Zapchane gruczoły okołoodbytowe?

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
marta & zuzel
Bulomaniak
Bulomaniak

Zapchane gruczoły okołoodbytowe?

Post autor: marta & zuzel »

Hej! czy ktoś z Was miał problem ze swoim bullkiem z zapchanymi gruczołami okołoodbytowymi??

OBJAWY u mojego psa: zapach "starej ryby" wokól ogona, saneczkowanie, lekkie zaczerwienienie odbytu

jak wygląda leczenie tej przypadłości? co (poza wizytą u weta) należy robić - zmienić dietę? co grozi psu?

Pozdrawiam
Marta & Żużel
Awatar użytkownika
bandida
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: bandida »

Mieliśmy ten sam problem z naszą Hosunią dopóki karmiliśmy ja suchą karmą. Odkąd jest na BARFie problemu po prostu nie ma :D
emara
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

Dobrze, żeby wet pokazał jak czyścić te gruczoły i czyszczenie co jakiś czas wykonywać samemu, w miarę potrzeb. Nie należy dopuszczać by gruczoły się zapychały, bo prowadzi to do stanów zapalnych.
Awatar użytkownika
nadine22

Post autor: nadine22 »

U nas raz sie zdarzyło, że zapchały sie gruczoły przy cieczce - wet oczyścił i dał nam do smarowania taki płyn i sie uspokoiło.

My karmimy suchym ale jak pisze Bandida podajemy młodej co jakiś czas surowe kości do poobryzania - kupka jest wtedy twarda jak piłka golfowa i gruczoły same się oczyszczają :)
maszkara
Bulomaniak 1
Bulomaniak 1

Post autor: maszkara »

Gruczoły okołoodbytowe powinny czyścić się samoczynnie, a włąściwie w momencie kiedy piechol robi kupsztala... :) Nasz kundelek też miał kiedyś z tym problem, nasz weteryniarz oczyścił pupkę Bonkowi, a przy okazji pokazał nam jak to się robi :) ale o ile pamiętam to tylko raz wystapił u nas taki problem, a teraz jest już OK :)
www.TickerFactory.com
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;52;101/st/20070923/n/Bono/k/2a72/age.png[/img]

"Nie popełniaj błędu i nie traktuj swojego psa jak człowieka, albowiem on potraktuje cię jak psa." - Martha Scott
ODPOWIEDZ