Jak czyscic uszy bulikowi??
-
bartgang
Jak czyscic uszy bulikowi??
Moj bulik nie daje sobie czyscic uszow bardzo tego unika i za nic nie jestem w stanie go przekonac . Gdy probuje mu wacikeim wyczyscic uszko zaczyna sie rzucac skakac i boje sie ze mu ucho uszkodze.Znacie jakis sposob aby go przekonac do tego zabiegu?:)
-
Gothika
ja swojemu czyszcze pałeczkami do uszu, i pozwala sobie tam grzebac i siedzi spokojnie
ale jak był malutki, czysciłam mu uszka, i przy okazji go miziałam jak sie tylko dało i przekupywałam smakołykami w trakcie "zabiegu", zwracałam tez uwagę, zeby nie włozyc tego patyczka za mocno, zeby go nie zabolało, on teraz traktuje takie zabiegi jak formy pieszczot i nie protestuje, grzecznie siedzi, bo wie ze bedzie nagroda
Bull to przekupne stworzenie
ale jak był malutki, czysciłam mu uszka, i przy okazji go miziałam jak sie tylko dało i przekupywałam smakołykami w trakcie "zabiegu", zwracałam tez uwagę, zeby nie włozyc tego patyczka za mocno, zeby go nie zabolało, on teraz traktuje takie zabiegi jak formy pieszczot i nie protestuje, grzecznie siedzi, bo wie ze bedzie nagroda
Bull to przekupne stworzenie
-
usiak_dw
boże nie woda utleniona, przecież go to będzie niemożebnie szczypać i potem juz nic nie da sobie do uszu wsadzić.
Proponuję kupic specjalny płyn u weta, ja mam 2 rodzaje i sobie chwalę, uszy czyszczę w zależnosci od stopnia zabrudzenia 1xtydzien, na dwa, czasami częściej (szczególnie latem i wiosną - kopanie w ziemi).
Bartang, w czasie procedury czyszczenia dawaj psu psie smakołyki, jesli to nie zadziała, to znaczy, że trzeba przeprowadzić procedurę odwrażliwiania psa na tę czynność.
Proponuję kupic specjalny płyn u weta, ja mam 2 rodzaje i sobie chwalę, uszy czyszczę w zależnosci od stopnia zabrudzenia 1xtydzien, na dwa, czasami częściej (szczególnie latem i wiosną - kopanie w ziemi).
Bartang, w czasie procedury czyszczenia dawaj psu psie smakołyki, jesli to nie zadziała, to znaczy, że trzeba przeprowadzić procedurę odwrażliwiania psa na tę czynność.
Zstąpił z nieba Archanioł Gabryiel
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...
psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
Z mieczem w dłoni
I białym bullem u boku...
psi behawiorysta http://www.dobrypies.eu
-
usiak_dw
-
niezwyciężona
-
MiMi
z preparatów- mozna kupic otosol, dostepny w sklepach zoo, czesto w marketach na pasazu. ja czyszcze rzadko, i tylko hustką higieniczna, bo być może otosol szczypie albo w jakiś inny sposób jest to dla psa odczuwalne, bo powodowało panikę u moich.
na widok paleczek wszystkie trzy dostają ataku paniki, więc robię tak: owijam najmniejszy palec husteczką higieniczną, wkladam do ucha i czyszczę. podobno nie ma się co przejmować, nie przebijemy błony bębenkowej, gdyz droga do niej jest w kształcie litery "L" więc "zakręca", a nie tak jak u człowieka- jest prosta. niemniej nie nalezy przesadzac
no i to co mowil john, mnostwo dobrych smakołyków, jesli moj mistrz paniki krecik się przekonał tym sposobem do czyszczenia uszu, to myślę że każdy pies da radę 
na widok paleczek wszystkie trzy dostają ataku paniki, więc robię tak: owijam najmniejszy palec husteczką higieniczną, wkladam do ucha i czyszczę. podobno nie ma się co przejmować, nie przebijemy błony bębenkowej, gdyz droga do niej jest w kształcie litery "L" więc "zakręca", a nie tak jak u człowieka- jest prosta. niemniej nie nalezy przesadzac
-
Gabi
My też używamy Otosolu - środek o tyle dobry, że kilka kopel powoduje, że wacik jest o wiele skuteczniejszy i brud łatwo się odkleja od skóry. Dajemy go doslownie kilka kropelek, lekko potrzasamy uszkiem i poprawiamy wacikiem takim do czyszczenia uszu dla niemowląt bo te są delikatniejsze i inaczej wyprofilowane. Nie polecem wlewania wiekszej ilości płynu - raz mi się to zdarzyło i Gabi na uszku dostała czerwone plamki. Może to zbieg okoliczności ale lepiej nie przesadzać.
-
Aśka_Lavi
Witam. Mam pytanko jak to jest z tymi uszami, bo pytałam mojego weta i powiedział żeby absolutkie nie czyścić szczyliwi uszu
dla mnie to trochę dziwne... ma z brudnymi chodzić? A wet na to , że tak ma być jakaś tam warstwa ochronna i że jak już naprawde będzie trzeba to on to zrobi. .. więc czyścić samemu czy nie ?
-
Aśka_Lavi
-
katarzyna