padaczka u psa

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
agati&maciek
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: agati&maciek »

Padaczka może sie ujawnic w różnym wieku i raczej nie bedzie spowodowana tą naroślą - ewentualnie jakiś guz w mózgu może uciskac i wywoływać napady przypominające epilepsję ale na pewno nie cos z zewnątrz. Koniecznie zgłoście się do weterynarza, który przeprowadzi badania (EEG - to przeprowadza się u ludzi, u psów tez, z tym że w lepszych klinikach mają sprzęt) i przepisze leki. Ludzie dostają leki psychotropowe, psy pewnie też.

Ktoś z forum ma psa z padaczką więc pewnie napisze jak przebiagało to u niego.

Padaczke trzeba leczyc, inaczej ataków bedzie coraz więcej.
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10731;131/st/20090405/e/Antek+is+with+us/dt/6/k/59df/event.png[/img]
Awatar użytkownika
multicryl
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Post autor: multicryl »

Zanim zamieszkał z nami nasz bull mieliśmy sunię owczarka - mieszaniec znaleziona w lesie ktoś ją tam po prostu wyrzucił.

Ta sunia cierpiała na padaczkę ,ale lekarz leków nie przepisał tylko kazał wyeliminować powody ataków.Okazało się że następują po dużym wysiłku jak zabawa z patykiem czy piłkom ,pełna kontrola i ataki praktycznie ustały.

Padaczka to bardzo złożony problem i każdy inny i inne podłoża , ale na pewno nie narośl na głowie. Trzeba zrobić badania i zaobserwować w jakich sytuacjach są ataki i je zminimalizować a najlepiej wykluczyć.
Kasia
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: Kasia »

Jamnik mojego męża miał padaczkę. Lekarz twierdził, że to z powodu jamniczych kłopotów z kręgosłupem. Przeżył na lekach 4 lata, ale w końcu na skutek komplikacji niestety trzeba było go uśpić, bo tak cierpiał.
Tekla i ja
ODPOWIEDZ