hiperkeratoza skory
-
agusia_cch
hiperkeratoza skory
wczoraj u Snoopy'ego wet zdiagnozowal hiperkeratoze, zaczelo sie od tego ze pojawily mu sie krostki, i w tych miejscach wypadala mu siersc, dostal antybiotyk, witaminy, i cynk i powinno raz dwa przejsc. mial ktorys z Waszych psiakow to?
-
agusia_cch
nie przeszlo... dostal antybiotyk (zastrzyk u weta) i FORCID dalej nie przechodzilo... zaczeky sie pojawiac krostki z ropa... pobrano probki na posiew... okazalo sie ze ma 2 gronkowce i paciorkowca, przedluzono nam na kolejne dwa tygodnie FORCID, kazano kapac w szamponie jodoforowym, powiedziano, ze mamy przyjsc na kontrole, ale ze przejdzie malemu po tym... zostalo 13 dni do konca drugiego FORCIDU i jest coraz gorzej... co sadzicie? na antybiogramie wyszlo, ze moze byc leczony entrofloksacyna, amoksycylina oraz marbafloksacyna.
Aga! Napisz mi od początku jak to wyglądało ze Snoopim. Mojej Kosmos od kilku dni zaczęły wychodzić jakieś gulki, ale w tych miejscach gdzie skóra miała kontakt z szelkami. Gulki z czasem tak jakby troszkę ropiały, później pojawiają się strupki. Zaczęłam podawać jej "calcium" i smaruję
" tribiotykiem", wydaje mi się, że leki działają:) Jest teraz ogromna wilgoć, szelki cały czas mokre na spacerze, ocierały się o skórę...nie wiem czy to powód
:idea:Mam nadzieję, że tak...
" tribiotykiem", wydaje mi się, że leki działają:) Jest teraz ogromna wilgoć, szelki cały czas mokre na spacerze, ocierały się o skórę...nie wiem czy to powód
Życiowo czyli melanżowo:)
-
agusia_cch
-
Anita
- Pomocny wiedzą: 3

- Kontakt:
Hiperkeratoza (łac. hyperkeratosis) jest zaburzonym procesem keratynizacji,
przejawiającym się w nadmiernym rogowaceniu warstw naskórka.
Nieodpowiednia pielęgnacja, brak lipidów w naskórku, zaburzona
gospodarka wodna, zła budowa stopy, nieodpowiednie obuwie,
nadwaga – są to podstawowe przyczyny powstawania zarówno modzeli,
odcisków, jak i innego rodzaju zrogowaceń.
Jesteście pewni,że Wasze psy to mają? Z opisów nie widzę żeby któremuś psu rogowaciała skóra, robiły się modzele, twardniały opuszki.
Te krostki z białym lub czerwonym płynem to może być wyprysk alergiczny.
przejawiającym się w nadmiernym rogowaceniu warstw naskórka.
Nieodpowiednia pielęgnacja, brak lipidów w naskórku, zaburzona
gospodarka wodna, zła budowa stopy, nieodpowiednie obuwie,
nadwaga – są to podstawowe przyczyny powstawania zarówno modzeli,
odcisków, jak i innego rodzaju zrogowaceń.
Jesteście pewni,że Wasze psy to mają? Z opisów nie widzę żeby któremuś psu rogowaciała skóra, robiły się modzele, twardniały opuszki.
Te krostki z białym lub czerwonym płynem to może być wyprysk alergiczny.
-
agusia_cch
-
agusia_cch
<QUOTE author="agusia_cch"><s>
</QUOTE> oni tu nie wiedzą co mu jest wydaję pieniądze i wiecznie ma sterydy,dzisiaj go czesałam i na grzbiecie pojechałam mu po tym wrzodzie i aż prysł krwią,wet mówi że to możliwe alergia na drób,bo zmieniłam mu karmę gdzie jest napisane 100 procent drobiu i od tego się zaczęło a zawsze był karmiony barankiem i było wszystko ok kazał czekać tydzień jak nie przejdzie to będą robić ogólne badaniaagusia_cch pisze:</s>ale wiecie juz, ze to hiperkeratoza, czy to samo - chodzi o to, ze tak samo to wyglada?
<QUOTE author="mati074"><s>
nie no, nie podejrzewałam że ma pasażerów na gapę
, to był ogólny odzew
</QUOTE>mati074 pisze:</s><QUOTE author="MKK"><s></QUOTE> nie on nie ma, miał styczność z pchłą u znajomych on ma na sobie te różniste preparaty na pchły,kleszcze itd i jedna go udziabała i efekt alergia na pchłeMKK pisze:</s>no to bij szachrajki!!!![]()
nie no, nie podejrzewałam że ma pasażerów na gapę