Hodowla a zdrowie
-
Buteo
- Pomocny wiedzą: 5

- Kontakt:
Hodowla a zdrowie
o zdrowym bullku mozemy mowic tu i teraz,bo jutro moze miec zawal a za pol roku zejsc na nerki,bez badan genetycznych ani rusz... 
Piotr nie zgodzę się z tobą iż bez badań genetycznych nie da się ruszyć
zobacz przez analizę potomstwa psa możemy stwierdzić czy dany pies daje ładne głowy, miękkie ucho, łaciatość, nerki, spionowany zad...
oczywiście można nie patrząc na wszystko ciągle twierdzić że dany pies jest super repem i iść dalej w zaparte.
zobacz przez analizę potomstwa psa możemy stwierdzić czy dany pies daje ładne głowy, miękkie ucho, łaciatość, nerki, spionowany zad...
oczywiście można nie patrząc na wszystko ciągle twierdzić że dany pies jest super repem i iść dalej w zaparte.
- Jaga

- Kontakt:
<QUOTE author="HoRacy"><s>
<B><s></s>1/ </B> No to jak zdrowotnie mają się w Czechach a w Polsce angielskie bulteriery
Chyba da się to tak tu zamocować
<B><s></s>2/ </B> Czy to oznacza, że mamy hodować zdechlaki wystawowe
<B><s></s>3/ </B>Hodowla gołębi pocztowych to specjalność Ślązaków więc nie chciałabym im wchodzić w paradę
I nie bardzo rozumiem
dlaczego nie mamy w hodoli psów stawiać także na zdrowie a nie tylko na urodę
Wiele osób które straciły przedwcześnie psy myślą podobnie lub tak samo jak ja
</QUOTE>HoRacy pisze:</s><B><s></s>1/ </B> Pani Halino już wcześniej zostało napisane że pojęcie polski, czeski bull jest abstrakcyjne, więc te pytanie ni jak da się tu zamocować.
<B><s></s>2/ </B>a co do tezy że zdrowie powinno być najważniejsze to powiem Pani że tak nigdy nie będzie bo to psy wystawowe!
<B><s></s>3/ </B> Jeżeli dla Pani zdrowie i sprawność jest najważniejsze myślę że powinna Pani pomyśleć nad hodowlą gołębi pocztowych tam pewnie uzyskała by pani pełną satysfakcję.
<B><s></s>1/ </B> No to jak zdrowotnie mają się w Czechach a w Polsce angielskie bulteriery
<B><s></s>2/ </B> Czy to oznacza, że mamy hodować zdechlaki wystawowe
<B><s></s>3/ </B>Hodowla gołębi pocztowych to specjalność Ślązaków więc nie chciałabym im wchodzić w paradę
I nie bardzo rozumiem
Wiele osób które straciły przedwcześnie psy myślą podobnie lub tak samo jak ja
-
Buteo

- Kontakt:
jasne,pod warunkiem ze dany rep pokryl wiecej niz 10suk,mamy dostep do wszystkich szczeniat z tych miotow,jak rowniez dostep do szczeniat tychze suk z innymi repami,bo pies to 50% i suka 50%
</QUOTE>HoRacy pisze:</s>Piotr nie zgodzę się z tobą iż bez badań genetycznych nie da się ruszyć![]()
jasne,pod warunkiem ze dany rep pokryl wiecej niz 10suk,mamy dostep do wszystkich szczeniat z tych miotow,jak rowniez dostep do szczeniat tychze suk z innymi repami,bo pies to 50% i suka 50%
1 - Takie porównania są bezsensowne. wkładanie do jednego worka wszystkich polskich psów jak i czeskich a potem wyciąganie z tego wniosku że w danym państwie jest tak, albo tak... jest śmiesznie
Tyczy się to zarówno zdrowia jak i eksterieru.
2 - Ma Pani Hodować ładne psy. A jak coś już pani wyhoduje ładnego to starać się to utrwalić w kolejnych pokoleniach (chów wsobny).
3 - Nie twierdzę iż zdrowie nie jest ważne, ale nie jest najważniejsze! Jeżeli nie będziemy na nie patrzeć to niestety efekt po kilku pokoleniach będzie zerowy, ale nie może być tak że ze strachu siedzimy w miejscu...
2 - Ma Pani Hodować ładne psy. A jak coś już pani wyhoduje ładnego to starać się to utrwalić w kolejnych pokoleniach (chów wsobny).
3 - Nie twierdzę iż zdrowie nie jest ważne, ale nie jest najważniejsze! Jeżeli nie będziemy na nie patrzeć to niestety efekt po kilku pokoleniach będzie zerowy, ale nie może być tak że ze strachu siedzimy w miejscu...
- Jaga

