wystawy a suki sterylizowane i w cieczce

czyli.. zrozumieć sędziego, kosmetyki upiększające, opinie na temat sędziów, pytania o ringówki etc.
bullworld
Pomocny wiedzą: 4
Kontakt:

Post autor: bullworld »

<QUOTE author="MiMi"><s>
MiMi pisze:</s>wiesz ja uwazam, ze powinny wygrywac najlepsze, powinny blokowac championaty tym, które moga go "wyjezdzic" przypadkowo, gdy konkurencja im "ustąpi" miejsca. w przeciwnym wypadku tytul ch pl niewiele bedzie mowil. w tej stawce rzeczywiscie niejedna suka super i zaslugiwala na cwc, ale pisze ogolnie o zjawisku. tak samo jak wg mnie sterylizowane suki rowniez powinny brac udzial w wystawach normalnie (chociazby dyskutowany kilka lat temu przypadek inwazji bieli) dla mnie niech wygrywa najlepsza i jezdzi, chociazby przez 3 lata zadna inna nie miala miec championatu. to moje zdanie. :)
</QUOTE>
:lol: :lol: :lol:
Aśka to może samce po kastracji też powinny jeżdzić :D ???
Pozdrawiam Piotr.
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

Post autor: HoRacy »

<QUOTE author="bullworld"><s>
bullworld pisze:</s><QUOTE author="MiMi"><s>
MiMi pisze:</s>wiesz ja uwazam, ze powinny wygrywac najlepsze, powinny blokowac championaty tym, które moga go "wyjezdzic" przypadkowo, gdy konkurencja im "ustąpi" miejsca. w przeciwnym wypadku tytul ch pl niewiele bedzie mowil. w tej stawce rzeczywiscie niejedna suka super i zaslugiwala na cwc, ale pisze ogolnie o zjawisku. tak samo jak wg mnie sterylizowane suki rowniez powinny brac udzial w wystawach normalnie (chociazby dyskutowany kilka lat temu przypadek inwazji bieli) dla mnie niech wygrywa najlepsza i jezdzi, chociazby przez 3 lata zadna inna nie miala miec championatu. to moje zdanie. :)
</QUOTE>
:lol: :lol: :lol:
Aśka to może samce po kastracji też powinny jeżdzić :D ???
Pozdrawiam Piotr.
</QUOTE>
Piotrek wyraźnie pisze że pies ma mieć jajka :D
A o sukach nie pisze nic :)
Z jednej strony to w sumie sprawiedliwe! Dbra rekompensata dla właścicieli suk za okres cieczkowo - porodowy ;)
Awatar użytkownika
Złośnica
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Złośnica »

po raz kolejny gratulacje dla Lugerkowej córki :D i reszty zwycięzców.

:OT:

co do wystawiania wysterylizowanych suk...no temat co najmniej kontrowersyjny, bo skoro kastrowany pies nie może wziąć udziału to dlaczego wysterylizowana suka może :?:

Wg mnie póki wystawy będą konkursem piękności połączonym z "przeglądem hodowlanym" ( uzyskaniem ocen hodowlanych) to takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

A ja myślę że tak. Bo to co jest w tej chwili to jest krzywdzące do suk.
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

nierozumiem, co jest takiego krzywdzącego :?:
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

bullworld
Kontakt:

Tomek tylko wszystko zależy od punktu w jakim się znajdujesz, mówisz tak bo masz suki tylko zobaczysz jak będziesz miał samca np. takiej postury jak Luger i będziesz go chciał pokazał a przed tobą będzie suka w cieczce - życzę powodzenia. I teraz sam sobie odpowiedz kogo pieniądze za zgłoszenie są cenniejsze tego ludka który pokazuje sukę w cieczce, czy tego co samca ktoś zadaje sobie trud włożony w wystawę kasę i to nie mała i wszystko na nic bo samiec chodzi z nosem przy ziemi :roll:

TRAGEDIA!!!. Zresztą znasz moją opinię w tym temacie.

PS. NASZCZĘŚCIE SUKI W CIECZCE NIE MOGĄ BYĆ POKAZYWANE W POLSCE I WSZELKIE TAKIE PRZYPADKI NALEŻY ZGŁASZAĆ DO SĘDZIEGO!!!.
MiMi

Post autor: MiMi »

mam nadzieje ze mi sie uda wytlumaczyc-

przeglad hodowlany- taki mini mini ale jest, z tym ze zdobywanie boba, cwc cacibow etc nie blokuje przyznawanie konkurencji doskonalej, co uprawnia do rozrodu samce i bdb- co uprawnia suki. tak wiec konkurencja ( w postaci tych nieszczesnych sterylizowanych) nie ma tu nic do rzeczy. takie sterylizowane blokuja np championaty- jesli sa piekne, ale uprawienia konkurencja zdobywa normalnie.

pies musi miec dwa jadra w mosznie- jako 'dowod' na to, ze nie jest wnetrem :P musi te jajka miec, stad kastrowane nie moga byc wystawiane. wnetrostwo jest przenoszone genetycznie, wymaga operacji czesto i jest to bardzo niekorzystne dla zdrowia psa, po krotce. dlatego psy takie nie powinny byc rozmnazane, aby nie przekazywac tego dalej i sa odsuwane od wystaw, a co za tym idzie- od hodowli.

