Bulinka kontra inne psy

pytania i rady czyli: bulik dobrze wychowany, bulik kulturalny.
Aga N.
Bulomaniak
Bulomaniak

Bulinka kontra inne psy

Post autor: Aga N. »

Witam :D Piszę, bo mam nadzieję, że nam pomożecie. Nasza 7-letnia bulinka (zaadoptowana) bardzo żywiołowo reaguje na inne psy podczas spaceru. Błyskawicznie się odwraca w stronę psa - jak perszing - (niezależnie jakiej jest płci i wielkości), staje na tylnych łapach, wogóle nie reaguje na żadne komendy, totalnie się "zawiesza". Samej trudno mi stwierdzic, czy to zachowanie agresywne, czy chęc zabawy, choc miałam już amstafkę i w pewien sposób znam zachowania takich ras. Mam wrażenie, ze najeża sie jej ogon w takiej sytuacji i ogólnie robi sie taka wyprostowana. Do tego mieszkamy w niewielkiej miejscowości i nie ma chętnych do zabawy z naszą sunią. Bullka jest u nas od niecałego miesiąca, nie spuszczamy jej ze smyczy, bo brakuje tu takiego bezpiecznego miejsca. Może to niespożyta energia? Proszę, doradżcie coś.

Post autor: aga »

moja też tak robi jak widzi innego psa, tylko że nie staje na tylnych łapach ale też się "zawiesza" i czeka u nas to raczej chęć zabawy. Najpierw obserwuje czy ten drugi jest przyjaźnie nastawiony czy nie. Zawsze jak widzę innego psa zapinam ją na smycz jak widzę że ten drugi chce się bawić to odpinam i szaleją ale raz się tak zdarzyło że nie zauważyłam gościa który pieron wie skąd się pojawił z psem jej wielkości nie na smyczy i rzucił się na Lorę. Niezły łomot mu zrobiła, jeszcze nigdy jej takiej nie widziałam. Ja rozdzielałam psy a gościu tak sobie po prostu stał i nic nie zrobił

W miejscach publicznych to czekam aż ktoś z psem przejdzie albo ciągnę na siłę :lol:
elefterija
Pomocny wiedzą: 3
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: elefterija »

Moim zdaniem, fakt że bulka stoi "sztywna", z najeżonym ogonem, raczej nie świadczy o tym, że ma ochotę na zabawę, ponieważ taka postawa jest mało zachęcająca dla potencjalnego partnera do zabawy... ale z drugiej strony nie musi też świadczyć odrazu o agresji, raczej delikatnej demonstracji siły. Bule często zapraszają do zabawy, ale na ich warunkach, bawią się z pozycji siły. Charakterystyczne zwłaszcza dla osobników nie do kóńca pewnych tej pozycji i dbających o to żeby tej pozycji nie stracić, w takim przypadku zabawa trwa do czasu aż partner w zabawie nie wykazuje zachowań dominacyjnych, albo mogących na takie wyglądać, np. położy łapy na grzbiecie, albo spróbuje kopulować... wtedy zabawa się kończy. Takie trochę nie pewne siebie psy są ciężkie do przewidzenia, zwłaszacza jak jeszcze nie zna się ich na tyle, żeby widzieć po ich reakcja do czego zmierza taka zabawa i umieć w pore zareagować, Moja Garda jest taka,od jakiegoś czasu bawi się z psami (wczesniej tego w ogóle nie robiła) ale zabawa jest fajna tylko jak moja sucz startuje z uprzywilejowanej pozycji.
ODPOWIEDZ