Ranking Polskich Bulterierów

Aktualne, ważne tematy!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
K.
Pomocny wiedzą: 3
Kontakt:

Post autor: K. »

punktowanie:

CAJC - 6

CWC, CACA, CAC - 5

resCAC - 2

CACIB, Zwyc Klubu, Specialnej, etc. - 8

resCACIB - 4

BOB - 10

no i koeficient wystaw w zaleznosti jak stawka

stawka do 10 psow koeficient 1

stawka 20 - 30 psow koeficien 1.1

stawka 30 - 50 psow koeficient 1.2

ponad 50 koeficient 1.3

ponad 100 koeficient 1.4

moze k klasach szceniakow za 1 lokata - 2

bez BOS, BIS, BOG bo po co punkty ktore z porownania z yorkem czi owczarkem...

no i w czase deadline podsumowac i umowic.
K. www.bohemian.bulterier.com
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

Post autor: HoRacy »

K. pozwoliłem sobie wydzielić temat.

Ciekawa propozycja jednak nie dawał bym do jednego worka wystaw specjalistycznych i klubowych.

Wprowadzenie rankingu ma na celu ułatwienie podjęcia decyzji co do składu polskiej reprezentacji. Musimy pamiętać że wystawa ta ma być (przynajmniej w założeniach) sędziowana przez specjalistów i tu musimy pamiętać o tym iż psy "poprawne" nie mają problemów na normalnych wystawach z zdobywaniem cwc, a na klubie jest już inaczej.

Fajny pomysł z tym żeby brać pod uwagę ilość psów w stawce. Jednak jest mały problem z tym, ilość psów w młodzieży zawsze jest największa.
Awatar użytkownika
K.
Kontakt:

wydziel, wydziel :D

dla tego mas ten koeficient ktorym x resultat, na klubowe niebendie 8 psow :)

CAJC jest za wiencej punktow.

treba zwolic ranking pred sezonem, mo innaczej moze tu 2 pridac i tam 1 odebrac i coz tam zmienis... :)

ale zgadzam sie ze to jednak lepiej pasuje do CZ niz do polski kdie kazdy wikendik jakas CWC :)

z klubowa, u nas na klubowej jest CAC i resCAC, jak u was niema CWC, to po prostu I.kokata za punkty jako CWC i II.lokata jako resCWC i jest :)
Wojtek - Lakonga
Pomocny wiedzą: 4
Kontakt:

Post autor: Wojtek - Lakonga »

Dla mnie o'k. Podobnie pisałem. Ważne jest aby brać pod uwagę stawkę na wystawie i w poszczególnych klasach. Ilość przyznawanych punktów też o'k, bo nie ma co dążyć do wielkich liczb żeby nie było pomyłek przy liczeniu.

A co na to pozostali forumowiecze/wystawcy?
Bohater umiera raz, tchórz tysiąckroć
Awatar użytkownika
Karmacoma
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Karmacoma »

Wystawy specjalistyczne czy klubowe, sedziowane przez hodowcow (szczegolnie tych z UK) powinny byc wiecej punktowane niz CACIB'owki. Za Zw. Kl dalabym wiecej punktow niz za CACIB, tak samo za BOB na wystawie sedziowanej przez specjaliste (hodowce) wiecej niz za BOB'a z sedziowanej przez allrounder'a. A krajowki to nie wiem czy jest sens brac pod uwage.
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

Wydaje mi się że spec/klub powinny mieć dużo więcej...

Jak dla mnie bob np z głogowa nie może sobie stanąć przy wygranej klasie na klubówce.

Pytanko czy wygrywając cwc i boba mam sumę tj. 16?
Wojtek - Lakonga
Kontakt:

Przekopiowałem to co napisałem na "niebieskim"

A to moja propozycja schematu obliczania punktów do reprezentacji:

I

Po ustaleniu spisu wystaw na kolejny rok należy wytypować kilka wystaw „specjalistycznych” np. GP w Częstochowie, Klubowa Terierów, klubowa terierów typu bull (choć nie jestem fanem tego Klubu), wszystkie wystawy CACIB-owe oraz wystawy, które gromadzą dużą stawkę psów, np. Krajowa w Częstochowie.

II

Z wymienionych wystaw należy wybrać do punktacji te, na których sędziują sędziowie uznani powszechnie za „specjalistów”. Z różnych wątków zamieszczonych na tym forum ja wytypował bym następujących sędziów z Polski;

Małgorzata Supronowicz, Viva Maria Soleckyj Szpunar, p. Chwalibóg , Magdalena Kozłowska, Tomasz Borkowski, Zdzisław Kitliński, Dorota Kuczyńska Standełło, Magdalena Świętoń, Joanna Szczepańska-Korpetta.

Uwaga: wybór tych sędziów przeze mnie, może być odbierany przez niektóre osoby jako czysto subiektywny i ja to uszanuję.

Natomiast nie zgodzę się i nikt mnie nie przekona aby pod uwagę były brane oceny przyznawane przez n/w sędziów:

Wojciech Myszkowki, Henryk Stępka, Katarzyna Nitka.

