[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
Bulterier Forum • Zobacz wątek - Bullterier pierwszym psem
Bulterier SerwisBulterier Forum Polskie Forum Miłośników Rasy Bulterier

Bullterier pierwszym psem

dział dla pytających przed zakupem bula :)

Bullterier pierwszym psem

Postprzez pietrycha2 » So lis 14, 09 22:34 pm

Moi rodzice poznali pewnego lekarza weterynajrii ktory zna sie na psach.
Adoptuje rottweilery od wlascicieli ktorzy sobie z nimi nie radzili i je wychodzwuje
(mowi ze z tymi psami najlepiej mu sie pracuje bo sa madre).
Ale tez mama musiala wtracic do rozmowy temat ze bede mial bullteriera na wiosne. Ten oczywiscie odradzil, poniewaz bedzie to moj pierwszy pies i ni emam doswiadczenia.
Z tego co zrozumialem na Beuderszafcie byliscie ze mnie zadowoleni, ze sie staram i ze mam do tego dobre podejscie.
Ale czy takie gadanie "bo z zasady bule maja wyostrzony instynkt dominacji..." pokrywa sie z praktyką ?
Wiem ze nierozsadnie jednak brac takiego psa na poczatek lecz ja zamierzam poswiecic mu wiekszosc mojego wolngeo czasu ktorego mam naprawde wiele wiec czy naprawde malo mozliwe jest ze nawet jesli sie bede staral, wraze wypadku bede siegal po pomoc specjalistow to ten pies i tak bedzie nad nami (rodzina) dominowal, bedzie nieposluszny i niewierny ?
Prosze jesli nie mam racji to wytlumaczcie mi jak to jest.. poprostu szaleje za ta rasa ale wole wiedziec teraz czy nawet jesli sie naprawde postaram to nie uda mi sie wychodzwanie, niz pozniej byc zdolowany. Ten pan doradzil buldoga francuzkiego :D ale taki psiak jest wykluczony... nawet jesli bullterier to pies nie dla mnie to i tak nie zmienie zdania ze jest to najwspanialsza rasa psów
WIEC CZY BULLTERIER NIE MOZE BYC PIERWSZYM PSEM DLA 15 LATKA ? :!:

pietrycha2
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez Ola » So lis 14, 09 23:13 pm

Lek. wet. mówisz... pewnie jakiś kumpel dr Cichonia :?
A jeśli pies śpi z Tobą w łóżku i wybiega przez drzwi przed Tobą to uwierz mi wcale nie oznacza, że Cię zdominował.
To są teriery. I w tym cały problem. Są uparte i mają swoje zdanie na każdy temat. Cierpliwość & Konsekwencja. Czynią cuda ;)
Nie udało nam się dziś spotkać, szkoda. Moja Bastia jest ciężkim psem, jeśli po poznaniu jej stwierdziłbyś, że to pies dla Ciebie, jeśli poradziłbyś sobie z nią to nie ma co słuchać znajomych znajomych. Czekam na Twoją wizytę w Olsztynie.
Co do wieku... Myślę, że co poniektórym 40 latkom powinno się odebrać psy. Nie uważam, że wiek ma aż tak duże znaczenie, bardziej Twoje zaangażowanie i odpowiedzialność. Zastanawiam się co będzie jeśli pies będzie wymagał porządnego szkolenia/terapii behawioralnej. Zająłbyś się tym? Bo ja nie mam już 15 lat a momentami mnie to przerastało...

Ola
Pomocny wiedzą: 3

Postprzez nadine22 » So lis 14, 09 23:36 pm

Zosik też jest moim pierwszym psem - powiem tak, lekko nie było bo moje podejście do psów było na początku nie bardzo :lol: :oops: ... ale jak to powiedziała moją przyjaciółka "border też wlazłby Ci na głowę" ;) - więc to pewnie nie tylko kwestia rasy. Ale daliśmy radę bo nam zależało i chcieliśmy. Myślę, że ważne jest żebyś wiedział czy masz pełne wsparcie rodziców. Czy w razie potrzeby szkolenia czy konsultacji z psim terapeutą wspomogą Cię finansowo i będą "współpracować" i stosować się do wskazówek. Najważniejsze żeby wszystkim zależało i będzie dobrze :D
Obrazek
nadine22

Postprzez gośka » N lis 15, 09 7:43 am

racja Ola :) Co do dominacji to zależy co Ci się trafi ;) a co do życia z bullem to zamknij oczy i wyobraź sobie,że masz dzidzi.Otwórz oczy i uświadom sobie,że właśnie tak to jest z bulami :):

gośka
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Postprzez pietrycha2 » N lis 15, 09 11:28 am