- Kontakt:
1/ To jedank są czeskie i polskie psy
Myślę, że jakieś statystyki można by spokojnie zrobić - jak to jest w innych krajach
2/ Ło Matko Boska
3/ To trzeba ruszyć doopy i głowy i nie siedzieć ze strachu w miejscu
</QUOTE>HoRacy pisze:</s>1 - Takie porównania są bezsensowne. wkładanie do jednego worka wszystkich polskich psów jak i czeskich a potem wyciąganie z tego wniosku że w danym państwie jest tak, albo tak... jest śmiesznie![]()
1/ To jedank są czeskie i polskie psy
Myślę, że jakieś statystyki można by spokojnie zrobić - jak to jest w innych krajach
2/ Ło Matko Boska
3/ To trzeba ruszyć doopy i głowy i nie siedzieć ze strachu w miejscu
brawo, brawo, brawo... gratuluję podejścia
heh
</QUOTE>HoRacy pisze:</s>
2 - Ma Pani Hodować <B><s></s>ładne psy </B>. A jak coś już pani wyhoduje ładnego to starać się to utrwalić w kolejnych pokoleniach (chów wsobny).
3 - Nie twierdzę iż zdrowie nie jest ważne, <B><s></s>ale nie jest najważniejsze </B>!
heh
świata nie zmienię :( mogę tylko przymknąć oko na idiotów...
[url=http://www.multiwet.com.pl/][img]http://img138.imageshack.us/img138/8426/wet2.jpg[/img][/url]
[url=http://www.multiwet.com.pl/][img]http://img138.imageshack.us/img138/8426/wet2.jpg[/img][/url]
<QUOTE author="ediiiii"><s>
Jeżeli negujesz takie podejście to pokaż mi hodowlę w historii bulteriera która na pierwszym miejscu stawiała zdrowie a nie eksterier, no i pokaż mi te wspaniałe psy z tyj hodowli które podbijały ringi!
Bulterier to dla mnie pies wystawowy! I eksterier zawsze będzie na pierwszym miejscu. Po co ludzie kupują bula (nie ma na myśli tych co z powodu tych 6 ton) ? dla jego zdrowia? długowieczności? słuchu nietoperza? a może nieprzeciętnej inteligencji?
Nie! Kupują bo chcą mieć psa który tak wygląda a nie inaczej. I rozwala mnie jak się hoduje old school, a potem brak efektów tłumaczy się faktem że to nie miał być miot na eksterier a na zdrowie
</QUOTE>ediiiii pisze:</s><QUOTE author="HoRacy"><s></QUOTE>HoRacy pisze:</s>
2 - Ma Pani Hodować <B><s></s>ładne psy </B>. A jak coś już pani wyhoduje ładnego to starać się to utrwalić w kolejnych pokoleniach (chów wsobny).
3 - Nie twierdzę iż zdrowie nie jest ważne, <B><s></s>ale nie jest najważniejsze </B>!
![]()
heh
Jeżeli negujesz takie podejście to pokaż mi hodowlę w historii bulteriera która na pierwszym miejscu stawiała zdrowie a nie eksterier, no i pokaż mi te wspaniałe psy z tyj hodowli które podbijały ringi!
Bulterier to dla mnie pies wystawowy! I eksterier zawsze będzie na pierwszym miejscu. Po co ludzie kupują bula (nie ma na myśli tych co z powodu tych 6 ton) ? dla jego zdrowia? długowieczności? słuchu nietoperza? a może nieprzeciętnej inteligencji?
Nie! Kupują bo chcą mieć psa który tak wygląda a nie inaczej. I rozwala mnie jak się hoduje old school, a potem brak efektów tłumaczy się faktem że to nie miał być miot na eksterier a na zdrowie
-
Buteo

