Na pewno należy omijać szerokim łukiem Trojsky Kun.
Ze znanych jest Pajar, który ma w swojej kolekcji perełki, ale nie nastawiałabym się, że zwykły nikomu nie znany polaczek kupi taką perełkę, paru juz próbowało a potem szły na hadel, chyba nawet jeszcze są...
Hodowli jest mnóstwo, ale od przydomka hodowlanego dla mnie bardziej sie liczy konkretne skojarzenie.
Odwiedzić można tylko co chciałabyś tym osiągnać ??
Myślisz, że jak kupisz za granicą ( np w Czechach ) to będzie zdrowszy, ładniejszy
Wejdź na forum międzynarodowe, do działu szczeniaki, tam jest sporo miotów z Czech i Słowacji poogłaszanych tylko powiedz mi co ty będziesz wiedziała o tych psach ( rodzicach szczeniąt ) skoro na wystawy zagraniczne nie jeździsz i południowych znajomych wśród właścicieli i hodowców nie masz ( tak wnioskuję z twojego topicu )
W Polsce przynajmniej dostaniesz pare priwów, podjedziesz do hodowców na kawe i pogadasz, na pewno dowiesz się o innych jeszcze więcj niż tu na forum

a za granicą ...
W szeregach ichnich związków może nie ma takiego syfu jak u nas, ale afery też sie zdarzają, tyle, że są lepiej przez nich związki rozwiązawane.
Czesi i Słowacy mają troszkę inne podejście do psów niż Polacy, widać to na ich wystawach. No i eksterier ich buli też jest inny niż nasz , a'la angielski. Wprawdzie te różnice zaczynają się zacierać, ale jeszcze są.
Myślisz, że Czesi robią testy behawioralne

Mnie się to o uszy nie obiło, a troszkę jeździłam i rozmawiałam. No ale oni też nie mają problemu z czołgajacymi sie po ringu psami
Część ludzi biorąc pod uwagę to co się u nas dzieje, kupiła w Cz lub SK i amatorzy są zawiedzeni, nawet bardzo ( ze znanych mi czeskich psów na pewno 2 psy są za TM a 3 walczy o życie ) druga grupa która siedzi w temacie jest zachwycona bądź "tylko"zadowolona.
Reasumując ... wg mnie, żeby kupić za granicą trzeba :
- siedzieć w temacie czyli jeździć na wystawy, widzieć psy live i rozmawiać z różnymi hodowcami, śledzić ich losy i potomstwo
- wiedzieć czego się szuka
Na temat czeskich i słowackich bulków był już temat, jak znajdę to ci podeslę linka.
edit
http://www.forum.bulterier.pl/polskie-a ... ht=czeskie