Uff... dziek iza wsparcie.
A rodzicom ciagle powtarzam, zew razie, gdybym sobie nie radzil z niektorymi zachowaniami, to bede sie zwracal o pomoc specjalistow... noi mowilem tez ze w ostatecznosci zwrocic sie mozna do behawiorysty.
Jak narazie to troche zmienili zdanie o bullku, co za bardzo mi nie sprzyja.
Ale mam dowod, ze pierwszym psem niektorych są bullki ;).
postaram sie jakos skontaktowac z tym Panem, z tego co slyszalem jest doswiadczony w swoim fachu i przyda mi sie osobista rozmowa z taka osoba... jak juz mowilem nic niezmieni mojego zdania co do bul ale moze jednak mnie przekona ze to pies nie dla mnie .. mam nadzieje ze sie dobrze sprawdze w swojej kwestii i ze wszystko jednak bedzie OK :roll:
PS: Olu jeszcze bede mial wiele okazji aby wpasc do Olsztyna... prawdopodobnie w najblizsza sobote, ale tą sprawe zalatwmy miedzy soba :)
jeszcze raz Dzieki.

pietrycha2
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez moni-alb » N lis 15, 09 13:51 pm

Co prawda mam duuuużo więcej lat, ale bulik, na którego wciąż czekam, będzie moim pierwszym psem. Po prostu - bull - albo nic :!: Nie martw się; damy radę, bedziemy się wspierać :D

moni-alb

Postprzez kleoo » N lis 15, 09 17:57 pm

Podpisuje się pod koleżankami, dużo zależy jaki bobasek Ci się trafi. Mnie się trafiło bardzo pokorne cielątko i gdybym sama nie zaniedbała jednej rzeczy i wzięła się od razu do roboty, Hades był by psem idealnym moim zdaniem. Trudno powiedzieć jaki temperament akurat Tobie się trafi, ale jaki by nie był, pracując z psem od początku dasz radę :D

kleoo
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Postprzez pietrycha2 » N lis 15, 09 19:26 pm

moni-alb ja to samo mowie rodzicom, ze nie chce inne psa niz bullterier, tylko ten m isie podoba i nie ma inncyh rownych ras bullterierowi.
Jedyna sugestia odbijajaca od mojej ulubionej rasy: "Jsli nie chcesz zebym mial bullteriera to kup mi owczarka szwajcarskiego.. ale jeszcze przed zimą"
No i jednak zostalismy przy bullterierze.
Aha i jest maly problem ... z mama oczywiscie, aczkolwiek ona ma lek przed psami ale nie taki paniczny, najbardziej sie boi tych wiekszych nawet jesli jest nie wiem jak lagodny to i tak sie ich bedzie bala...
i ona juz przed czasem mowi ze bedzie sie bać ale nie bezposrednio psa tyle ze lek przed roznymi sytuacjami zwiazanymi z psem.
cytuje: "Ty wychowasz psa i on bedzie cie szanowal a jak na przyklad przyjdzie ktos do nas i bedzie szczekal, to ja sie bede bala zamknac psa w innym pokoju zeby mnie wtedy nie pogryzl" mhm no watpie zeby pogryzl swoja Panią ;]
nastepnie: "A jak ty pojdziesz na studia, to ja bede musiala go wyprowadzac i co mam robic jesli bedzie sie rzucal do innych psów czy ludzi ?"... Jedynie ojciec jest bardziej za i umie mnie zrozumiec ale juz sie denerwuje jak caly czas powtarzam bullterier...bullterier eh jedyne jego przeciwstawienstwo: "Ten pies jest indywidualista i toleruje jednego wlasciciela [...] to jest pies dla osob, ktore same mieszkaja" moze sie to wydawac ze nie chca tego psa.. w sumie on ma byc nagroda za lepsze stopnie w szkole (narazie idzie niezle) ale w wiekszosci jest ok.. wiecej problemow nie mam.
W kazdym razie sory ze was w to wkrecam ale lepiej sie czuje jesli z kims o tym porozmawia, wole to powiedziec niz dusic w sobie.. moze wam sie to wydawac dziwne ale naprawde taka rozmowa, nawet na forum mi bardzo pomaga, bo nie mam zbytnio z kim o tym porozmawiac a rodzicow nie chce juz meczyc...
PS: jesli ktos moze to niech wyjasni mi czy to prawda co do tego co powiedzial ojciec
:? :?: :?: :!:

pietrycha2
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez kleoo » N lis 15, 09 22:18 pm

kleoo
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3

Postprzez Di83 » Pn lis 16, 09 13:58 pm

Miałam kiedyś kundelka-ale to był bardziej pies rodziców-teraz moim pierwszym psem jest bul i ja jestem za niego odpowiedzialna.Czy próbuje dominować?Nie.Czy mam z nim problemy jeżeli chodzi o wychowanie?Nie.Czy jest uparty?Nie bardziej niż ja :)
Bul może być pierwszym psem-ja nie widzę przeszkód o ile dana osoba wie na jakiego rozrabiakę i uparciucha może trafić i ile pracy i uwagi trzeba poswiecic prosiaczkowi.Wiek jest tu bez znaczenia bo ludzie 15-letni często maja lepiej poukładane w głowie niż niektórzy starsi od nich.

