Bulcio a boksio

dział dla pytających przed zakupem bula :)
vilga93

Bulcio a boksio

Post autor: vilga93 »

Witam! Przeczytałam wiele na temat bulciów, ale nadal nie znam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie (spać po nocach nie mogę! :D )...

Mam półtorarocznego boksera. Jest bardzo łagodny, pozwala się ustaiwać psom, ale psychika dopiero mu się kształtuje, więc nie wiem, jak to będzie za półtora roku. Co myślicie o połączeniu bokser-bulterier? Czy lepszy pies czy suka bula? Mam doświadczenie w prowadzeniu wielopsiego domu 8) ale bulcia jeszcze nie miałam. I jeszcze jedno: znacie jakieś hodowle koło Poznania godne polecenia? W necie jest tego pełno (,,Aaaaachodowla bólterierów rodowud"). Z góry dziękuję za odpowiedź!
MiMi

Post autor: MiMi »

tylko i wyłącznie suka! polecam z poznania hodowlę jamar.

i prosze sie przedstawic w bruderszafcie!!!
vilga93

A słyszałam, że miniaturki są mniej uparte i mniej chcą dominować, więc może bul miniaturka pies? Bo jak miałam sukę i psa, to problemy z cieczką były i nie mogłam ich puszczać z innymi psiurami, bo suka o psa walczyła (chyba, że była po cieczce, to na odwrót). Gdy były oba psy, to czasami kłóciły się o suczki, ale tak to w domu zgrzytów nie było.

Troszkę odbiegnę od tematu, ale skoro orientujesz się w hodowlach poznańskich, to może znasz też dobre szkoły? Wiele osób chwali ośrodek ,,Na woli" i szkołę Piotra Lisieckiego, z tym że ci od Woli na ogół szkolą owczarki ,,twardą ręką'', a boksery są z natury wrażliwe. O tym całym Piotrze wiem tyle, że w mailach jest miły :D . Może orientujesz się, jak u niego jest?
Awatar użytkownika
bandida
Pomocny wiedzą: 3

Post autor: bandida »

<COLOR color="red"><s></s>vilga93 zapraszamy do działu bruderszaft
bandida
</COLOR>
http://www.forum.bulterier.pl/bruderszaft--vf1.html
emara
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

Witaj, nie polecam szkoleń "twardą ręką", więcej one mogą zrobić złego niż dobrego :? Poszukaj jakiejś szkoły, która szkoli metodami pozytywnymi :) , pod Poznaniem w Tulcach masz taką szkołę http://abc.poznan.pl Słyszałam na jej temat pozytywne opinie :) A do samca boksera tylko suka bul, tak jak pisała Mimi. Przy dwóch samcach w jednym mieszkaniu masz duże prawdopodobieństwo wojny, gdy bul osiągnie wiek dojrzały.
vilga93

Dziękuję za porady, byłam w hodowli i również doradzono mi kupno suki. Rozpatrywałam szkolenie w ABC, ale nim z Poznania dojadę, to mi pies w autobusie zdechnie latem.

Jak myślicie, lepiej wziąć psa ze schroniska albo ze strony (np. Dogomanii) czy ze sprawdzonej hodowli?
yoshi
Pomocny wiedzą: 2
Pomocny wiedzą: 2

Post autor: yoshi »

oj na to chyba nie ma odpowiedzi co lepiej :)

Jesli masz warunki i checi aby pomoc jakiejs psince, w twoim wypadku bullowatej suczce to mysle ze warto probowac.

Pytanie tez czego sama chcesz :) Czy chcesz szczeniaka czy niekoniecznie.

musisz dobrze to przemyslec :wink:
[size=75](\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.[/size]
MiMi

Post autor: MiMi »

dokladnie jak pize yoshi-

kupienie psa z hodowli ma swoje plusy i minusy.

minusy to wysoka cena w porownaniu z adoptowaniem psiaka - chociaz przy adopcji musisz liczyc sie takze z kosztami np leczenie psa czy szkolenie

pies z hodowli bedzie jakiego sobie zazyczysz- bialy czarny, suka, pies i wiek jaki ci sie podoba. przy adopcji bierzesz, bo biedne, chore i potzrebujace, nie patrzysz na estetyke i inne cechy malo istotne w tej sytuacji etc.

psa z hodowli mozesz wystawiac, schroniskowego najpewniej nie, zastanow sie czy nie nabierzesz ochoty na wystawy, bo adopcyjny bedzie bez rodowodu. adoptowany bedzie starszy a więc juz po przejsciach, a ten z hodowli bedzie w calosci uksztaltowany przez ciebie.

adoptujac zrobisz cos wielkiego dla jakiegos stworzenia - byc moze uratujesz mu zycie. . decyzja nalezy do Ciebie. tu na forum edyta nowacka i klara veritas adoptowaly psy i pisza, ze bardzo sie cieszą z tej decyzji :)
vilga93

Hmm, szczeniak i wystawy mi się nie marzą, chodzi bardziej o to, że jak jest pies z hodowli, to wiem, że jego rodzice nie byli wystawiani do walk albo agresywni (a jeśli są, to widać). Przy adoptowanym nie ma tej pewności. Ale chyba zdecyduję się na adopka :)
Edyta Nowacka
Pomocny wiedzą: 5
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

popieram. zawsze do adopka mozna dokoptowac pozniej szczeniaka :) ja tak zrobilam :)
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
CHI
Kontakt:

Post autor: CHI »

Od 1994 r. mam boksery i bull terriery.

Nawet w pewnym momencie miałam 4 swoje (w tym 2 bullki i pies i suka bokser) + 2 samce bulle kolegi.

DA SIĘ :wink:

Tylko tak jak Ci radzą - raczej do psa boksera suka bull...

Nie za bardzo mam czas pisać na forum...

"Jakby co" to na mojej stronie masz maila..

Pozdrawiam CHI
ODPOWIEDZ