Umaszczenie błękitne

biała, pręgowana, tricolor, czerwona, płowa...
Kati
Pomocny wiedzą: 3

Umaszczenie błękitne

Post autor: Kati »

nigdzie nie widziałam bulteriera z błękitnym umaszczeniem,nawet z dodatkiem,teraz wyczytałam,że to wada,dlaczego tak jest?
Moniq
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: Moniq »

Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie dokładnie,ale z tego co wiem to takie umaszczenie u bulterierów(rasowych) po prostu nie występuje. Zapewne umaszczenie takie niesie ze sobą jakieś wady genetyczne.Jakie nie wiem .
Kati

...

właśnie,ciekawe,w jednym tekście wyczytałam,że takie umaszczenie to wada,w innym,że jest niepożądane,więc... z tego wynika,że czasem się zdarza,ja również nigdy nie spotkałam psa tej maści,ani na żywo,ani w necie...
Ostatnio zmieniony śr wrz 17, 08 7:48 am przez Kati, łącznie zmieniany 1 raz.
Edyta Nowacka
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

jak blekitny to nie bull tylko amstaff :wink:
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
Moniq

Post autor: Moniq »

Ja kojarzę tylko zdjęcia małych ,niby bulterierów, o umaszczeniu merle i wyglądały groteskowo.Ktoś nawet skomentował ,że przypominają małe hieny ,co było trafnym porównaniem :) Zdjęcie bula z niebieskim okiem też widziałam i coś co wyglądało jak wątrobiana wersja bulteriera.
Kati

mnie osobiście podobają się błękitne psy innych ras...dlatego zaciekawił mnie ten temat,a czy brak bulli w tej wersji może być spowodowany właśnie tym,że niosłoby to za sobą ryzyko wad genetycznych???czy maść psa może mieć aż tak duże znaczenie???
ODPOWIEDZ