zapalenie jelita grubego?????

czyli mój chory bulik - pytania, rady, sugestie, pomoc.
logo
Pomocny wiedzą: 3

zapalenie jelita grubego?????

Post autor: logo »

witam i prosze o rade. LOGO od kilku dni ma luzne kupki i sluz i krew raczej czerwona w kale. normalnie je i wariuje, jakby nic mu nie bylo tylko ze kupy sa ogromne. wlasnie wrocilismy od weta i jestem delikatnie mowiac wk.....na. wet stwierdzil ze to napewno nie jest od czegos co zjadl( chociaz mowilam ze on zjada rozne rzeczy), dostal zastrzyki, tabletki na pasorzyty i bakterie i podal z polki karme Royal...stwierdzil ze ta karma musi byc przez miesiac a potem nie daje i tak gwarancji ze bedzie mogl jesc cos innego. powiedzialam ze nie wezme tej karmy bo mnie na nia nie stac i zeby zaproponowal cos innego skoro szczyl ma byc na diecie ale on zaczal na mnie wrzeszczec ze w takim razie on nie bierze odpowiedzialnosci za wyniki leczenia i skoro nie chce tej karmy to mi nie zalezy na psie. a jak sie dowiedzial ze pies je surowizne to w ogole zmieszal mnie z blotem,wg. niego pies nie powinien jesc surowego miesa, z warzyw tylko marchew i pietruszke i zero owocow. juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec. prosze poradzcie co mozna zrobic, jesli to zapalenie jelit to czy moge mu cos sama gotowac lekkostrawnego?czy lepiej zostac tylko na suchej(purina pro plan jagniecina)
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10714;101/st/20070816/e/LOGO+Birthday/dt/-1/k/8989/event.png[/img]
emara
Pomocny wiedzą: 4
Pomocny wiedzą: 4

Post autor: emara »

Ja na biegunki gotowałam ryż z dużą ilością tartej marchewki (ryż porządnie musi się rozgotować, na taką papkę wręcz), na chudym mięsie. Z tym, że moja suka była karmiona gotowanym. Przy surowiźnie, z tego co się orientuję większa ilość kości zagęszcza kupę. I wiadomo, że wet handlujący karmą w lecznicy zawsze będzie mówił, że to najlepsze, najzdrowsze i w ogóle naj ;)
Edyta Nowacka
Pomocny wiedzą: 5
Kontakt:

Post autor: Edyta Nowacka »

temat o tym co weci wiedza a czego nie wiedza jest tutaj http://www.forum.bulterier.pl/1-vt2289.html?start=0

tak naprawdę wielu z nich tylko leci na kasę a ze ja dostają za rozprowadzanie pewnych rodzajów karmy to sie nie dziw. I już więcej do niego nie idz. Niech se pudle leczy. Spore kombo ten twój pies dostał na zwykłą sraczkę- zastrzyki, odrobaczanie etc etc

My tez miewamy sraczki od czasu do czasu. moze mu zaszkodzilo cos z miesa albo kości.

Ja daje smecte albo wywar z borówek czarnych i czekam az przejdzie :D
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10750;443/st/20071022/e/Jozin+birthday/dt/-6/k/decd/event.png[/img]

[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10704;92/st/20070214/e/Agnieszka+is+with+me++%3A%29/dt/-6/k/2ea7/event.png[/img]
Awatar użytkownika
bandida

Post autor: bandida »

Nam wet przy tej dolegliwości (objawy identyczne) kazał gotować ryż zgodnie z przepisem emary + chude mięso z kurczaka lub indyka. Suka była jakiś tydzień na tej diecie. Podawałam jeszcze codziennie mielone siemie lniane zalane wodą wygląda to dość nieciekawie :? . Po tygodniu dietki sucz pluła na odległość ryżem z kurczakiem :lol:
MiMi

Post autor: MiMi »

czy zmienialiscie mu ostatnio jedzonko albo dodawaliscie cos nowego do menu?

