Ogon Bulteriera

Tematy dotyczące rozwoju rasy - współcześnie, ale także -legendy, historia powstania, legendarne psy, literatura, www, filmy...

Awatar użytkownika
Rysia
Pomocny wiedzą: 4

Ogon Bulteriera

Post autor: Rysia »

Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy to w jakiej pozycji bulterier nosi ogon jest bardzo istotne na wystawach? Jak to się ma do oceny psa?

We wzorcu rasy jest napisane, że bulterier ma mieć ogon w pozycji poziomej, ma tworzyć linię prostą z grzbietem. Jednak często jak oglądam zdjęcia różnych psów, czy to tytułowanych, czy po prostu rodowodowych z prawdziwych hodowli, to te ogonki lubią wyginać się do góry.
Edyta Nowacka
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

no i jak dla mnie to jest nie do przyjecia taki kundlowany ogon

nienawidze tego u bulli a coraz takich wiecej

we wzorcu jest ze ma byc noszony poziomo i ma nie przekraczac dlugosci do stawu

a niejeden z nas widzial i dlugie na maksa i przy tym wygiete w pizdu :D bull owczarek

nie wiem jak sedziowie- malo jest takich co by sie ogona czepiali najbardziej. choc pewnie sa...
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
bulterierka
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: bulterierka »

Edyta ma racje ogon powinnien byc noszony poziomo ale coraz cześciej widze długie ogony wygiete na maxa 8) :D nie nawidze tego,ale coraz częściej sie to zdarza 8)
Awatar użytkownika
Rysia

Czyżbym poruszyła jakiś temat tabu? ;)

Dzięki Edyta za odpowiedź, ale chciałabym poznać jakieś konkrety. Jak to jest na wystawach? Nigdy psa nie wystawiałam i pewnie tego nie zrobię (z lenistwa ), ale temat baaaaaardzo mnie intryguje 8)
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

na wystawach w opisie takiego psa często można spotkać stwierdzenie "zbyt wesoło noszony ogon" :wink:

jeśli ogon nie jest zadarty zbyt mocno to ja bym to traktowała w ramach małej niedoskonałości.
Maciek-Goblin
Kontakt:

Post autor: Maciek-Goblin »

<QUOTE author="Złośnica"><s>
Złośnica pisze:</s>na wystawach w opisie takiego psa często można spotkać stwierdzenie "zbyt wesoło noszony ogon" :wink:
jeśli ogon nie jest zadarty zbyt mocno to ja bym to traktowała w ramach małej niedoskonałości.
</QUOTE>
Magda poleciała cytatem z pana Kitlińskiego :D
Jeśli długo patrzysz w OTCHŁAŃ,
OTCHŁAŃ zaczyna patrzeć w ciebie...
F.Nietzsche.

[img]http://img221.imageshack.us/img221/928/27531266xs0.gif[/img]
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

hehehe...być może, bynajmniej nie cytowałem tego z opisu Lugera :lol: :wink:
Edyta Nowacka
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

wesoło noszony to byłby taki ktory zbyt czesto majta na boki, czyli prawie kazdy

a zagiety jak u pudla jest po prostu nieprawidłowy i nadaje bullowi czegos takiego... nie wiem. tfu- nieładny po prostu

sedziowie rzadko zwracaja uwage na ogon. sa w Polsce tacy co za zalomki na ogonie dadza bdb 8)

jak dla mnie lepsze trzy zalomki niz prosty wywijas 8)

gusta non disputa :lol: :lol: :lol:
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

Post autor: Jaga »

<QUOTE author="Edyta Nowacka"><s>
Edyta Nowacka pisze:</s>a zagiety jak u pudla
</QUOTE>
A zagięty na plecy jak u kundla :mrgreen:
MiMi

Post autor: MiMi »

wesoło noszony to byłby taki ktory zbyt czesto majta na boki, czyli prawie kazdy

u kitlinskiego wesolo noszony to oznacza bodajze wysoko noszony. bul jak sie ekscytuje czesto tak nosi :)

nikt chyba nie lubi zagietych ogonkow, zlamanych ogonkow,za krotkich, za dlugich, podkrecanych etc. ale to nie jest jakas mega wada :)
Awatar użytkownika
Rysia

No tak, tylko że jak jest wzorzec rasy to nie ma nigdy napisane że dopuszczalny jest złamany czy skręcony ;)
MiMi

Post autor: MiMi »

ale nigdzie nie jest rowniez napisane, ze jest niedopuszczalny czyt. dyskwalifikujacy :) jest odstepstwem od wzorca, dla mnie malo groznym.
ODPOWIEDZ