Di83
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Postprzez evvelin1 » Pn lis 16, 09 23:01 pm

niewazne czy to bul czy kundelek.kazdy maly psiaczek gryzie wszystko bo tak poznaje swiatek.ja mialam kiedys pekinczyka i z gryzieniem i psotami nie byl gorszy od mojej bulki ktora teraz mam.strasznie byl uparty,robil na zlosc i sie obrazal.mala wredotka :lol: ale i tak go kochalam.mimo wzystko slodka kulka :lol:

evvelin1
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez Złośnica » Wt lis 17, 09 9:38 am

Ja jestem zdania, że bulterier nie jest psem dla każdego i wcale nie jest łatwy w ułożeniu. Żeby mieć bula i dobrze go wychować trzeba mieć konkretne cechy charakteru.

Prowadzona przez ostatni czas "kampania" mająca przekonywać ludzi, że bulterier jest super och i ach i że wcale nie jest taki groźny wg mnie narobiła więcej szkody rasie niż pożytku. Bulteriery zaczęły trafiać w ręce ludzi, którym ratlerka bałabym się powierzyć a co dopiero bula. A potem już poleciało z górki. To dotyczy chyba każdej rasy, która staje się modna.

Jeśli jesteś pewien tego, że chcesz mieć bula to będziesz tak uparty i zawzięty, że dopniesz swego :D

Dodatkowo bardzo, ale to bardzo polecam spotkania z ludźmi, którzy na co dzień mają bula, żebyś mógł się oswoić ze specyficznym zachowaniem i zadecydować czy ci to odpowiada.
Nie ma co przekonywać rodziny na siłę, lepiej zaproś do siebie do domu kogoś kto ma dobrze ułożonego bulka i pokaż rodzicom, że wcale nie taki diabeł straszny.

No i najważniejsze...to będzie Twój pies, nie mamy, nie taty ect. To ma być Twój pies i opieka nad nim ma należeć do Ciebie a tylko w na prawdę wyjątkowych sytuacjach możesz obarczyć nią kogoś z rodziny.

W moim przypadku bulterier był moim 2 psem, wcześniej miałam mieszankę pinczera. 2 różne typy psów, 2 różne charaktery i sposoby bycia, a jednak dla mnie nie ma różnicy w wychowaniu, no może poza dodatkową dawką cierpliwości :lol:

powodzenia :!: :)
Obrazek
Obrazek
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5

Postprzez pietrycha2 » Wt lis 17, 09 10:42 am

"Dodatkowo bardzo, ale to bardzo polecam spotkania z ludźmi, którzy na co dzień mają bula, żebyś mógł się oswoić ze specyficznym zachowaniem i zadecydować czy ci to odpowiada."

"No i najważniejsze...to będzie Twój pies, nie mamy, nie taty ect. To ma być Twój pies i opieka nad nim ma należeć do Ciebie a tylko w na prawdę wyjątkowych sytuacjach możesz obarczyć nią kogoś z rodziny."

Co do spotkania z kims kto ma bula na codzien, to zamierzam juz spotkac sie z walscicielka bullteriera... trzeba tylko znalesc dzien i godzine ktory bedzie odpowiadala dla mnie i dla Oli, dzieki ktorej bede mogl zdecydowac czy to pies dla mnie.

Nastepnie nie wiem czy to bedzie dowod na to, ze nie zamierzam obarczac zadnego zrodzicow wychowaniem psa, ale... juz bullterier jako moj pies, ma zagoscic u mnie w domu mniej wiecej na koniec wiosny, wiaze sie z tym poczatek lata... i mam gotowy lot do anglii do brata na wakacje ale pies ma byc moim obowiazkiem, to zdecydowalem ze zostane w Polsce, aby jzu od samego pozatku nie zostawiac malego dla rodzicow. Poza tym nie wyobrazam sobie, ze ktos inny niz ja wychowywal by mojego psa w najwazniejszym etapie, gdy nalezy wpoic mu do glowy najwiecej dobrych nawykow, gdybym wrocil po miesiacu jak pies bedzie jeszcze szczeniakiem, ciezko bylo by mi zostac odrazu jego "Panem", lub w ogole nie udalo by mi sie to. Zostala mysl o zabraniu psa ze sobą, ale osobiscie uwazam ze bylby to wielki stres dla malucha i podobna sytuacja -z psem wrocil bym do domu jako "Pan", zas domu nie moglby poznac jako wlasnego.
Wiem ze za wczesnie nad tym sie zastanawiam , ale chce rozsadzic takie sytuacje niz pozniej miec z tym wiekszy problem...
Tak w ogole, to wole miec psa, niz miec nie wiem jakie wymarzone wakacje, bullterier jest moim prawie najwazniejszym celem.. prewie, bo najpierw musze sie wykazac stopniami w szkole, abym mogl osiagnac swoj cel.

pietrycha2
Bulomaniak
Bulomaniak

Postprzez gośka » Wt lis 17, 09 18:42 pm

gośka
Bulomaniak 2
Bulomaniak 2

Postprzez pietrycha2 » Wt lis 17, 09 19:43 pm

pietrycha2
Bulomaniak
Bulomaniak

Następna strona