Witam serdecznie!
Od dwóch tygodni mieszka z nami Leon.Ma 11 tygodni. Przez półtora tygodnia nie sprawiał żadnych problemów,był przyjazny w stosunku do wszystkich członków rodziny.Kilka dni temu zaczął powarkiwać na mojego 8 letniego syna,kiedy ten go głaskał albo gdy np. odsuwał go od szafki w kuchni. Dodam, że mój syn jest bardzo delikatny w stosunku do zwierząt, nigdy ich nie drażni ani nie bije.Pies nie zachowuje się w ten sposób w stosunku do nikogo innego.
Dzisiaj też zdarzyła się nieprzyjemna sytuacja.Mój syn jest chory i leży w łóżku.Kiedy wyszłam na chwilę z pokoju,Leon zaczął jak zwykle wcinać wykładzinę.Syn zawołał, żeby przestał ,a wtedy pies wskoczył na łóżko i go ugryzł.Raczej nie był zły,tylko nadmiernie rozbawiony, bo gdy wzięłam go na ręce żeby wyprowadzić go z pokoju,też próbował mnie kąsać, chociaż zwykle jest wobec mnie posłuszny i uległy.
Niemniej jego zachowanie w stosunku do dziecka niepokoi mnie.
W hodowli pies miał kontakt z małymi dziećmi.
Na codzień nie przejawia agresji, jest wielkim pieszczochem,przychodzi chętnie do wszystkich członków rodziny, do syna również.
Bardzo proszę o poradę, jak postępować z Leonem.
szczeniak powarkuje - co robic?
-
klara_veritas
- Pomocny wiedzą: 3

- Kontakt:
Psiak rozszalał się dopiero po pewnym czasie, bo wpierw musiał się u was zadomowić i poczuć na tyle pewnie aby pokazać na co go stać
pytanie za 100pkt. czy miałas już kiedyś bullka? Jest to pytanie zasadnicze, bo jeśli nigdy nie miałaś bulla to możesz nie odróżnic zwykłego bullowego rozbrykania, gdzie kłapanie szczekami na lewo i prawo jest całkiem normlane. I możesz zbyt brać do siebie rozbrykanie, które u bulli przejaiwa sie nieco brutalniej niż u innych ras i dla osoby która ma pierwszy raz z tym do czynienia może sie to wydawać straszne, przerażające i jako typowy objaw agresji. Natomiast jesli to nie twój pierwszy bull i z całą pewnością możesz stwierdzić że nie jest to w granicach normalnego bullowego szczenięcego zachowania to mamy problem
a może masz możliwośc nagrania takiej akcji i wklejenia filmiku na forum??
Basia & Cerberek, czyli: "nieskazitelnie biały pies o urodzie młodego prosięcia" (zwany również Serkiem;) ) [img]http://republika.pl/wesoklan/doggie.gif[/img]
Nigdy nie miałam bulika,poporzednim naszym pieskiem był malamute.
Leon generalnie jest posłuszny i nawet spesjalnie nie bryka.Staram się, zeby wyszalał się z nami w ogrodzie a nie w domu.Pilnuję również dzieci,żeby nie prowokowały go do nadmiernego rozbrykania np. biegając po domu.Trudnoby mi było nagrać taką akcję,bo do tej pory zdarzyło się to może ze cztery razy i w zupełnie różnych sytuacjach.Jedynym wspólnym mianownikiemjest mój syn.Poza tymi momentami pies zachowuje się przylepnie, włazi na kolana,merda ogonem, liże po rękach i nawet specjalnie nie szaleje.Raczej sporo śpi.
Leon generalnie jest posłuszny i nawet spesjalnie nie bryka.Staram się, zeby wyszalał się z nami w ogrodzie a nie w domu.Pilnuję również dzieci,żeby nie prowokowały go do nadmiernego rozbrykania np. biegając po domu.Trudnoby mi było nagrać taką akcję,bo do tej pory zdarzyło się to może ze cztery razy i w zupełnie różnych sytuacjach.Jedynym wspólnym mianownikiemjest mój syn.Poza tymi momentami pies zachowuje się przylepnie, włazi na kolana,merda ogonem, liże po rękach i nawet specjalnie nie szaleje.Raczej sporo śpi.
Masz w podpisie k/Warszawy, radzę skontaktować się ze Żmiją (zajmuje się szkoleniami i prostowaniem problematycznych psów), jest z Warszawy.
Net raczej słabo nadaje się do rozważania wszystkich niuansów takiej sytuacji.
Net raczej słabo nadaje się do rozważania wszystkich niuansów takiej sytuacji.
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...
psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...
psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
-
niezwyciężona
i taka moja mala rada odnoscnie tego ze rowniez poprzednie moje psy byly malamutami.
sa to zupelnie rozne rasy i wymagaja troszke innego postepowania. roznia sie charakterem, stosunkiem do otoczenia. jak rownizez wymagaja troszke innego sposobu szkolenia i kontaktowania sie z czlwoeikiem. malamuty poza tym jest bardziej niiezlezna rasa i trzeba wziac to pod uwage. jest mnowstwo informacji o wychowaniu i postepowaniu z bulikiem n forum- mysle ze bedzie sie dobrze czytac
powodzenia w pokonaniu klopotu z maluchem
powodzenia w pokonaniu klopotu z maluchem