obowiązkowe książki przed zakupem bula

dział dla pytających przed zakupem bula :)
Awatar użytkownika
megmegi
Bulomaniak
Bulomaniak

obowiązkowe książki przed zakupem bula

Post autor: megmegi »

poradźcie proszę doświadczeni, które książki trzeba bezwzględnie przeczytać przed zakupem pierwszego bula. nie chodzi mi o instruktarzowe podręczniki do szkolenia - tylko taki temat znalazłam juz na tym forum, ale o wiedzę na temat psychiki psa, etapów rozwoju i socjalizacji. ksiazek jest sporo, ale jak wybrac prawidlowo by nie zlapac sie na przestarzale poglady i złe interpretacje psich zachowań? chodzi mi o wiedze ponadpodstawową ale jednak nie bardzo naukową. piszcie proszę jeśli znacie wartościowe publikacje.
Awatar użytkownika
Natalia
Bulomaniak 4
Bulomaniak 4

Post autor: Natalia »

Ja prześlę linka do strony którą ja wertowałam przed, po i w trakcie :D 8) :lol:

http://e-bullterrier.pl/index.php?PHPSE ... b10f6e588f text="http://e-bullterrier.pl/index.php?PHPSE ... b10f6e588fhttp://e-bullterrier.pl/index.php?PHPSESSID=5c615c076be632f2cbd047b10f6e588f>

A teraz czytam wskazówki i dobre rady z tej strony

http://members.westnet.com.au/b-m/
Awatar użytkownika
megmegi
Bulomaniak
Bulomaniak

e-bullterrier jest w użyciu :) a czy znacie jeszcze jakieś pożyteczne książki, coś w stylu ulepszony John Fisher może?
MAG
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Post autor: MAG »

Wydaje mi się że najlepszą książką jest to FORUM 8)

Masz pytanie zadaj je a napewno któryś z forumowiczów będzie znał odpowiedź :)

książki to tylko zapisane kartki z opracowań iluś tam obserwatorów a tu poprostu doświadczenie :idea:

pozdrawiam :D

ps.ja też jestem początkującym posiadaczem małej bullinki ale pytam i się dowiaduję tego co jest mi nieznane ale potrzebne by ją wychować jak najlepiej(choć psy w moim domu byly przez dwadzieścia lat) :idea:
Awatar użytkownika
megmegi
Bulomaniak
Bulomaniak

ależ oczywiście :) tylko, że forum swoją drogą, tak jak i weterynarz, hodowca i znajomi, którzy mają bullowate ale jednak chciałabym trochę mądrej teorii poczytać... :) wielu pytań nie zadam bo nie przyjdą mi do głowy dopóki nie stanę przed konkretnym problemem a książka może mnie nakierować na różne ważne rzeczy. może coś jeszcze polecicie?
MAG
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Post autor: MAG »

Tak naprawdę to problemy przychodzą jak już masz tego swojego ukochanego bulla :lol: bo żadna książka nie przewidzi na jakie problemy z psiakem trafisz :619:
alpurczino

Post autor: alpurczino »

MAG święta racja :D

ale jak będziesz miała bula a on zrobi coś czego nie będziesz umiała zinterpretować ,wtedy możesz zadzwonić do hodowcy , przynajmniej my tak robiliśmy
MoKu
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: MoKu »

Myślę, że przed zakupem bulka warto przeczytać blog forumowej Żmiji - "Fifi- wychowanie małego bulla", poczytać trochę o dietach- tu polecam to forum, zdecydować się jaką metodą wychowawczą poprowadzimy bulika. Przeczytanie wielu różnych pozycji czasem może "zamieszać w głowie" :wink: - tym bardziej, że na rynku jest wiele bardziej lub mniej wartościowych książek, a i podejście do tematu w nich różne :roll: Jak psiak się pojawi to pytania przyjdą same, często takie których się nie podziewamy :) Mi w zrozumieniu mojej suni pomógł "Strachopies" Grzegorza Firlita - to mogę polecić... :D
Awatar użytkownika
megmegi
Bulomaniak
Bulomaniak

pan Grzegorz to chyba nasz forumowicz... :) czy książka dotyczy tylko problemów z lękiem i stresem?

z hodowca jestem cały czas w kontakcie i zamęczam pytaniami (jesli mi coś przychodzi do głowy) ale i tak chciałabym poczytać coś sensownego i obszerniejszego o psiej psychice. czekac ze wszystkim jak juz bulion bedzie to troche ryzykowne. po co samemu stwarzac niektóre problematyczne sytuacje jesli mozna dzieki ksiazkom od początku lepiej rozumiec swojego psa i reagować bez opóźnienia. na pewno coś czytaliście albo czytacie obecnie. może ktoś zdradzi coś jeszcze...? :)

moze zamieszam teraz troche ale zadziwiaja mnie niektóre posty na tym forum, gdy ludzie nie rozumieją i lekceważa pewne oczywiste złe sygnały i z prostych do skorygowania rzeczy doprowadzają do poważnych problemów. moja bulinka dopiero ma sie niedługo urodzić. bede z nia chodzic do psiego przedszkola ale chce tez znac troche teorii dotyczacej zachowań psów, w przypadku buli to chyba szczególniej wskazane. podpowiedzcie coś jeśli uważacie za wartościowe.
Marcislava
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: Marcislava »

<t>
MoKu pisze:Myślę, że przed zakupem bulka warto przeczytać blog forumowej Żmiji - "Fifi- wychowanie małego bulla", poczytać trochę o dietach- tu polecam to forum, zdecydować się jaką metodą wychowawczą poprowadzimy bulika. Przeczytanie wielu różnych pozycji czasem może "zamieszać w głowie" :wink: - tym bardziej, że na rynku jest wiele bardziej lub mniej wartościowych książek, a i podejście do tematu w nich różne
Zgadzam się, blogi i fora sa duzo lepsze od ksiazek, znajdziesz tam duzo praktyki, ktorej w ksiazkach czasem brakuje.
Ja przeczytalam strasznie duzo przed przyjsciem Yoga do naszego domu i powiem Ci ze z perspektywy czasu, najlepszy obraz tego co bedzie i jak sobie z tym radzic daly mi wypowiedzi na forum. Oczywiscie pomoc Hodowcy tez jest nieoceniona, bo w koncu on zna twoje Bull-Dziecko i jego charakter.</t>
ODPOWIEDZ