Myślę, że wszystkich sędziów z Anglii należy uznać za specjalistów.

Zza południowej granicy proponuję p. Masaryka.

III

Do liczenia punktów proponuję brać pod uwagę 2 międzynarodówki, 4 krajówki, 2 „specjalistyczne” czyli GP i klubówki

IV

Najważniejsze kryteria to ilość przyznawanych punktów za poszczególne wygrane:

CWC – punktów ......

BOS – punktów .......

BOB – punktów ......

BOG – punktów ......

BIS I – punktów ......

BIS II – punktów .....

BIS – III – punktów ....

Punkty przyznawane jedynie w przypadku 15 psów ogólnie zgłoszonych na wystawę – dla wystaw krajowych, 20 psów dla wystaw międzynarodowych, 25 dla „specjalistycznych”.

Piszę o ilości psów zgłoszonych a nie obecnych na wystawie, bo nie można przewidzieć czy wszyscy przyjadą.

Proponuję ustalenie niskiej liczby punktów to jest od 1 do 10 żeby nie dochodziło do astronomicznych wyników.

Wszelkie sugestie, krytyka i udział w dyskusji (owocnej ) mile widziany. Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
K.
Kontakt:

w glogowie niebendies mial 90 entry :) jest do tego koeficient, jak sendzia opierdoli klubowke, to aby jeste bylo mozna wogole togo BOB dostignoc :)

kazda tabla i opunktowanie ma coz, poprostu mozes dac list 12 polskich wystaw i obcokrajowe klbowky, specialne i klubowki a mas jasna nominacja i niemusis sobie liczic z glogowem :)

coz sie dzieje, fajnie :)

no i jak mas BOB, to wybierac ze 4 plus weteranow, no i BOS juz ze 2 max 3 jezeli jest weteran....

BIS z 2 jak jest juz tylko minibulterier... to moze byc duzo extra punktow :)

BIS a BIG lokaty mysle wogole lepsze ignorowac po sa z porownanie nie z bulterierami...
Awatar użytkownika
K.
Kontakt:

jestie warto pomyslec o do zagranicy spredanych, jest ich paru, i komus moze pojsc fajnie na Slowacji lub w Czechach :D kto wie :D
Awatar użytkownika
Karmacoma
Kontakt:

Ja tez mysle ze trzebaby zrobic liste wystaw w Polsce i za granica (pod katem sedziego) i na tych wystawach punktowac BOB, CACIB, Zw. Mlodz. itd, moze odpowiednia liczba punktowac tez miejsca lokatowe. Brac pod uwage nie kraj ale kto sedziuje i jaka jest stawka. Moim zdaniem, oprocz Czestochowy, klubowki to se mozna o kant dupy rozbic i nie bralabym ich pod uwage. Tfu, krajowki mialo byc, przepraszam :)
Szycu

Post autor: Szycu »

Według mnie najważniejsze jest to kto sędziuje i tu będzie klucz do sukcesu - bierzmy pod uwagę wystawy sędziowane przez sędziów będących hodowcami rasy (nie koniecznie angielskimi żeby nie było gadania o dyskryminacji hodowli ze względu na kraj), kolejnym kryterium powinna być ilość zgłoszonych psów. Wydaje mi się, że o randze wystawy świadczy nie to, że nazywa się międzynarodowa, klubowa czy Bóg wie jaka , a to jak jest odebrana i doceniona przez wystawców zgłoszeniami. Nie można kierować się też tym w jakim kraju jest wystawa. Oprócz sędziów-hodowców należy stworzyć minimalną listę uznanych sędziów polskich i zagranicznych. Jak jasno określimy temat SĘDZIEGO to wystawcy mogą sobie szukać po całej europie wystaw sędziowanych przez autoryzowanych sędziów, patrzeć uważnie na zainteresowanie aby frekwencja na wystawie była odpowiednia i jeździć i zdobywać punkty.

I punktowane powinno być wygranie klasy, najlepszego psa/suki/młodzieżowca i BOB. Żadne caciby czy inne czary nie powinny być brane do jakiejkolwiek dodatkowej punktacji bo co jest warty cacib nawet od dobrego sędziego gdy było 25 psów w rasie w porównaniu ze zwycięstwem w klasie na krajówce na której jest 100 psów bo jest jeszcze lepszy sędzia?? Żadnych bonusów związanych ze związkową rangą wystawy
Monika-Opalplast
Kontakt:

Post autor: Monika-Opalplast »

dla mnie wadą tego systemu jest premiowanie ilości wystaw-wysokie miejsce można wyjezdzić :cry: a nie wszystkich właścicieli buli stać na wzięcie udziału w dużej ilości wystaw :(

poza tym drużyna powinna mieć atmosfere i wspólnote celów a z tym są kłopoty nawet po sukcesie :oops:

wyobrażacie sobie co by się działo gdyby ostatni występ zakończył sie porażką :lol: nie chciałbym być w skórze właściciela psa który zdobyłby mało punktów :lol: :lol: :lol: gwarantuje, że odpowiedzialności zbiorowej za wynik by nie było :lol: :lol: :lol: myśle, że to też należy wziąść pod uwage, w końcu ma to być Drużyna reprezentacyjna a udział ma być zaszcytem a nie powodem do strachu :wink:

Pozdrawiam.

