poprawa sylwetki

mój bulik trenuje.. czyli - agility, obiedence, flyball i inne fajne rzeczy :)
tauri

poprawa sylwetki

Post autor: tauri »

witam wszystkich

mam pytanko jak poprawić muskulaturę mojej bulinki jakie ćwiczenia co mam z nią robić żeby miała ładniejsza sylwetkę.

ma 15miesiecy
aniuchna

Post autor: aniuchna »

zapewne znajdą się osoby bardziej kompetentne by udzielic Ci rad,ja natomiast zasugeruję się doświadczeniami innych.

W tym wieku nie powinno się brac pod uwagę bardzo intensywnego treningu.

Dobrym rozwiązaniem zapewne będą : spacerowanie, bieganie, aportowanie,pływanie,pokonywanie górek. Czyli dostarczanie psiakowi nie tylko niezbednego ruchu ,ale i jak domniemam wiele radości.

W okresie pozniejszym mozna stosować treningi siłowe (ciągnięcie ciężarów-oczywiście rozsądnie i stopniowo,przygotowując psa odpowiednio wcześniej,oraz nie forsując zanadto) oraz stosowanie szelek lub obroży z obciążeniem

Najważniejsze,żeby wszystko to robić stopniowo,ROZSĄDNIE i nie pozbawiając psa przyjemności ze spacerów.

p.s zgodnie z panującymi na forum zwyczajami- polecam przedstawienie sie w dziale "Bruderszaft."
bullterier

Post autor: bullterier »

u góry wszytsko to co jest napisane tk mozesz robic ale jeszcze jedno jesli zucasz pileczke tak zeby biegal to 15 minut i zrob przerwe najlepeij rob takie cos co drygi dzien zeby miesnie sie zregenerowaly i bedzie dobrze przerwy sobie ro od 3 do 5 ninut bardzo dobrym i fajnym jest cos takiego jak kolezanka u gory napisala szelki lub ubroza z obciazeniem ale lepsze sa szelki :) kosztuja okolo 180 zlotych www.pitbull.bazarek.pl

dalem ci adres jak by ci sie spodobalo pozdrawiam
aga
Pomocny wiedzą: 5

Post autor: aga »

Przymierzam sie do kupna szelek z obciążeniam ale niech ktoś mi podpowie jak poprawnie zmierzyć psa i co oznaczają te rozmiary:

"Rozmiary :

A (60-68 cm)

B (69-77 cm)

C (76-82 cm)"

To jest własnie z tej strony którą podał Bullterier.

I jak długo dzienne pies może chodzić w takich szeleczkach (obciążenie 4,5 - 5kg)
SAURON

Post autor: SAURON »

Rozmiary to pewnie obwód klatki piersiowej, ja z Goranem miałam problem ze zgraniem obwodu z szerokością karku, jedynie regulowane.

nie wiem ile pies powinien w takich szelkach chodzić. czy jednorazowo jest 5 kg czy mozna zmniejszyć i stopniowo dokładać??
aniuchna

Post autor: aniuchna »

<QUOTE author="aga"><s>
aga pisze:</s>Przymierzam sie do kupna szelek z obciążeniam ale niech ktoś mi podpowie jak poprawnie zmierzyć psa i co oznaczają te rozmiary:
</QUOTE>
zerknij :
<URL url="http://www.amstaff-pitbull.cyberdusk.pl ... <LINK_TEXT text="http://www.amstaff-pitbull.cyberdusk.pl ... php?t=1059">http://www.amstaff-pitbull.cyberdusk.pl ... /LINK_TEXT>
aga

aniuchna dzięki, ale tam jest instrukcja do szelek do WP i nie wiem czy tak samo sie mierzy a dowiedziałam się że szelki z obciążeniem muszą być dobrze dopasowane żeby się nie zwijały.
bullterier

Post autor: bullterier »

no wiec najwazniejsze jest to zeby zmierzyc obwod klatkli piersiowej i obwod kartku to jest w sumie najwazniejsze ale tam jest instrukcja nie po polsku po drugie powiem jak uzywac

1 dajecie 2 ciezarki na kark wsumie nie dajecie 6 ciezrkow na poczaku a potem co jakies 2 tygodnie dodajecie 2 ciezarki i tak do konca

2 sposob uzycia- 6 dni w tygodniu chdza psy na spacery tylko w szlekach najlepiej odpuscic dzien sroda czawrtek z ktorys z tych dni i co tydzien dawac jeden wolny dizn najlepiej zeby piseki w tym chodzikly ponad 3 godziny dziennie

3 obroza z obciazenie - radze niekuowac poniewaz to jest najbardziej dzialajce na kark a szelki z obciazeniem dziala na cale cialo :) na uda na klatke piersiowa na krak i na grzbiet po peewnym czasie widac bardzo duzo roznice uzywania szelek jak cos to prosze zadawac pytania co i jak to powiem :): ):)pozdrawiam
aga

dzięki dobry człowieku :D
Truflada
Pomocny wiedzą: 1
Kontakt:

Post autor: Truflada »

A znacie jakieś skuteczne ćwiczenia na wzmocnienie i rozrośniecie żuchwy? Trufcio ma 11 miesiecy, jak na razie przeciagam sie z nim sznurkiem ;)
"Bullterrier nie jest w stanie pogodzić się z głupotą, nawet u swego właściciela"
nitro

Post autor: nitro »

Sprobuj zawiesic przedmiot(najlepiej walek wykonany z juty,krotki) na drzewie,na takiej wysokosci,azeby Pies stal na tylnych lapach pod katem mniej wiecej 45st. i niech pracuje.zacznij od 2-3 minutowych sesjii i sukcesywnie zwiekszaj czs treningu,pamietajac azeby kazdy trening zakonczony byl pozytywnie dla psa,czyli jego wygrana.Powodzenia :wink:
Truflada
Kontakt:

Post autor: Truflada »

Dzieki - sprobojemy :D
"Bullterrier nie jest w stanie pogodzić się z głupotą, nawet u swego właściciela"
nitro

Jeslimnie udalo sie nauczyc wisiec Dobermana 30min,to wam na pewno sie uda :wink:
nitro

Truflanda napiszcie jak wam idzie i jesli bedziecie mieli jakies pytanilub coc bedzie stwarzalo problem,to chetnie pomoge
ODPOWIEDZ