaj sie stanowczo. Za bardzo sie rozczulasz - szczeniak to widzi i wykorzystuje. Raz sie zaparla a teraz ja nosisz na rekach.
Madzia
Bulomaniak
Bulomaniak

nie rozczulam sie tylko nie ma nic gorsZego niz ciaganei za soba duzego psa. ona sie strasznie zapiera i za nic w swiecie nie chce chodzic..
Awatar użytkownika
kwiatek123
Bulomaniak
Bulomaniak

Re: NIE CHCE CHODZIC NA DWORZU....

Post autor: kwiatek123 »

Dałaś jej troche czasu na oswojenie się z otoczeniem? Nie można próbować na siłę aż tak, chociaż inaczej się nie da, ale pies może sie zrazić, wystraszyć i naprawde ciezko bedzie Ci go wyprowadzać bez żadnych oporów.
ODPOWIEDZ