kastrowany pies jest niewiadoma- dlaczego zostal wykastrowany? czy z powodu wnetrostwa, czy z innych. zaswiadczenia to wiadomo smiechu warta sprawa i dodaje komplikacji, wiec zaklada sie ze kastraty po porstu nie i tyle. chociaz- czasami sedzia nie sprawdza:)

no ale utrwalilo sie, ze piesek bez jąder nie pokazuje sie na ringach i raczej kazdy sie tego trzyma.

suki sterylizowane zostaly wysterylizowane nie z powodow chorob genetycznych i ich sterylizacja (ani podobne tego typu :wink: )nie przenosi sie na dzieci :lol: :wink:

dlatego wlasnie uwazam, ze zabieg nie powinien zamykac drogi sukom. najwidoczniej ci, co tworzyli regulamin, rowniez tak mysla, bo nie zabraniaja pokazywania suk po sterylce :)
bullworld
Kontakt:

<QUOTE author="MiMi"><s>
MiMi pisze:</s>
suki sterylizowane zostaly wysterylizowane nie z powodow chorob genetycznych i ich sterylizacja (ani podobne tego typu :wink: )nie przenosi sie na dzieci :lol: :wink:
dlatego wlasnie uwazam, ze zabieg nie powinien zamykac drogi sukom. najwidoczniej ci, co tworzyli regulamin, rowniez tak mysla, bo nie zabraniaja pokazywania suk po sterylce :)
</QUOTE>
A tego Aśka nie wiesz czy nie z powodu chorób genetycznych!!!
Awatar użytkownika
Złośnica
Kontakt:

Horacy wystawianie w suk w cieczce a wystawienie suk wysterylizowanych to 2 różne sprawy :!:

Jedno i drugie w jakiś sposób mnie drażni, no ale da się z tym żyć :wink: jeśli masz psa i walczysz tylko o BOS to masz w dupie suki w cieczce ale jeśli chcesz iść wyżej to suka w cieczce może ci wszystko spieprzyć i...szczerze ci tego życze 8) :lol: bo może wtedy zrozumiesz o czym mowa.

Ja rozumiem właścicieli suk w kwestii wystawiania w cieczce. I jeśli ktoś ma łeb na karku to wierz mi, można to zrobić tak, żeby pies się nie kapnął i niesikfował na ringu. szkoda tylko, że takich ludzi jest niewielu :?

A co do blokowania championatów...wystarczająco dużo kasy wywalam na wystawy, żeby się potem jeszcze w takie rzeczy bawić :!: Odpowiednie przyznawanie ( lub nie ) CWC to już kwestia poziomu sędziowania, o którym nie chce się wypowiadać bo po prostu szkoda słów :?

Ale najlepszym przykładem jest super reprezentacja naszej rasy- PARY HODOWLANEJ :!:
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

<QUOTE author="bullworld"><s>
bullworld pisze:</s>
PS. NASZCZĘŚCIE SUKI W CIECZCE NIE MOGĄ BYĆ POKAZYWANE W POLSCE I WSZELKIE TAKIE PRZYPADKI NALEŻY ZGŁASZAĆ DO SĘDZIEGO!!!.
</QUOTE>
Za rok może dwa już nie :D a i potem się okaże że jakoś się daje psy wystawiać :D
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

Post autor: Jaga »

<QUOTE author="MiMi"><s>
MiMi pisze:</s>pies musi miec dwa jadra w mosznie- jako 'dowod' na to, ze nie jest wnetrem :P musi te jajka miec, stad kastrowane nie moga byc wystawiane. <B><s></s>wnetrostwo jest przenoszone genetycznie, </B> wymaga operacji czesto i jest to bardzo niekorzystne dla zdrowia psa, po krotce. dlatego psy takie nie powinny byc rozmnazane, aby nie przekazywac tego dalej i sa odsuwane od wystaw, a co za tym idzie- od hodowli.
</QUOTE>
<B><s></s>Wnętrostwo jest przenoszone genetycznie przez suki - są nosicielkami :idea: </B>
bullworld
Kontakt:

<QUOTE author="HoRacy"><s>
HoRacy pisze:</s><QUOTE author="bullworld"><s>
bullworld pisze:</s>
</QUOTE>
Za rok może dwa już nie :D a i potem się okaże że jakoś się daje psy wystawiać :D
</QUOTE>
No tak, ale póki co to NIE!!!
Ale nawet jak wejdzie taki przepis i tak nie będę pokazywał suk w cieczce i dziwią mnie takie słowa szczególnie z ust HODOWCY!!!
Wiesz Tomek, po drugie to te samce będzie się dało pokazać tylko JAK, niektórzy nie mają zmysłu estetyki i uważają że ich psy zawsze fajnie wypadły i były super pokazane.
MiMi

Post autor: MiMi »

piotrek, horacy nie jest nawet czlonkiem zk :wink:
A tego Aśka nie wiesz czy nie z powodu chorób genetycznych!!!

wnetrostwo na pewno jest przenoszone genetycznie, wiec takich psow sie nie wystawia. sterylizacja u suk ma mnostwo roznych przyczyn od chorobowych, po decyzje wlasciciela, który nie chce po suce dzieci i robi to dla wygody wlasnej. stad najpewniej nie zakazuje sie wystawiania takich suk.
Awatar użytkownika
HoRacy
Bulomaniak 3
Bulomaniak 3
Kontakt:

Tak się zastanawiałem dlaczego komuś może przeszkadzać wysterylizowana starsza suka na ringu?

Jeżeli przez 5,6 lat nie udało się nikomu ładniejszej wyhodować to tylko świadczy o tym jak wysokiej klasy jest suka i jak najbardziej powinno się ją pokazywać!
ODPOWIEDZ