Marek
Awatar użytkownika
Karmacoma
Kontakt:

<QUOTE author="Szycu"><s>
Szycu pisze:</s>
I punktowane powinno być wygranie klasy, najlepszego psa/suki/młodzieżowca i BOB. Żadne caciby czy inne czary nie powinny być brane do jakiejkolwiek dodatkowej punktacji bo co jest warty cacib nawet od dobrego sędziego gdy było 25 psów w rasie w porównaniu ze zwycięstwem w klasie na krajówce na której jest 100 psów bo jest jeszcze lepszy sędzia??
</QUOTE>
Dokladnie tylko jak zgodnie stwierdzic ktory sedzia jest lepszy od drugiego ;) :lol: . Jak pisalam wyzej o CACIB'ie to myslalam wlasnie o NP(S)wR bo na miedzynarodowkach jedno laczy sie z drugim chyba ze wezmie sie pod uwage same klubowki, trophy itp (mam nadzieje) to wiadomo, ze wtedy tego CACIB'a nie bedzie.
Monika zgadzam sie, ze jest to premiowanie ilosci wystaw ale jak inaczej dojsc do porozumienia? Widzielismy wszyscy co dzialo sie tym razem. Widzielismy tez, co sie dzialo z ustalonymi regulami. Dla jednych byly ok dla innych nie. I powiem szczerze, ze ja to mam podwojny powod do radosci bo gdybysmy przegrali to wiem, ze przegralibysmy przez psa ode mnie i wiem co by sie dzialo. Moglabym komputer i telefon wrzucic natychmiast do rzeki lub przez okno. Odpowiedzialnosci zbiorowej nie ma i nie bedzie, nie ludze sie juz. I dlatego, mimo ze Country Competition jest fantastyczna wystawa, nawet gdyby udalo mi sie byc wlascicielem najpiekniejszego psa na swiecie, mam ochote powiedziec pass. Jak na razie na przyszly rok jestem spokojna, niczego mojego w reprezentacji nie bedzie.
Edit
A dlaczego? Dlatego, ze ja Popiolka do reprezentacji nie zglaszalam, zostal zaproponowany i poparty przez niektorych z Was ale wiem, jestem na 100% pewna, ze gdybysmy przegrali, cale gowno i pomyje spadly by na mnie, bo to ja go wyhodowalam.
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 08 23:02 pm przez Karmacoma, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek - Lakonga
Kontakt:

Wszyscy po troszę macie rację i o to chodzi żeby na ten temat podyskutować i coś sensownego uradzić. Oczywiście, że bardziej cenię CWC np. od p. Supronowicz na krajówce niż CACIB od p. Stępki. Ale właśnie trzeba wybrać wystawy, z których będą liczone punkty. Piszczie propozycje. Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

Nie ograniczałbym listy wystaw (nie będę powodów przedstawiał).

Nie można rangi wystawy pomijać!

Sprawa oceny "wystawy/sędziego" tu ciężki temat. - i tu przykład Holandii,

2 wystawy 2 różne światy (oczywiście poza lokatą legendarnego lorda jak Margolcia zauważyła).

wiecie z czym problem?

Wystawę ocenia się po jej zakończeniu, a nie przed.... no i nie bynajmniej od cwc.

I tu problem kto ma oceniać pracę sędziego (WiDmoKlub?) i nadawać ranking "wystawy/sędziego"?

Wszystko o czym pisze Szycu jest jak najbardziej potrzebne do dokonania powyższego.

Pomysł Pavla zainspirował mnie do takiego rozwiązania:

Punktacja = lokaty 1-4, młodzież to podobnie, zw.mł. również, i dalej płeć, color, bob,

a do tego,

"współczynnik wystawy" - musiał by być po wystawie nadawany przez WiDmoKlub

a teraz działanie praktyczne powyższego:

Sędzia niedołęga

1. przy pierwszej lokacie

(lokata - 4) * (płeć 2) * (Kolor * 1,05 - pamiętajmy o wzorcu ;) ) * (Bob 2) * ("współczynnik wystawy" i tu w tym przykładzie tego czarodzieja 0,1. W wypadku bardzo dobrego sędziowania 2 ... przyznam że nie wyobrażam sobie tego ...)

ile to jest?

4*2*1,05*2*0,1 ?

http://www.google.pl/search?q=4*2*1%2 C05*2*0%2C1&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

:) No i pozostali wyglądają tak 3pt, 2pt, 1pt

oczywiście można zastanowić się nad wartością "współczynnik wystawy" czy dawać je również w zakresie minusowym :)

Było by to jak niby ok ale przechodząc do samego rankingu psa nie można zapomnieć o dzieleniu punktów przez ilość wystaw!

zapraszam w google do testowania :D
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 08 23:11 pm przez HoRacy, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