- Kontakt:
bo nikt,absolutnie nikt nie hoduje dla zdrowia,owszem dla jednych hodowcow jest zdrowie wazne a dla innych mniej wazne bo wybieraja selekcje natuaralna
i nie jest sztuka powiedziec ze z mojej hodowli zaden pies nie padl na nerki,serce,czy inna cholere gdy sie wyhodowalo 2-3 mioty,ale zedejme czapke przed tym kto wyhodowal 15 miotow i tak powie
i nie jest sztuka powiedziec ze z mojej hodowli zaden pies nie padl na nerki,serce,czy inna cholere gdy sie wyhodowalo 2-3 mioty,ale zedejme czapke przed tym kto wyhodowal 15 miotow i tak powie
- Jaga

- Kontakt:
<B><s></s>Kupują a potem często wydają majątek na leczenie lub opłakują przedwczesne odejście psa za TM
</B>
</QUOTE>HoRacy pisze:</s>Bulterier to dla mnie pies wystawowy! I eksterier zawsze będzie na pierwszym miejscu. Po co ludzie kupują bula (nie ma na myśli tych co z powodu tych 6 ton) ? dla jego zdrowia? długowieczności? słuchu nietoperza? a może nieprzeciętnej inteligencji?
Nie! <B><s></s>Kupują bo chcą mieć psa który tak wygląda a nie inaczej. </B> I rozwala mnie jak się hoduje old school, a potem brak efektów tłumaczy się faktem że to nie miał być miot na eksterier a na zdrowie![]()
<B><s></s>Kupują a potem często wydają majątek na leczenie lub opłakują przedwczesne odejście psa za TM
cokolwiek nie powiecie Horacy i Piotr pokazujecie że nie miłość do rasy wami kieruje.
Bo jeśli nie dla zdrowia, a dla urody, to znaczy liczycie na wiekszy zysk
ja się z tym nigdy nie pogodzę, ale widać nie w tej epoce żyję...
Bo jeśli nie dla zdrowia, a dla urody, to znaczy liczycie na wiekszy zysk
ja się z tym nigdy nie pogodzę, ale widać nie w tej epoce żyję...
świata nie zmienię :( mogę tylko przymknąć oko na idiotów...
<QUOTE author="Jaga"><s>
Jak często? 1% ? więcej mniej?
A ilu kupuje psa bo chce mieć pięknego wspaniałego a potem jak się okazuje że nie za bardzo pies nam wyrósł bo hodowca nie wiedział co robi, zlewają psa gdyż pies nie jest powodem do dumy a wręcz odwrotnie?
Jaki ta dyskusja ma sens?
Na pewno mówimy o psach rasowych wystawowych?
</QUOTE>Jaga pisze:</s>
<B><s></s>Kupują a potem często wydają majątek na leczenie lub opłakują przedwczesne odejście psa za TM</B>
Jak często? 1% ? więcej mniej?
A ilu kupuje psa bo chce mieć pięknego wspaniałego a potem jak się okazuje że nie za bardzo pies nam wyrósł bo hodowca nie wiedział co robi, zlewają psa gdyż pies nie jest powodem do dumy a wręcz odwrotnie?
Jaki ta dyskusja ma sens?
Na pewno mówimy o psach rasowych wystawowych?