krew (niewielka ilosc) plus sluz w kale najczesciej oznacza podraznienie ukl pokarmowego, jeden moj pies tak mial jak byl szczeniaczkiem i zmienialam rodzaj suchej karmy.

wszystkie psy mialy takie objawy, kiedy przechodzilismy na surowe mięso,a ktore szybo mijały.

przy ostrych biegunkach takze pojawia sie krew i sluz.

do dzis- wprawdzie rzadko, ale zdarza sie- ze występuje sluz, jak kupa jest zbyt miekka.
logo

logo je caly czas to samo sucha i raz lub dwa razy dziennie mieso z ryz/makaron+warzywa. przestraszylam sie tej krwi bo nigdy tak sie nie dzialo. podejrzewamy ze moze tez cos zjadl( namietnie odgryza kosze wiklinowe)lub jakas srube(moj facet to budowlaniec i moglo cos mu wyrasc) chyba zrobimy mu przeswietlenie chociaz wet mowil ze to nie od tego. od jutra bedzie na kleiku to sie zobaczy, siemie lniane juz dostaje- uwielbia je :D boje sie zeby to nie bylo nic powaznego bo przyznam ze wet mnie nastraszyl. aha i jeszcze stwierdzil ze pies ma jakiec dziwne kly, kolor mu sie nie podobal i stwierdzil ze moze byc krew w kanalikach. ja nie wiem :( Logo nie je kosci bo nie umie jak juz to mielone razem z miesem
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10714;101/st/20070816/e/LOGO+Birthday/dt/-1/k/8989/event.png[/img]
bauz

Post autor: bauz »

Śluz i krew w kale oznacza stan zapalny dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Przy krwawieniu "wysokim", dwunastnica i jelita - nie ma krwi, w kale, za to sam kał jest czarny smolisty.Przy krwawieniu z żołdka dodakowo mogąsię pojawić tzw "fusowate" wymioty. Jak się nazywają, tak wyglądają.

Rozpoznanie weta było raczej prawidłowe, choć rodzaj terapii (sucha karma od niego właśnie) nieco kuriozalny.

Jakieś leki podał (prawdopodobnie antybiotyk i elektrolity), więc dieta podana przez dziewczyny (ryż+marchew+ chude mięso gotowane) powinna rozwiązać problem.

Bardzo ważne! Dugotrwała biegunka powoduje odwodnienie organizmu i utratę elektrolitów. Niech ma czały czas świeżą wodę i podawać preparaty zawierające minerałyi elektrolity (np Cafortan). Gdyby nie pomagało (narastałyby objawy odwodnienia) - konieczne kroplówki z płynów wieloelektrolitowych.

PS Zdjęcie Rtg w tej sytuacji nic nie wniesie - szkoda psa, czasu i kasy.

Nie doczytałem o tych zębach - dobre. Facet po prostu popuścił wodze fantazji. Kły (także u ludzi) zawsze są o odcień ciemniejsze od siekaczy i przedtrzonowców. Nieco ciemniejsze zabarwienie żębów wcale nie oznacza ich słabszego zmineralizowania; ważne by było ono równomierbe, bez plam czy nadżerek. Może ma osad na zębach?

Najprawdopodobniej jednak nie ma się czym martwić. Krew w kanalikach (zębiny?)... dobre.
Ostatnio zmieniony pt lut 29, 08 21:07 pm przez bauz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

Post autor: Jaga »

<QUOTE author="logo"><s>
logo pisze:</s>logo je caly czas to samo sucha i raz lub dwa razy dziennie mieso z ryz/makaron+warzywa. przestraszylam sie tej krwi bo nigdy tak sie nie dzialo<B><s></s>. podejrzewamy ze moze tez cos zjadl( namietnie odgryza kosze wiklinowe)lub jakas srube(moj facet to budowlaniec i moglo cos mu wyrasc) </B> chyba zrobimy mu przeswietlenie chociaz wet mowil ze to nie od tego. od jutra bedzie na kleiku to sie zobaczy, siemie lniane juz dostaje- uwielbia je :D boje sie zeby to nie bylo nic powaznego bo przyznam ze wet mnie nastraszyl.<B><s></s> aha i jeszcze stwierdzil ze pies ma jakiec dziwne kly, kolor mu sie nie podobal i stwierdzil ze moze byc krew w kanalikach. ja nie wiem </B> :( Logo nie je kosci bo nie umie jak juz to mielone razem z miesem
</QUOTE>
Proszę spróbować podać 2-3 razy gotowane ziemniaki, dobrze utłuczone ( można dla zapachu pokrasić delikatnie masełkiem ) - działa jak dobra szczotka wymiotka na przewód pokarmowy :idea:

Kolor zębów - kłów jeżeli nie jest wysycony na biało, może świadczyć o braku wapna w organiźmie lub o złym przyswajaniu tegoż - trzeba podać inne :idea:

Jakie wapno i dodatki dostaje i czy wogóle dostaje :?:
logo

zadnych witamin mu nie dajemy( jak mial zlamana noge to ossopan)mowili nam ze jak dostaje sucha i me=iecho z warzywami, czasem olej, jajko, jogurt, serek owoce od czasu do czasu to juz nie mamy podawac zadnych witamin. jakie sa najlepsze witaminy dla psa ktory wszystko je???i czy trzeba???
bauz

Post autor: bauz »

Trzeba.
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

<QUOTE author="logo"><s>
logo pisze:</s>zadnych witamin mu nie dajemy( jak mial zlamana noge to ossopan)mowili nam ze jak dostaje sucha i me=iecho z warzywami, czasem olej, jajko, jogurt, serek owoce od czasu do czasu to juz nie mamy podawac zadnych witamin. <B><s></s>jakie sa najlepsze witaminy </B> dla psa ktory wszystko je???i<B><s></s> czy trzeba??? </B>
</QUOTE>
Ja nie mówiłam tu o witaminach tylko o <B><s></s>wapnie + fosfor </B> + ew. witaminy :idea:
Bull jest specyficznym psem i powinien dla dobrego rozwoju kośca i muskulatury dostawać w okresie rozwoju fosforan wapnia - oczywiście w rozsądnych ilościach uwzględniających zawartość tych składników w karmie.
Wybór jest duży i każdy może dopasować do kieszeni.
Najtańszy jest zwykły, sypany fosforan wapnia z witaminami ( może jest w tabletkach ), ale nie każdy pies chce takie posolone żarcie jeść.
Ja polecałabym Kalk Tabletten Dr. Clauder's i lub mączkę kostną tej samej firmy ( ale tabletki lepsze ) - do znalezienia w internecie :idea:
BoJa

Post autor: BoJa »

ja podaję 'Megavit" firmy mikita (fosforan wapnia,wit A+D3)
Ulti

Post autor: Ulti »

Też mieliśmy starcie z wetem, który był przeciwny karmieniu surowym mięsem - też doradzał kupienie karmy w sklepie przy lecznicy.

Śluzowate kupy mój też ma od czasu do czasu.

Z witamin to podajemy proszek Can-Vit zielony, wit C, Canfotan jedzie do nas w tabletkach i mączka kostna.

Jest tych wiatminek :)
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

<QUOTE author="ernest"><s>
ernest pisze:</s>ja podaję 'Megavit" firmy mikita (fosforan wapnia,wit A+D3)
</QUOTE>
Kalk Tabletten Dr. Clauder's ma lepszy stosunek wapnia do fosforu, którego jest już co nieco w mięsie.
www.karusek.com.pl/index.php?cat=279
oraz firma OLINO - trzeba szukać dobrych cen :P
Awatar użytkownika
Jaga
Kontakt:

<QUOTE author="Ulti"><s>
Ulti pisze:</s>Z witamin to podajemy proszek Can-Vit zielony, wit C, Cafortan jedzie do nas w tabletkach i mączka kostna.
Jest tych wiatminek :)
</QUOTE>
Jak już dojedzie Cafortan i mączka kostna to z resztą nie przesadzać lub wręcz odstawić :idea:
ODPOWIEDZ