NIEPRAWIDŁOWY ZGRYZ
NIEPRAWIDŁOWY ZGRYZ
Witam
Mam taki problem. Właśnie dzisiaj byłem u weterynarza z moim 3 miesięcznym szczeniakiem. I powiedział że ma wadę zgryu. Ma bardziej górną żuchwę wysuniętą do przodu o ok 0,5 cm. Dolne kiełki wchodzą trochę w dziąsła górnej szczęki. Czy jak będzie miał stałe zęby to czy będzie wszystko normalnie czy będzie miał problemy. POZDRAWIAM
Mam taki problem. Właśnie dzisiaj byłem u weterynarza z moim 3 miesięcznym szczeniakiem. I powiedział że ma wadę zgryu. Ma bardziej górną żuchwę wysuniętą do przodu o ok 0,5 cm. Dolne kiełki wchodzą trochę w dziąsła górnej szczęki. Czy jak będzie miał stałe zęby to czy będzie wszystko normalnie czy będzie miał problemy. POZDRAWIAM
-
Gothika
Re: Wada zgryzu
<QUOTE author="Formoza"><s>
mój pies jak był w takim wieku, tez miał lekki tyłozgryz, ale chyba troche mniej niz Twój psiak albo i tak samo <I><s></s>( w milimetrach nie umiem podac, bo juz nie pamiętam ) </I>, w kazdym razie po zmianie zebów na stałe zgryz mu się "naprawił" ma idelane nozyce teraz, myslę ze i u Twojego psiaka będzie podobnie
</QUOTE>Formoza pisze:</s>Witam
mój pies jak był w takim wieku, tez miał lekki tyłozgryz, ale chyba troche mniej niz Twój psiak albo i tak samo <I><s></s>( w milimetrach nie umiem podac, bo juz nie pamiętam ) </I>, w kazdym razie po zmianie zebów na stałe zgryz mu się "naprawił" ma idelane nozyce teraz, myslę ze i u Twojego psiaka będzie podobnie
-
Gothika
nieprawda, bo jak górne sa przed dolnymi to juz bardzo powazna wada zgryzu tez tyłozgryz - ale to sie jeszcze chyba jakos inaczej fachowo nazywa, niestety nie wiem jak i taki zgryz to sam raczej sie nie naprawi.
Twój psiak ma <B><s></s>mały tyłozgryz </B>, a to co innego
</QUOTE>Formoza pisze:</s>Dzięki za odpowiedź ale jak patrzyłem na zdjęciach to tyłozgryz charakteryzuje się tym że kły górne sa przed dolnymi a Rocky 2 tak nie ma.
nieprawda, bo jak górne sa przed dolnymi to juz bardzo powazna wada zgryzu tez tyłozgryz - ale to sie jeszcze chyba jakos inaczej fachowo nazywa, niestety nie wiem jak i taki zgryz to sam raczej sie nie naprawi.
Twój psiak ma <B><s></s>mały tyłozgryz </B>, a to co innego
-
Gothika
<QUOTE author="Żmija"><s>
słyszałam opinię, ze do 0,5 cm u szczeniaka z mleczakami bez przesunięcia kłów to jest mały tyłozgryz. Ale moze niech ktoś sie jeszcze wypowie z Hodowców do jakich wymiarów ten tyłozgryz u szczeniaka jest rzeczywiscie małym i skoryguje sie sam.
W kazdym razie Cerber jak był malutki miał podobnie jak psiak Formozy i wet gdy oglądał Cerbera powiedział mi ze to mały tyłozgryz i mam sie nie martwic, po wymianie zebów sie zmieni i rzeczywiscie, teraz ma OK
</QUOTE>Żmija pisze:</s>Czy pól centymetra to mało?Pytam, bo nie wiem.
słyszałam opinię, ze do 0,5 cm u szczeniaka z mleczakami bez przesunięcia kłów to jest mały tyłozgryz. Ale moze niech ktoś sie jeszcze wypowie z Hodowców do jakich wymiarów ten tyłozgryz u szczeniaka jest rzeczywiscie małym i skoryguje sie sam.
W kazdym razie Cerber jak był malutki miał podobnie jak psiak Formozy i wet gdy oglądał Cerbera powiedział mi ze to mały tyłozgryz i mam sie nie martwic, po wymianie zebów sie zmieni i rzeczywiscie, teraz ma OK
-
niezwyciężona
-
MiMi
ja bym nie pisała "na pewno", ale mysle ze jest duze prawdopodobienstwo ze będą ok.
wydaje mi się, że wiele zalezy od:
- linii
- od jakosci głowy i jej możliwosci do zakrzywiania się
pol cm wydaje mi się dość fajną rezerwą u szczenięcia, widziałam już tyłozgryz ok. 2,5cm i to była naprawdę okropna wada, niemniej pies miał głowe zupełnie płaską. nie tworzyłabym jednak 'regul pewnych' co do zębow.
wydaje mi się, że wiele zalezy od:
- linii
- od jakosci głowy i jej możliwosci do zakrzywiania się
pol cm wydaje mi się dość fajną rezerwą u szczenięcia, widziałam już tyłozgryz ok. 2,5cm i to była naprawdę okropna wada, niemniej pies miał głowe zupełnie płaską. nie tworzyłabym jednak 'regul pewnych' co do zębow.
- ex se natus
- Pomocny wiedzą: 4

- Kontakt:
Re: Wada zgryzu
żuchwa jest tylko jedna, nie ma górnej i dolnej żuchwy.........
</QUOTE>Formoza pisze:</s> Ma bardziej górną żuchwę wysuniętą do przodu
żuchwa jest tylko jedna, nie ma górnej i dolnej żuchwy.........
-
Skoli83
- Pomocny wiedzą: 3

- Kontakt:
PRZODOZGRYZ - Proszę o poradę
Mój piesek (prawie 6 miesięcy) ma przodozgryz ok 3mm, zęby z górnej szczęki są zawinięte do tyłu, nie są ustawione prostopadle do tych dolnych. Chciałbym się od was dowiedzieć, bo kupiłem Harrego z zamiarem wystawiania na wystawach, co nie znaczy, czy to go całkowicie eliminuje z wystaw. Czy ma on szansę na zdobycie jakiejś oceny doskonałej z taką wadą.Z góry dziękuje za pomoc - pozdrawiam.
-
SAURON