killKeny

Karmienie szczyla

Post autor: killKeny »

Moja suncia nie chetnie je suchy pokarm. Probowalem z Royal'em Junior Medium i z Purina ProPlan Junior z lososiem. Jak jest bardzo glodna to cos tam przegryzie. Lepiej jej idzie jak do tego suchego pokarmu dorzuce jej gotowana marchewke lub jablko. Natomiast czysty suchy pokarm nie bardzo jej wchodzi. Na moje oko ona traktuje ten suchy jak przekaske w oczekiwaniu na jakis kawal mieska. No chyba ze jest bardzo glodna. Pytanie do Was jest nastepujace. Czy na sile przekonywac ja ze suchy jest "pyszny" i czekac, ze z czasem go polubi, czy trudno gotowac jej miesko? Tylko ja sie obawiam, ze jak Coca sie nauczy, ze dostaje miesko to na ten suchy juz w ogole nie bedzie chciala spojzec :cry: Co robic?
beti9
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: beti9 »

witam dlaczego koniecznie chcesz by twoj maluch był na suchej karmie :?: jest na forum juz temat o karmieniu szczylkow http://forum.bulterier.pl/viewtopic.php?t=24 proponowalabym przejsc na normalnre jedzonko a sucha karme traktowac jako dodatek ja tak robiłam i sadze ze przyniosło to efekty :D
optymistka
Pomocny wiedzą: 1
Pomocny wiedzą: 1

Post autor: optymistka »

Gdy ja swoją Bułeczke przywiozłam do domciu, ze smakiem zajadała suchą karmę oraz surowe mięsko. Niestety, przez swoją "nadopiekuńczość" i chęć dogodzenia małej, wszystko popsułam! Przy gotowanym jedzonku zaczęły się problemy z trawieniem i wybrzydzanie... Teraz jest na weterynaryjnym Royal-u, który i tak muszę jakoś dosmaczać - może to być masełko, olej, serek topiony, od czasu do czasu mięsko. Uparłam się na to suche, bo tylko tak sunia utrzymuje dobrą kondycję - inaczej zaczynają się kłopoty. Oprócz tego je owoce, musli, jogurty. Czasem myślę, że najlepiej zostałaby wegetarianką :lol: A ja najchętniej karmiłabym barfem, ale ona ma odruch wymiotny, gdy kawalek surowizny nieopacznie weźmie do pychola! :!:
Pozdrawiam
B&B czyli Beata&Buffy
Gothika

Post autor: Gothika »

<QUOTE author="beti9"><s>
beti9 pisze:</s>proponowalabym przejsc na normalnre jedzonko a sucha karme traktowac jako dodatek ja tak robiłam i sadze ze przyniosło to efekty :D
</QUOTE>
tutaj sie zgadzam, Cerber równiez nie chciał jesc suchej karmy mimo ze próbowaliśmy chyba wszystkich dostęonych na rynku.
Teraz suchą karmę traktujemy tylko jako dodatek, przekąske ( która sobie na stałe stoi w drugiej misce ), a Cereberek wcina normalne jedzonko, duzo miesa ( czasem gotowaną rybę ), warzyw, owoców, ryz, biały ser, jogurt itp
Podaje tylko dodatkowo pełny zestaw witamin + minerały z fosforanem wapnia - w proporcjach podanych do jego wagi
efekty
Cerber w wieku 10 tygodni wazył tylko 8 kilo, teraz ma 4 mies i dwa tygodnie, wazy 17,55 kg i jego wysokośc w kłębie to 43 cm, rośnie jak na drożdzach a jego siersc jest lsniaca, bardzo szybko zaczął zmieniac zęby, został tylko już jeden mleczak - kiełek, a nowe zęby - stałe są białe, mocne i równe
Gothika

Post autor: Gothika »

zalezy mi, zeby jaknajbardziej urozmaicać psiakowi jedzenie, a

słyszałam, ze niektóre osoby podają swoim psiakom takie "trochę inne" mieska, na przykład mięso z nutrii, konine itp

jakie jest Wasze zdanie na ten temat, czy szczeniakowi mozna takim mięsem urozmaicac posiłki no i oczywiście czy to jest zdrowe dla zwierzaka no i czy takie mięsa "nie dla ludzi" są też przebadane weterynaryjnie ?
Zychacz

Post autor: Zychacz »

Wznawiając temat chciałbym sie dowiedziec czy jak zdecyduje sie na suchą karmę (jestem w trakcie czytania książki Wojciecha Koreckiego "Bulterier" to czy tez podawac ją w przypadku szczeniaka 7 tyg 4x dziennie. Cytując kawałek rozdziału o zywiniu "... kończąc temat karm gotowych (suchych) muszę stwiewrdzic, żę najgorszym z możliwych roziwązan jest karmienie psa równocześnie lub naprzemiennie karmami suchymi i naturalnymi. Zamiast połączyc zalety każdego z tych sposobów, łaczymy jedynie ich wady: pies nie ma pełnego pokrycia zapotrzebowania na witaminy i makroelementy( bo ich bilans zakłada żywienie jedynie gotowymi karmami), a my nie wiemy ile ich trzeba mu dodac,stąd wyjątkowo łatwo o niedobór lub przedawkowanie..."

i jeszcze jedno, czy do suchej karmy dodawac fosforan wapnia u szczeniaka, bo wim że witaminy osobne przy suchej karmie sa nawet nie wskazane.
ODPOWIEDZ