maly problem;)

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.
_adam160_

maly problem;)

Post autor: _adam160_ »

witam;)

mam sunie dosyc stateczna (8 lat)taki sredni kundelek (moge wrzucic zdjecia panienki jak tylko bede wiedzial jak;) bulterier marzy mi sie przez pare dlugich lat:Pi tak sie sklada ze znajomy ma pieska okolo 4 miesiecznego po rodowodowych rodzicach ale on n ie ma wyrobionego rodowodu i bardzo chetnie bym sie nim zaopiekowal ale niewiem jak zareaguje na niegho moja sunia;/ bo na dworzu psy omija z daleka i raczej sie ich boi ale na wlasnym terenie niewiem jak to bedzie;/ bo gdy jezdzilismy do rodziny na dzialke (tam sunia czula sie krolowa :D :D ) to ostatnio zamieszkala tam 2letnia sunia owczarka belgijskiego i okazalo sie ze moja sunia nie czula przed nia zadnego strachu :shock: gdy tamta podchodzila z zamiarem zabawy moja odganiala ja i szczekala po jakis kilku godzinkach psy sie zaakceptowaly i raczej sie ignorowaly :wink: ale we wlasnym domku nigdy nie miala kontaktu z obcym psem i obawiam sie ze jak przyjdzie mlody bulek to ona moze troszeczke byc dla niego ostra i boje sie ze jak bul dorosnie to on bedzie ostry dla niej;/ juz sam nie wiem co mam zrobic....bo bardzo mi zalezy na bulterierze bo to wspaniale psy ale gdy szczylek okaze sie dominantem to boje sie ciaglych walk w domu;/
Kasia
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: Kasia »

Jest szansa na adopcję szczeniaka przez sukę, ale trzebaby to sprawdzić na neutralnym gruncie. A w okresie dojrzewania i tak dojdzie do ustalenia hierarchii. Jak - tego nie można przewidzieć, ale da się naogół przeżyć.
Tekla i ja
MiMi

Post autor: MiMi »

proponuje poczytac tematy z tego dzialu np pies i suka pod jednym dachem a takze kilka buli w jednym domu.

ja mysle ze trzeba zrobic parę prób i przyniesc szczeniaka do domu zobaczyc jak sunia reaguje na niego. no i dobrze się przyjzec szczeniakowi- jakie on ma zachowania, reakcje, temperament, charakter. Są tu osoby ktore maja duzą wiedzę- napewno bedziesz mogł na nie liczyc.

pozdrawiam :)
_adam160_

wiem wlasnie dlatego sie tutaj zarejestrowalem :wink: bo mam dosyc spora wiedze o psach ale napewno nie wystarczajaca ;) postaram sie zorganizowac spotkanie pieskow w przeciagu miesiaca tylko jeszcze rozwazam gdzie :?: :?: waszym zdaniem lepiej to zrobic na neutralnym gruncie czy lepiej odrazu w domku gdzie sunia bedzie czula sie pewnie
niezwyciężona

Post autor: niezwyciężona »

najpierw na naeutralnym i nie naciskac na psy. Jesli sunia nie bedzie miala ochoty na nowa znajomosc to poprostu nie zmuszac tylko np. pojsc na spacer zeby mogla przywyknac do obecnosci. Jesli psy sie polubia mozna sprobowac przyprowadzic malucha do domu i zobaczyc jak sunia w domu go akceptuje

powodzenia :D
_adam160_

bo dla zainteresowanych ta sprawa informuje ze jutro mam zamiar porozmawiac o malym prosiaku zeby wiecej sie o nim dowiedziec 8) i moze nawet juz jutro bedzie pierwsze spotkanie psiakow :D trzymajcie kciuki zeby wszystko wyszlo jak nalezy :twisted:
MiMi

Post autor: MiMi »

mysle ze powinienes naklonic talich uzytkownikow jak John Snow Zmija czy niezwycięzona do podzielenia się swoją wiedzą w tym temacie. i koniecznie zdawaj rrelacje na bieząco :!: :D
ODPOWIEDZ